Tesla Model 3 LR road trip PL, AT, IT, FR, IT, CH, DE, PL.

Michal

Moderator
Dodam jeszcze może dość oczywiste wnioski ale dla mnie interesujące:
* trzeba się było zatrzymywać po winety, picie, jedzenie albo na siku... W związku z tym mieliśmy około 2x więcej przystanków po drodze niż ładowań i sumaryczny czas postojów również był 2x dłuższy niż samych ładowań - średni czas jazdy pomiędzy przystankami to około 1:10.
* narzut na ładowanie to koło 4-5 minut (tyle dłużej trwał postój vs ładowanie), przy czym ładowałem nieraz dłużej niż musiałem - np. żeby spokojnie zjeść obiad.
* patrząc na średnie zużycie z podróży na szybkich odcinkach (prędkości ~100-130kmh) mamy realnie 183Wh/km, a zakładając pojemność baterii już po początkowej degradacji 5% ~71kWh auto ma realny zasięg około 387km i około 310 km w przedziale bardziej normalnym przedziale 10-90%
* średnia moc ładowania na nie współdzielonych SuC wyszła nam około 120kWh (o_0), więc naprawdę super - 70% baterii i 270 km realnego zasięgu w 25 min!
* nie mieliśmy żadnych - dosłownie żadnych problemów z ładowarkami. To też nie problem ale w Villach już wyglądało na to, że będziemy musieli czekać, bo wszystkie były zajęte, ale w 15 sekund jedno auto się odłączyło i odjechało, więc zwolniło nam się miejsce, poszliśmy na obiad i ledwo zdążyliśmy zamówić, zjeść i zapłacić (dość powolna obsługa), a nawet przy współdzielonej ładowarce mieliśmy 90%.
* zmieniam trochę tabelkę pokazującą ładowania - myślę, że % rozpoczęcia będzie bardziej interesujący niż czas

Last edited:

Michal

Moderator

cooler

Pionier e-mobilności
* zmieniam trochę tabelkę pokazującą ładowania - myślę, że % rozpoczęcia będzie bardziej interesujący niż czas
Skąd dane do tabelki? Apka? OBDII?

Michal

Moderator
Źródłem danych są screeny z danymi z aplikacji tezlab - tak przepisywałem do Excela :p
Żałuję $5/mc na wykupienie abonamentu, więc mam dostęp tylko do historii za 7 ostatnich dni i nie mam możliwości pobierania danych (dlatego nie mam danych z całej trasy, bo zapomniałem zrobić screenów po powrocie). Przy czym nie korzystam z tego na tyle często żeby potrzebować tych dostępów.
Danych w aplikacji jest naprawdę dużo. Od zużycia, poprzez dane o śladzie węglowym ze źródeł opencource, dane o zużyciu na postoju na summon i podgrzewanie baterii itp.

Screeny mam w takiej postaci za każdy odcinek:
1632759049327.png

Do tego jest też mapka z zaznaczoną kolorem "efektywnością" przejazdu - to samo jest też w formie wykresu:
1632759128782.png

Takie widoki pokazujące informacje o ładowaniu:
1632759206328.png

I taki widok pokazujący dane o dziennym zużyciu (są w nim bardzo faje dane o zużyciu idle - na postoju):
1632759620451.png

Attachments

• 1632758983951.png
    1632758983951.png
    347,3 KB · Liczba wyświetleń: 61
Last edited: