Tesla S Plaid '23 jakość audio.

zlp

Pionier e-mobilności
Audio niby Premium, ale nie pasuje mi bas. Głośny, ale mdły, bardziej dudni jak fajnie gra. Korektor nie pomaga, to raczej problem sprzętowy. Robił ktoś coś z tym?

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
co to znaczy Premium? nic nie znaczy
co to znaczy "nie pasuje mi" lub "fajnie gra"? też nic, bo dla każdego to coś innego

można porównać z innym egzemplarzem o jak najbliższej dacie produkcji, może coś się wyklaruje

zlp

Pionier e-mobilności
Bas nie ma jakby rozdzielczości, bardziej dudni jak gra.
Nie jest źle, moc jest, ale w porównaniu z Mercem kolegi, czy nawet KIA EV6, która pod tym względem mocno mnie zaskoczyła, to w Tesli jest trochę lipa.

zlp

Pionier e-mobilności
Ja też mam osobny suwak do basów. Jeśli chodzi o głośność, to jest ok, problem jest brzmieniem, jest taki przymulony, brakuje mu wyrazistości, nie wiem, jak to nazwać, nie jestem audiofilem.
W KIA EV6 to aż ciary przechodzą, a w Tesli S jest tylko głośno. Gdybym najpierw nie miał jazdy testowej w KIA, to pewnie bym się nie czepiał :)

cooler

Pionier e-mobilności
Ja też mam osobny suwak do basów. Jeśli chodzi o głośność, to jest ok, problem jest brzmieniem, jest taki przymulony, brakuje mu wyrazistości, nie wiem, jak to nazwać, nie jestem audiofilem.
W KIA EV6 to aż ciary przechodzą, a w Tesli S jest tylko głośno. Gdybym najpierw nie miał jazdy testowej w KIA, to pewnie bym się nie czepiał :)
Niestety to co opisujesz jest mocno subiektywne, jak chcesz coś poprawić to musisz podjechać do dobrego car audio, a i tak będziesz musiał wytłumaczyć o co ci chodzi.

blazej

Pionier e-mobilności
@cooler ma rację. Dla mnie np. audio w Kia EV6 GT Line miało bardzo mało detali i w niektórych kawałkach opartych na mocnym riffie gitarowym też dynamiki, a w koncertowych nagraniach nie było takiego uczucia sceny. Testuje często na koncertowe Bonamassy z Wiednia, bo tam to zrealizowali wg mnie wręcz wybitnie i np. cover Tomą Waitsa "Jockey Full of Bourbon” pozwala poczuć się jak w sali koncertowej, a w EV6 wrażenie było bardzo słabe. Za to bas był punktowy i w zasadzie przyjemniejszy niż w mojej Tesli M3. Dużo zależy, jakiej muzyki słuchasz i czego konkretnie oczekujesz. Dla jednego Audio z EV6 (np. ja) będzie po prostu poprawne, momentami słabe, a Ty piszesz, że masz „ciary”. Nie wiem co prawda, jak jest w S, ale w TM3 bass jest faktycznie największą bolączką - trudno konfigurowalny. No ale jednak punktowy i nie napisałbym, że dudniący.

Bronek

Pionier e-mobilności
Juz pisałem ... Przed domem miałem ultradźwiękowy odstraszcz zwierząt.
Przechodzila obok ekipa robotników od zabudowy tarasu . Panowie w wieku od 20stki do 50+ .
Ten najmłodszy spytal co tam piszczy, inni nie wiedzieli o co mu chodzi.
Basy umierają ostatnie, będzie się kolega długo męczył .

A może wystarczy użyć ciepłej wody i tzw "żanety" ...nie mylić z sexem z Panią o tym imieniu . I płytki bas zrobi się głębokim? :)