Tesla Model 3, dostawy I kwartał 2024

Michal

Moderator
Mnie nie chodzi o zamawianie przez internet, stałą cenę i brak placówki dealerskiej, tylko o przenoszenie ryzyka na kupującego za utratę lub uszkodzenie pojazdu, od chwili jego wyjazdu z fabryki. Tesla ma jednak dość swobodny stosunek do prawa krajów, w których sprzedaje auta. Wszystko jest dobrze dopóki się coś nie wydarzy.
Ciesz się, że nie słyszałeś jak to działa z leasingami we wszystkich markach jak taki transport zaginie... auta nie ma, a płacisz raty :p
Teść zamówił Skodę kilka lat temu. Podpisał umowę, wpłacił zaliczkę. Sprzedał obecne auto, a oni mu przekładali odbiór kilka razy (w sumie o pół roku), później podnieśli cenę.
Najwyraźniej skoda ma dość swobodny stosunek do prawa krajów w których sprzedaje auta. A nie czekaj... Umowa była tak skonstruowana, że nic nie mógł z tym zrobić.

W Tesli przecież płacisz tylko tysiaka zaliczki, więc jak auto spadnie z lawety, to Tesla nie ma kasy.

Last edited:

tswiech

Fachowiec
Ciesz się, że nie słyszałeś jak to działa z leasingami we wszystkich markach jak taki transport zaginie... auta nie ma, a płacisz raty :p
Teść zamówił Skodę kilka lat temu. Podpisał umowę, wpłacił zaliczkę. Sprzedał obecne auto, a oni mu przekładali odbiór kilka razy (w sumie o pół roku), później podnieśli cenę.
Najwyraźniej skoda ma dość swobodny stosunek do prawa krajów w których sprzedaje auta. A nie czekaj... Umowa była tak skonstruowana, że nic nie mógł z tym zrobić.

W Tesli przecież płacisz tylko tysiaka zaliczki, więc jak auto spadnie z lawety, to Tesla nie ma kasy.
Chyba jednak nie kupiłeś nigdy nowej Tesli. W Tesli płacisz tysiaka na start, jednak jak auto ma nadany VIN - wyjechało z fabryki to musisz w 7 dni zapłacić 100% ceny. U mnie było tak, że przydzielono mi natychmiast po złożeniu zamówienia samochód który był już wyprodukowany, więc musiałem od razu zapłacić całość. Rezultat jest taki że nie masz auta przez Bóg wie jaki czas, bo przecież albo czeka na transport morski (TM3) albo już płynie statkiem. Nie dość, że jesteś pozbawiony środków (wkład własny w wypadku leasingu lub całość ceny w wypadki zakupu za gotówkę), to musisz oczekiwać kilka miesięcy na auto.

Jeśli chodzi o Skodę i leasing Twojego teścia to trudno cokolwiek więcej powiedzieć. Nie mogło być jednak tak jak piszesz. Art. 709 ze zn. 3 Kodeksu cywilnego zezwala na pobieranie rat przed wydaniem rzeczy, wyłącznie gdy wydanie nie nastąpiło z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi korzystający (leasingobiorca kolokwialnie). W innych wypadkach raty płaci się dopiero od momentu odbioru rzeczy - auta. Sprawa teścia musiała być zatem bardziej złożona niż to przedstawiłeś.

Michal

Moderator
Tesla - kiedyś płaciło się tydzień - dwa przed odbiorem.

Skoda - nie było rat. Zaliczka i odpłatność końcowa. Oczywiście jak teściowi się nie podobało, to mógł zrezygnować :p

inter

Pionier e-mobilności
Tesla - kiedyś płaciło się tydzień - dwa przed odbiorem.

