bart_zaw

Posiadacz elektryka
Nie wiadomo właśnie, która masę własną wybierze sobie urzędas. Mogę przekazać w urzędzie tą niższą, a on się doczepi że jest be.
właśnie dlatego piszę to bo dostałem z Urzędu swojego podpowiedź w jakich ramkach ma byc masa według homologacji u nich CEPiK i nie przyjmą dokumentów z wyższą masą albo tak jak u mnie przyślą o korektę.

ypl

Pionier e-mobilności
Mi tesla wysłała 2 oświadczenia z masą własną: jedno 1909 kg, drugie - 1984 kg

W jaki sposób ma twój wpis pomóc ?
Dlaczego mają cofnąć kogoś ?
Pytałem o te różnice w masie pojazdu, są dwie bo tesla wystawia jeden papier masa własna pojazdu, a drugi papier masa własna pojazdu z kierowcą ważącym 75kg ;)

Piti

Zadomawiam się
Z tego wynika, że odbierając trzeba samemu się zorganizować i pierwszą rzeczą jaką zrobić po wejściu do salonu podpiąć się pod słupek. Zanim oni bujną się to już mocno bateria podładuje się.
Jak dostaniesz kartę przed oględzinami/inspekcją auta to tak. Podejdziesz do słupka i jazda….
ALE:
Podobno karty i dostep do auta z apki dostaniesz PO ZATWIERDZENIU.

Nie wiem jak jest w realu.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Czyli samochody zjeżdżają z lawety, na kilka chwil przed oddaniem, do tego lecą na myjnie... tam musi być setka tych samochodów do odebrania...

Zastanawia mnie jedna rzecz... czy w systemie jest ograniczona ilość odbiorów, tz, że dany "salon" wydaje dziennie 15 samochodów i kropka, system wie, że więcej nie wyda danego dnia. Czy może być taka możliwość, że nasze auta stoją na placu już, ale VIN nie jest nadany z właśnie problemów braku slotu na wydanie?

No nic, ja się chyba pogodziłem z Q2.

ducarider

Posiadacz elektryka
Czyli samochody zjeżdżają z lawety, na kilka chwil przed oddaniem, do tego lecą na myjnie... tam musi być setka tych samochodów do odebrania...

Zastanawia mnie jedna rzecz... czy w systemie jest ograniczona ilość odbiorów, tz, że dany "salon" wydaje dziennie 15 samochodów i kropka, system wie, że więcej nie wyda danego dnia. Czy może być taka możliwość, że nasze auta stoją na placu już, ale VIN nie jest nadany z właśnie problemów braku slotu na wydanie?

Masz VIN? Bo ja nie. Jak nadają przychodzi sms?

ypl

Pionier e-mobilności

Na logikę to nawet nie może być inaczej, bo gdzie by z tej lawety mieli te kolejne auta zdjąć? To by wyjaśniało dlaczego na innych rynkach się w apce ludziom zmienia a u nas wisi na tym samym terminie. Pewnie VINy dostępne są, ale nie można ich przydzielić. Ja też uważam, że dostanę w Q2.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Masz VIN? Bo ja nie. Jak nadają przychodzi sms?
Nie mam VIN'u (stopka). Tak, SMS to początek procesu, z tego co na forum czytam, (czasami można odczytać go wcześniej na stronie, ale u mnie bez sukcesu na ten moment - to chyba tylko możliwe, jak samochód jest przydzielany długo przed przybyciem - podczas rejsu).

Zostałem ogólnie Januszem i dałem się nabrać na termin odbioru 2-5 tyg. i zapłaciłem już za samochód :), więc teraz czekam jak głupi mając już wszystko opłacone, gdzie mogłem zarobić te kilka procent trzymając kasę na koncie.

PS. w apce dalej mam termin LUT-MAR. A jak macie wy?

Last edited:

mm-tesla

Posiadacz elektryka
PS. Jutro muszę już złożyć VAT26 (do 25 kolejnego miesiąca po pierwszym wydatku), bo pierwszy wydatek mam 15.02.2023r., złożyć pustą deklarację muszę - zobaczymy jak mój urząd do tego podejdzie.

ducarider

Posiadacz elektryka
PS. Jutro muszę już złożyć VAT26 (do 25 kolejnego miesiąca po pierwszym wydatku), bo pierwszy wydatek mam 15.02.2023r., złożyć pustą deklarację muszę - zobaczymy jak mój urząd do tego podejdzie.
Składasz tylko z modelem bez VIN i rejestracji. Jakby dzwonili, że niekompletna to im zamówienie daj.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
1200zł liczysz jako pierwszy wydatek czy płatność za auto lub do leasingu?