Tesla-Polska.pl - start nowego serwisu

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
W tematyce IT(podejrzewam że nie tylko) funkcjonowało lub nadal funkcjonuje wydawnictwo które nie zatrudnia żadnego redaktora który by coś pisał, za to mają armię stażystów których jedynym zadaniem jest wydębić jakiś kontent od specjalistów. Są przy tym tak namolni(i tak szybko rotują) że jak jesteś znany w branży to kilka razy do roku kolejny stażysta do Ciebie uderza żebyś jakiś artykuł dla nich popełnił. Twórca jednego z popularnych narzędzi IT taki ich kiedyś strolował że popełnił artykuł niby w poważnym tonie ale z takimi bzdurami że śmiech i poszło to do druku ;-D

Dawne Software Wydawnictwo? :)

Pracowałem tam, całkiem długo się utrzymałem i nawet miałem sukcesy, hi hi. Ale odszedłem w taki sposób, że ostatniego dnia umowy zostawiłem identyfikator i hasło roota do laptopa :)

Jak później ktoś od nich się do mnie odezwał na prywatnego maila, żebym coś im napisał (bo moje nazwisko pojawiało się w internecie przy okazji arta w Wiedzy i Życiu), to im odpisałem ze służbowego, że teraz pracuję w PC Worldzie.

I dosłownie cała redakcja do mnie napisała, czy nie szukam akurat ludzi :D

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Dawne Software Wydawnictwo? :)

Pracowałem tam, całkiem długo się utrzymałem i nawet miałem sukcesy, hi hi. Ale odszedłem w taki sposób, że ostatniego dnia umowy zostawiłem identyfikator i hasło roota do laptopa :)

Jak później ktoś od nich się do mnie odezwał na prywatnego maila, żebym coś im napisał (bo moje nazwisko pojawiało się w internecie przy okazji arta w Wiedzy i Życiu), to im odpisałem ze służbowego, że teraz pracuję w PC Worldzie.

I dosłownie cała redakcja do mnie napisała, czy nie szukam akurat ludzi :D
🙃 ło kurrr....a to jeszcze istnieje... jak już się wydało to zalinkuję dobry opis inby jaka tam się odbyła:
Musiałeś być dobry w zadaniu rekrutacyjnym XD.
Zadanie Kwalifikacyjne (Software Media)

CZAS TRWANIA: od 1 dnia do 3 dni
CEL: POZYSKANIE 3 NOWYCH AUTOROW
Zadanie uznane jest za wykonane, gdy autor zgodzi się napisać artykuł w ciagu dwoch tygodni i takie potwierdzenie od niego znajdzie się w emailu.

TEMATYKA: XXXXX
PRODUKT: MAGAZYN XXXXX / wersja angielska / płatny miesięcznik
ADRES WWW: XXXXX
MAIL Pma: XXXXX

Zapoznać się z tematem przewodnim. (magazyn jest nowym projektem właśnie tworzona jest strona dla niego, można się posiłkowac stroną xxxx która zawiera przykładowe magazyny i pomocne informacje)
Przemyśleć gdzie i jak można szukać autorów z podpowiedzi to m.in. fora, konferencje, uczelnie, portale społecznościowe.
Przygotować listę potencjalnych autorów.
Przygotować pierwszy email do autora w sprawie wspołpracy.
Skontaktować się z propozycja współpracy (ok ******30 osób dziennie*********)
Zamawiany artykuł powinien mieć przynajmniej 3500 słów + 5 grafik i termin jego napisania powinien być wyznaczony na ******za 2 tygodnie od dzisiaj*****.
W zamian za napisanie artykułu oferujemy reklamę w piśmie – full page, bezpłatny dostęp do wydania w którym jest artykuł, możliwość autopromocji na łamach pismo i dotarcie do 30 000 profesjonalistów z zakresu xxxxx. Dla tych co pisza więcej niż jeden artykuł prenumerata roczną pisma.

WSKAZÓWKI I PRZYDATNE INFORMACJE:
im więcej osób skontaktujesz tym większa szansa na realizacje.
posługuj się konkretami: grupa docelowa pisma, korzyści płynace z publikacji: pokazanie się w roli experta, autopromocja, doświadczenie wynikające ze współpracy ze sławnym pismem, własna publikacje.

WAŻNE:
W razie jakichkolwiek pytań proszę o zgłaszanie się do PMa

PRZYKŁADOWY EMAIL:
Dear XXXX,

I decided to write you directly. I’m editor of XXXX magazine and I woud like to propose you to write an article about XXXXXXXXXX for our magazine. I think that you can contribute relevant materials for our magazine.

Our next issue will be entitled ………………………… .

Please let me know if you are interested in contributing.
Best regards
Ewa

Skoro nadal istnieje(co prawda już tylko cyfrowo) to widać jest to dobra i sprawdzona metoda działania :-D

Last edited:

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
🙃 ło kurrr....a to jeszcze istnieje... jak już się wydało to zalinkuję dobry opis inby jaka tam się odbyła:
Musiałeś być dobry w zadaniu rekrutacyjnym XD.
(...)

Jeśli mam być szczery, przykro mi było patrzeć, jak pismo się "rozwija". Widziałem, jak się narodziło, jak powstawały pierwsze egzemplarze, bo to było na biurku obok. To był niezły produkt z jasno określoną wizją rozwoju.

Dziś doszedłem do wniosku, że kierunek, w którym poszło, był w pewnym sensie naszą "winą". Mam wrażenie, że właściciel uznał, że skoro trzech przypadkowych kolesi może robić dwa międzynarodowe pisma o różnej tematyce plus jedno szanowane polskie, to tacy kolesie są wszędzie i można ich rekrutować na pęczki.

To była strategiczna pomyłka.

Ale ja się nauczyłem mnóstwa rzeczy i jestem wdzięczny ludziom, którzy dali mi wtedy szansę.

Sakif

Zadomawiam się
Cześć,

Trochę odkopię temat - od blisko 2 tygodni ruszyliśmy bardziej z portalem i zapełniamy go nadal treściami - jeżeli na pokładzie forum Elektrowozu jest osoba z "lekkim piórem", która ma w swoim portfolio treści związane z motoryzacją (w szczególności z EV :) ) - to poproszę o kontakt na priv :)