Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

Michal

Moderator
W tym kraju nie może być normalnie 😅 Leasing się pewnie przejechał, bo gdzieś im nie chcieli zarejestrować bez tego. W sumie nie ma możliwości, żeby auto nowe auto kupione w kraju, któremu przysługują zielone tablice nie było zwolnione, zbędna biurokracja.
No dokładnie tak jest, zwłaszcza jak jest produkowane przez firmę, która nie robi innych niż elektryki :p A już najgłupszy jest ten wymóg, że po to zwolnienie z akcyzy można wystąpić tylko jak auto jest już w kraju, więc musi co najmniej przekroczyć granicę na lawecie... Dokładnie tak było u mnie, że jak dostali info, że lawet przejechała granicę, to składali ten wniosek o zwolnienie. Ehhh... Był jakiś wątek o tym temacie i co urząd, to opinia - w jednych wymagają tego papieru, a w innych nie :p

Piotor

Nowy na Forum
Dodzwoniłem się do Ząbek. Mają karty pojazdów, podobno moją też i będą je wysyłać skanami i pocztą. odbiory mają podobno być wcześniej niż to co jest w fakturze. Za dwa tygodnie.
Potwierdzam, byłem dziś w Ząbkach i na własne oczy widziałem jak kilka osób przekładało te za chwilę bezużyteczne Karty Pojazdu z jednego biurka na drugie 🙃
TM3 mają zacząć zjeżdżać przed 23/09 😎

pluto

Pionier e-mobilności
Jak wszystko pójdzie dobrze to w porcie Koper 16-17 września ma pojawić się statek z Teslami ;)

Michal

Moderator
Na szczęście mój leasing tego nie chce
Wariactwo to jest jakieś... ehhh... Ja przez to prawie straciłem auto. Żeby zapłacili musiałem im przelać całość kasy za auto, jako poręcznie... Dopiero jak dostali komplet papierów, oddali...

krzyss

Pionier e-mobilności
Wariactwo to jest jakieś... ehhh... Ja przez to prawie straciłem auto. Żeby zapłacili musiałem im przelać całość kasy za auto, jako poręcznie... Dopiero jak dostali komplet papierów, oddali...
Ale tesla dobrze to obeszla. Daja papier ze maja takie zaswiadczenie i na tej podstawie urzedy rejestruja bez problemow. A oni w tym czasie dopiero je wyrabiaja.

Lupin

Zadomawiam się
Co ciekawe, w API, z którego korzysta aplikacja mobilna (i które zwraca łudząco podobny format danych, jak ten link wyżej), VIN ciągle jest widoczny. Podejrzewam, że Tesla ukryła wszystkie VINy na tym endpoincie, żeby ludzie nie korzystali z niego do sprawdzania statusów swoich zamówień, a zrobiło się to całkiem popularne. Ich strona używa tego endpointu tylko do wyświetlenia listy samochodów, ale nigdzie tam nie pojawia się VIN, więc mogli to zrobić bez żadnych konsekwencji.

Proxy84

Fachowiec
Co ciekawe, w API, z którego korzysta aplikacja mobilna (i które zwraca łudząco podobny format danych, jak ten link wyżej), VIN ciągle jest widoczny. Podejrzewam, że Tesla ukryła wszystkie VINy na tym endpoincie, żeby ludzie nie korzystali z niego do sprawdzania statusów swoich zamówień, a zrobiło się to całkiem popularne. Ich strona używa tego endpointu tylko do wyświetlenia listy samochodów, ale nigdzie tam nie pojawia się VIN, więc mogli to zrobić bez żadnych konsekwencji.
W kodzie źródłowym dalej jest, ale jakby w innym miejscu.