Tesla Model Y - wallbox

vwir

Pionier e-mobilności
Mam TMY RWD kupioną dwa miesiące temu w Polsce (produkcja Chiny). Wallbox Tesli też nowy kupiony w Ząbkach. Podłączałem w dwóch różnych domach gdzie jest złącze 3 fazowe dające na pewno więcej niż 10A na fazę. Niestety w obu przypadkach 10A (7kW) działa ok, a jak zwiększę do 11A+ to przerywa ładowanie i auto wywala błąd overcharging. Cieszę się, że u Was działa, ale u mnie nie, napięcie ok...
Podłączyłeś trzy fazy w trójkąt czy gwiazdę? Z tego co mi wiadomo to wallbox Tesli może być podłączony w trójkąt i wtedy ograniczenie natężenia prądu to właśnie coś ok 10-11A.
Druga możliwość która mi przychodzi do głowy to że ograniczyłeś natężenie do 10A przy pierwszym uruchomieniu wallboxa.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Niestety w obu przypadkach 10A (7kW) działa ok, a jak zwiększę do 11A+ to przerywa ładowanie i auto wywala błąd overcharging. Cieszę się, że u Was działa, ale u mnie nie, napięcie ok...
Sprawdź może co koledzy napisali, a jak nie pomoże to zgłoś serwis, bo to z pewnością nie jest zgodne ze specyfikacją na PL.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
coraz mniej aut ma pokładowe ładowarki na więcej niż 11KW, staje się to standardem bo mocniejsza elektronika jest też sporo droższa. oczywiście jest Zoe i w sumie niewiele więcej. starsze tesla model S/X miały podwójne ładowarki dzięki czemu mogły ładować się 22KW, nowsze od kilku lat umożliwiają 16KW. różnica w cenie w wallboxie, różnica w koniecznym przyłączu... oczywiście można postawić 22KW tylko czy kiedyś z tego skorzystasz.
Zaleta jest inna... masz wtedy 32A czyli auta które mają ładowarkę jednofazową ale mogą obsłużyć 32A naładujesz 7,4KW zamiast 3,5KW.
Jak ładować Tesla Model SR+ szybciej niż 11KW ? Da się 16KW?

Last edited:

Michal

Moderator

zibizz1

Pionier e-mobilności
Wszystkie Teslę mają AC 11kW. Według rozpiski na stronie Tesli niby S/X mają 16.5kW ale to chyba jakiś błąd bo przynajmniej w wersji europejskiej rzeczywistość pokazuje że jest 11kW

danielm

Pionier e-mobilności
Wszystkie Teslę mają AC 11kW. Według rozpiski na stronie Tesli niby S/X mają 16.5kW ale to chyba jakiś błąd bo przynajmniej w wersji europejskiej rzeczywistość pokazuje że jest 11kW
przedliftowe S/X miały możliwość kupienia podwójnej ładowarki pokładowej (dualcharger) i wtedy ładowały 22KW. potem tę możliwość zabrano ale w standardzie było 24A zamiast 16A co dawało 16KW. tydzień temu pod Berlinem lecieli 16KW z teslowych wallboxów niektórzy (S/X)

zibizz1

Pionier e-mobilności