Tesla Model Y, dostawy I kwartał 2024

zibizz1

Pionier e-mobilności
7 dni przed końcem kwartału można dostać darmowe kilometry czy inne małe bonusy ale trzeba brać z tego co jest i może być stresująco żeby się wyrobić i odebrać. Bonusy mogą nie być na wszystkie modele tylko np na S/X. Jeśli zamówisz taką konfiguracje jak jest dostępna od ręki to i tak mogą Ci przypisać taki już gotowy egzemplarz, ale to się chyba rzadko dzieje przy zamawianiu z Berlina. Czy BYD to nie wiem ale jak produkuje się coś od 2 dostawców to zazwyczaj udział jest przynajmniej 1/4. W Chinach przy bateriach CATL i LG jest podobno 70:30.

Polecam mój reflink z podpisu:)

Michal

Moderator
Witam wszystkich, wraz z małżonką jesteśmy zdecydowani na zakup Tesli Y RWD. Po przymiarkach nasza trójka dzieci (5,7,9) też weszła więc to nas przekonało,
i teraz mam pytanie czy czekać na koniec I kwartału czy kupić teraz?
Drugie pytanie mam czy lepiej brać to co jest dostępne od zaraz czy lepiej jednak zamówić sobie i poczekać te 2-3 tygodnie?
Po trzecie jaka jest szansa że w samochodzie będzie bateria BYD?
Super, że się zdecydowaliście - gratulacje!
Popatrz na to co widać w mojej aplikacji że stopki. Tam możesz łatwo śledzić jakie są oferty i ceny aud dostępnych od ręki. Na pewno jest jakaś szansa na niższe ceny na koniec kwartału, choć w USA podnieśli niedawno cenę TMY o $1000, więc z Teslą nigdy nie wiadomo.
Jeśli chodzi o BYD, to ciężko stwierdzić przed odbiorem auta na 100%. Podobno z Berlina takie wychodzą ale jaki jest ich udział chyba nikt nie wie.

Luby17

Nowy na Forum
Dziękuję bardzo za odpowiedź, wychodzi na to że jest sporo zmiennych i może się okazać że nie do końca ma to większy sens. Czuję się trochę jak wrzucony na głęboką wodę, będzie to nasz pierwszy elektryk w dodatku ma zastąpic nasze rodzinne auto i być jako te pierwsze, tym bardziej przerażenie jest większe Przeważnie jazda wokół komina głównie z dziećmi i na zakupy a dodatkowo raz czy dwa razy w roku wyjazd na wakacje oraz pobliskie wycieczki max 300km Budżet mamy ustalony i jedynie wersja RWD i to w "podstawie" się mieści i to i tak bardzo naciągnięty. No nic będziemy zamawiać czas 2-3 tyg nas idealnie satysfakcjonuje żeby spiąć budżet i załatwić wszystkie formalności. Jeszcze pytanie o ubezpieczenie gdzie się ubezpieczacie i ile Was wychodzi?

Jeszcze jedna kwestia która mnie interesuje a nie do końca się orientuje. Jak wygląda np kupno samochodu z zagranicy czy po przywiezieniu takiego auta trzeba zapłacić różnica w podatku czy jeżeli jesteśmy w Uni to nie ma znaczenia (chyba byłoby to zbyt piękne). Pytam bo samochód będziemy kupować za gotówkę i widzę że np taka Tesla Y w Belgii kosztuje 40 tys euro - dotacja i robi się znakomita cena.

Last edited:

Luby17

Nowy na Forum
Mam do Was pytanie odnośnie zamówienia. Dnia 16.02 złożyłem zamówienie na moją Teslę i do dnia dzisiejszego cisza. Czy to normalne ? W aplikacji nie mam jeszcze nadanego VIN-u gdy dzwoniłem na infolinię uspakajli mnie że wszystko jest ok żeby czekać. Teraz jeszcze ta akcją pod Berlinem i nie wiem czego się spodziewać.
A drugie moje pytanie odnośnie linku polecającego gdzie można wygenerować swój link ponieważ nigdzie tego nie widzę u siebie w aplikacji?

JM&JM

Posiadacz elektryka
moje pytanie odnośnie linku polecającego gdzie można wygenerować swój link ponieważ nigdzie tego nie widzę u siebie w aplikacji?
Jeśli chodzi o link polecający to będziesz miał wygenerowania (o ile dobrze pamiętam) dopiero po odbiorze auta jak zostanie przypisane auto do Twojego konta.

KrzysztofFly

Moderator
Mam do Was pytanie odnośnie zamówienia. Dnia 16.02 złożyłem zamówienie na moją Teslę i do dnia dzisiejszego cisza. Czy to normalne ? W aplikacji nie mam jeszcze nadanego VIN-u gdy dzwoniłem na infolinię uspakajli mnie że wszystko jest ok żeby czekać. Teraz jeszcze ta akcją pod Berlinem i nie wiem czego się spodziewać.
A drugie moje pytanie odnośnie linku polecającego gdzie można wygenerować swój link ponieważ nigdzie tego nie widzę u siebie w aplikacji?
Napisz jaką wersję/kolor itp. zamówiłeś, bo to w sumie dziwne, Y są praktycznie dostępne od ręki na Inventory. Ewentualnie, jeśli jest tam aktualnie dostępna taka jaka Ci pasuje, to możesz kliknąć z Inventory, a z tej zamówionej zwrócą Ci zaliczkę jak do nich napiszesz.

Luby17

Nowy na Forum
Tesla Y RWD kolor biały bez żadnych dodatków - taki standard. Właśnie dziwi mnie właśnie taka sytuacja. Jedyne co to jestem ze Śląska i chciałbym odebrać w Katowicach a ta co jest na inventory są dostepne w Warszawie - taką dostałem informację.

Hermes

Posiadacz elektryka
Jak jest w stolicy, to do odbioru w stolicy.
Do Katowic zwykle przywożą, jak wiozą - jak już przywieźli do Warszawy, to odbiór tamże.

KrzysztofFly

Moderator
Tesla Y RWD kolor biały bez żadnych dodatków - taki standard. Właśnie dziwi mnie właśnie taka sytuacja. Jedyne co to jestem ze Śląska i chciałbym odebrać w Katowicach a ta co jest na inventory są dostepne w Warszawie - taką dostałem informację.
Ze Śląska do Warszawy nie jest aż tak daleko, ja bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał ;). A biorąc pod uwagę brak zasilania w Giga Berlin, to raczej na dniach nic z produkcji nie dojedzie do Katowic ;).