Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2023

Michal

Moderator
Nie ma znaczenia czy się komuś spieszy - auta będą dostępne w podobnym terminie. Ostatnio z każdej dostawy wpada partia aut dostępnych od ręki na stronie.

Na stronie ev.warszawa.pl [łamane na] tesla, można przejrzeć historię dostępnych do zamówienia samochodów i na bieżąco śledzić co się pojawia.
Wystarczy kliknąć link "PL" na górze, wpisać interesujący nas model w polu pod "Var" oraz można sprawdzać po kolei miesiące wpisując 2023-01, 2023-02, 2023-03, ... w polu pod "Last_Update_Date". Widać, ze w zasadzie w każdym miesiącu pojawiają się w inwentory jakieś auta dostępne od ręki.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dlaczego stawiam na wrzesien ?
Bo nie wiemy czy cos plynie, a jak plynie to pewnie przyplynie w sierpniu, zanim dowioza itp to sie zrobi wrzesien, a we wrzesniu jest koniec kwartalu, wiec bedzie zamieszanie jak zwykle :)

Inaczej by bylo w przypadku Y ale rozumiem ze ty czekasz na 3

tygrysm

Fachowiec
Ja zamówiłem w poniedziałek (10.07) z terminem dostawy lipiec-sierpień :) Biały LR z białym wnętrzem. Mam nadzieję, że jednak się mylisz co do września. Nie wierzę, że Tesla ma to tak zaplanowane by dostawy robić tylko pod koniec kwartału.

Moja strategia jest taka, że jeżeli ogłoszą facelift przed wystawieniem faktury i mi się bardzo spodoba to wtedy anuluję obecne zamówienie i poczekam chwilę dłużej na highlanda, jak nie to będę się cieszył z tego co zamówiłem :) Ja sobie wmawiam, że samochód z końca produkcji powinien być bardziej dopracowany niż samochód wyprodukowany zaraz po lifcie zanim dopracują jakieś drobne błędy, a już dłużej czekać nie bardzo chcę.

Maruda

Zadomawiam się
Jest "kolejka" statków do lub po załadunku z destynacją na kanał i może któryś będzie do Koper płynął, trzeba poczekać jak ujawnią destynacje... ale to by znaczyło że dopłynie ok. połowy sierpnia i potem ewentualny transport do Polski czyli odbiory koniec sierpnia początek września, tak zresztą miałem z odbiorem w maju. Statek do Koper dopłynął w połowie maja (chyba ok 19) i po 25 maja zaczęły się odbiory w Ząbkach. Ja numer VIN dostałem 24 kwietnia dokładnie w chwili załadunku na statek, generalnie fakturę dostałem jak auto było w okolicy Singapuru. A termin zapłaty jest teoretycznie 7 dni od nadania VIN (taki miałem zapis na fakturze, sama faktura wystawiona na drugi dzień po nadaniu VIN - oczywiście po wcześniejszym telefonie z Tesli z zapytaniem czy jestem gotowy na płatność bo była bez finansowania). Ze względu na urlop rejestrowałem auto w połowie maja (tak jeszcze było na statku) a "twardy dowód" odebrałem przed odbiorem auta... co było fajne bo następnego dnia po odbiorze mogłem złożyć dokumenty do dotacji. OK. było ryzyko że go utopią ale na szczęście wszystko włącznie z odbiorem poszło OK. Chyba się rozpisałem...

https://tesla-updates.github.io

bobroska

Zadomawiam się
Jest "kolejka" statków do lub po załadunku z destynacją na kanał i może któryś będzie do Koper płynął, trzeba poczekać jak ujawnią destynacje... ale to by znaczyło że dopłynie ok. połowy sierpnia i potem ewentualny transport do Polski czyli odbiory koniec sierpnia początek września, tak zresztą miałem z odbiorem w maju. Statek do Koper dopłynął w połowie maja (chyba ok 19) i po 25 maja zaczęły się odbiory w Ząbkach. Ja numer VIN dostałem 24 kwietnia dokładnie w chwili załadunku na statek, generalnie fakturę dostałem jak auto było w okolicy Singapuru. A termin zapłaty jest teoretycznie 7 dni od nadania VIN (taki miałem zapis na fakturze, sama faktura wystawiona na drugi dzień po nadaniu VIN - oczywiście po wcześniejszym telefonie z Tesli z zapytaniem czy jestem gotowy na płatność bo była bez finansowania). Ze względu na urlop rejestrowałem auto w połowie maja (tak jeszcze było na statku) a "twardy dowód" odebrałem przed odbiorem auta... co było fajne bo następnego dnia po odbiorze mogłem złożyć dokumenty do dotacji. OK. było ryzyko że go utopią ale na szczęście wszystko włącznie z odbiorem poszło OK. Chyba się rozpisałem...

https://tesla-updates.github.io
A przy zakupie jaką miałeś przewidywaną datę odbioru?

Maruda

Zadomawiam się
A przy zakupie jaką miałeś przewidywaną datę odbioru?
Zamawiałem 6 kwietnia i data odbioru maj-czerwiec, na fakturze miałem datę 25 maja (faktura wystawiona 25 kwietnia) potem z czasem taka data pojawiła się w aplikacji ale musiałem ją przesunąć ze względu na urlop i w pierwszej wersji wskazali 1 czerwca, napisałem do "opiekunki" (generalnie wszystko załatwiałem z Panią która dzwoniła potwierdzić zakup i przesłała mi fakturę) że proszę o odbiór w maju bo ten czerwcowy powoduje że amortyzacja ruszy dopiero od lipca a kasa poszła w kwietniu itd. Zmienili na 31 maja i tak odebrałem.