Tesla usuwa ładowarkę mobilną ze standardowego wyposażenia modeli 3 i Y

piotrpo

Pionier e-mobilności
suc orleny i greenwaye
Akurat Typ2 mi się przydawał do publicznych AC, w mojej okolicy sporo słupków ma jedynie gniazda. Z jakiejś tam perspektywy, to taka wyłącznie jednofazowa cegiełka jest bez sensu. Chcąc mieć coś serio przydatnego i tak trzeba się wyposażyć w jakieś uniwersalne rozwiązanie z przejściówkami na popularne gniazda od 1f, do 3f, z możliwością dokupienia adaptera dla jakichś dzikich rejonów. 1f do domu za małe, w buszu strach podpiąć do jakiejś instalacji, a i tak WC wygrywa z tym wszystkim wygodą obsługi, bo nie trzeba tego rozwijać, zwijać i pilnować.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Na co dzień ładujesz z komercyjnych ładowarek?
Ja bardzo często korzystam z komercyjnych bez kabla. Czy to słupki GW, czy to słupki taurona. Cegły używam u rodziców, cegła tam sprawdza bo i tak nie mają 3 faz, a kabel pociągnięty do garażu nie uciągnie 32A.
A o prąd w garażu u siebie jeszcze walczę

Hermes

Posiadacz elektryka
A ta mobilna ładowarka "cegła" co ma niby max. 32 A, ale z gniazdka max. 16 A, to rozumiem, że potrzebuje na wyższy amperaż przejściówki na gniazdo siły.
Jakiejkolwiek czy dedykowanej "teslowej", bo jakoś (jak -> rezystorem?) musi rozpoznać fakt podłączenia przejściówki?

viallos

Pionier e-mobilności
Ja jeżdżę dużo i wszędzie i generalnie przydaje się zarówno cegła jak i kabel 3f do podłączenia na publicznych ładowarkach w nie nie wyposażonych. Np wczoraj na parkingu pod stadionem w Stuttgart załadowałem się po 40centow dzięki temu że miałem kabel i już nie musiałem jechać na SuC po meczu tylko kontynuowałem podróż ze 100% bo do tyłu się naładowałem podczas 4h postoju. Bez tego straciłbym dodatkowe 30min w podróży... a tak samochód stoi i się ładuje, ja oglądam mecz i po meczu mam pełny bak 😀.
Tak więc w podróży polecam mieć cegłę i przewód... nie wiadomo kiedy się przyda.

Hermes

Posiadacz elektryka
Rozumiem. Czyli zamiennie ta sama końcówka od strony "cegły", ale inna wtyczka od strony gniazda. I zakładam, że apka/Tesla sobie wykryje tę zmianę.
Dzięki!