Skoda - nie było rat. Zaliczka i odpłatność końcowa. Oczywiście jak teściowi się nie podobało, to mógł zrezygnować :p
Kiedys z tego co pamietam, czekało sie z zapłata do "ostatniej chwili", z terminem do 7 dni.
Teraz po nadaniu VIN, naciskają na szybszą wpłatę. Ja zamówiłem w piątek, a na poniedziałek chcieli już potwierdzenie wpłaty.

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak jest z leasingiem bo nie korzystam ale za gotówkę u dealerów też jest ryzyko. Wpłacasz kasę zanim dostaniesz auto a nie masz pewność że dealer nie ma problemów z płynnością. Poza tym zdarzają się przypadki że auta spadną z lawety i idą do klientów.
Podchodzilbym do tego na zasadzie ułatwienie w zakupie.
Pamiętam jak kiedyś poszedłem do opla i koleś od dealera rozpisywał mi na kartce jakie mi rabaty daje na samochód a finalnie cena wyszła dokładnie taką jaką w cenniku promocyjnym. Szkoda czasu. Przy zakupie jednostkowym to w ogóle nie ma sensu. Lepszym modelem jest to co proponuje Tesla: jest nadpodaż to rabatuje inventory lub obniża cenę do produkcji. Jest wyższy popyt to podwyższa cenę. Zero farmazonów u dealera. Kolesie niedlugo nie będą mogli odnaleźć się w biznesie jak sprzedaż przejdzie na online a EV nie wymaga przeglądów.

tswiech

Fachowiec
Może jednak to nie ta łódka. Dostałem właśnie takiego smsa.

'Dzień dobry,
Gratulujemy zakupu nowej Tesli Model 3 Highland! Dziękujemy za opłacenie zamówienia. Dokumenty do rejestracji samochodu zostaną wysłane bliżej planowanej daty dostawy samochodu (druga połowa lutego). W razie pytań, jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Pozdrawiam,
Stella Brandys, Tesla Team'

Z pierwszego marca zrobiła się druga połowa lutego a Glovis Solomon daleko w świecie jest...

tswiech

Fachowiec
"Druga połowa lutego", bo Glovis ma być w Koprze w połowie miesiąca :)
No tak, tylko gdzie teraz jest Glovis... jeśli dane z whereboat nie są aktualizowane z tygodniowym opóźnieniem to chyba nie ma szans żeby za tydzień dopłynął do celu? Nie jestem marynarzem ale tak na oko jest to nierealne.

pauls1

Nowy na Forum
Może jednak to nie ta łódka. Dostałem właśnie takiego smsa.

'Dzień dobry,
Gratulujemy zakupu nowej Tesli Model 3 Highland! Dziękujemy za opłacenie zamówienia. Dokumenty do rejestracji samochodu zostaną wysłane bliżej planowanej daty dostawy samochodu (druga połowa lutego). W razie pytań, jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Pozdrawiam,
Stella Brandys, Tesla Team'

Z pierwszego marca zrobiła się druga połowa lutego a Glovis Solomon daleko w świecie jest...
Dostałem to samo :)

bte

Zadomawiam się
No tak, tylko gdzie teraz jest Glovis... jeśli dane z whereboat nie są aktualizowane z tygodniowym opóźnieniem to chyba nie ma szans żeby za tydzień dopłynął do celu? Nie jestem marynarzem ale tak na oko jest to nierealne.
Ale nie ma też żadnej innej "łódki". Na stronie portu widać, że 15.02 przybija tylko jeszcze jeden statek tego typu, który jednak nie płynie z Chin. 10 i 20 lutego też coś będzie, ale też nie z Chin. Więc innej opcji po prostu nie ma.

I znowu: na stronie portu nadal widnieje data 15.02, więc bądźmy dobrej myśli. Dzisiaj akurat wymieniłem kilka maili z Teslą, pytałem czy wiedzą czy odbiór będzie pod koniec lutego, czy na początku marca. W zasadzie niczego się nie dowiedziałem czego nie ma w tym SMSie. W połowie miesiąca będą wiedzieli więcej i tyle.

Last edited: