Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2023

ypl

Pionier e-mobilności
Płaciłem +7200 PLN za lakier deep blue metalic. To gdzie tu jest ta wspomniana duża oszczędność? 😉
A faktycznie deep blue za 7200 jest, zawsze tak było czy potaniał? quick silver i cherry red dalej po około 14k pln. Ja nie wiem jak teraz ale jeszcze w Q1 na biały to się czekało w miarę krótko, ale jak ktoś inny kolor zamówił to różnie było z czasem oczekiwania. Kolor kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje ;)

Jaceq

Pionier e-mobilności
A faktycznie deep blue za 7200 jest, zawsze tak było czy potaniał? quick silver i cherry red dalej po około 14k pln. Ja nie wiem jak teraz ale jeszcze w Q1 na biały to się czekało w miarę krótko, ale jak ktoś inny kolor zamówił to różnie było z czasem oczekiwania. Kolor kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje ;)
Gdy zamawiałem 24.01.2023 to też po tyle był. Odebrałem po 2 miesiącach, 28.03 więc tragedii nie było z czekaniem 😉

ypl

Pionier e-mobilności
Gdy zamawiałem 24.01.2023 to też po tyle był. Odebrałem po 2 miesiącach, 28.03 więc tragedii nie było z czekaniem 😉
Ale produkcję Berlin masz czy Chiny?

Wasp

Posiadacz elektryka
To chyba nie prawda, że bateria LFP jest lżejsza. Prosty przykład TM3 RWD - waga 1760kg, TM3 LR RWD - waga 1735kg.

Jeśli poparzymy na Model Y RWD oraz LR, to RWD jest lżejszy (źródło):
  • RWD: 1909 kg
  • LR: 1979 kg
Nie jest to jednak duża różnica. To głównie wynika z różnicy pojemości.
Co do zasady to baterie LFP, ze względu na mniejszą gęstość mogą być i większe i cięższe jeśli byśmy porównywali tą samą pojemność.

nabrU

Moderator
Wszystko OK, tylko w wypadku Y nie ma modelu LR RWD jak w trójce (który przytoczyłem) i porównanie 'ygreka' RWD i LR (AWD) nie jest już miarodajne (ze względu na masę baterii) bo do ogólnej masy dochodzi jeszcze napęd na przód.

marco_25

Posiadacz elektryka
Tak BTW - ile trzeba zapłacić za oklejenie? Nie robiłem wyceny dla Model 3, ale w BMW chcieli 10k za oklejenie, ponoć bez oklejania dachu wychodzi taniej.
To naprawdę zależy od co? czym? i gdzie? Także mogę tylko powiedzieć że moje TMY zwykła folią cieką wycenili w Krakowie na 8k za całość w kwietniu tego roku bez lusterek bocznych. Zrezygnowałem bo biały się podobał żonie ale i tak zamierzam okleić dół klapy w czarny mat bo już dwa razy rozpoznawałem swój o numerach rejestracyjnych. Taki mały kawałek wycenili na 500 PLN.

elektryk

Pionier e-mobilności
To naprawdę zależy od co? czym? i gdzie? Także mogę tylko powiedzieć że moje TMY zwykła folią cieką wycenili w Krakowie na 8k za całość w kwietniu tego roku bez lusterek bocznych. Zrezygnowałem bo biały się podobał żonie ale i tak zamierzam okleić dół klapy w czarny mat bo już dwa razy rozpoznawałem swój o numerach rejestracyjnych. Taki mały kawałek wycenili na 500 PLN.
Widziałem w Krakowie ktoś okleił całą klapę przedniego bagażnika na czarny mat (biała TMY) i wyglądało to słabo wg mnie. Warto sprawdzić na wizualizacji jak to wyjdzie.

Najbardziej mi się podobał czerwony mat i fajnie też wyglądał żółty mat (ale tutaj to już trzeba umieć żeby dobrze dobrać kolor, notabene propsy za rejestrację "OSA").

inter

Pionier e-mobilności