Tesla Model 3 SR vs LR RWD wg. analizy ChatGPT

inter

Pionier e-mobilności
Osobiście uważam że RWD to najlepszy stosunek ceny do tego, co otrzymujemy. Każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Mnie najbardziej skusiło na AWD to, że mam stała trasę ok 320km w dwie strony zazwyczaj z dniem przerwy więc w zimie nie miałem praktycznie żadnego buforu. Jak jeszcze postał na mrozie, to też każdy cenny procent uciekał. Musiałem się doładowywać dosłownie parę procent. Chce sobie teraz robić tą trasę na luźno. W podróży dłuższej jest to mniej irytujące bo i tak zatrzymalbym się z dzieciaczkami co jakieś 250km. Jeszcze teraz jak zwiększyli baterie z 57,5 na 62,5 to już w ogóle super jeździdło.
Bateria jest aktualnie w RWD 60,5 kWh

MarcinEV

Posiadacz elektryka
podsumowując. Auto na prawdę dobrze się prowadzi. Jest komfortowe i ciche. Niskie zużycie energii. Dziś np jechałem z synem oddać auto. Porównując z (Y AWD) w trybie chill, zużycie wyszło mniejsze na tym odcinku o 1,5 kWh na korzyść 3. Załączam fotkę ze statystkami. Bateria to podobno BYD blade 62 kWh (nieoficjalnie).

Attachments

• IMG_4591.jpeg
    IMG_4591.jpeg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 18

inter

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności
podsumowując. Auto na prawdę dobrze się prowadzi. Jest komfortowe i ciche. Niskie zużycie energii. Dziś np jechałem z synem na 2 tesle (Y AWD) w trybie chill, zużycie wyszło mniejsze na tym odcinku o 1,5 kWh. Załączam fotkę ze statystkami. Bateria to podobno BYD blade 62 kWh (nieoficjalnie).
CATL 62,5

MarcinEV

Posiadacz elektryka

inter

Pionier e-mobilności
Też tak myślałem. W serwisie sprzedawca twierdzi, że na Europe jest byd. Nie mam pewności.
Na 100% CATL6M, bo to tylko aktualizacja baterii. Ciekawe bo statki dopiero przypłyneły z nowymi bateriami. Od roku mówiono o tej baterii. Jak masz możliwośc sprawdz numer seryjny samochodu. Od tego numeru jest poprawiona bateria VIN 52xxxxxx.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Na 100% CATL6M, bo to tylko aktualizacja baterii. Ciekawe bo statki dopiero przypłyneły z nowymi bateriami. Od roku mówiono o tej baterii. Jak masz możliwośc sprawdz numer seryjny samochodu. Od tego numeru jest poprawiona bateria VIN 52xxxxxx.
okey, sprawdzę to; a wg Ciebie to coś istotnego wnosi, warto to mieć?

inter

Pionier e-mobilności
okey, sprawdzę to; a wg Ciebie to coś istotnego wnosi, warto to mieć?
Nic nie wnosi, poza wiekszą pojemnością. Ale z tego co czytam, to zwiekszył sie tylko bufor.
Na forum niemieckim pisali, że może kiedyś odblokują dla użytkownika do jazdy.