Tesla vs Tesla

Dzień dobry.
Z podziwu dla największego Afroamerykanina Elona M. chciałbym kupić Teslę M3.
Do wydania około 140 tysięcy złotych, w połowie maja. Rozważam dwie opcje:

- używana Tesla M3 Performance, rocznik 2022, z rynku niemieckiego, ceny z ogłoszeń minimalnie wyższe niż mój budżet, ale ceny transakcyjne zawsze są niższe.
- nowa Tesla Model 3 Highland RWD za 185000zł, minus dotacja 27 tysięcy, plus niewielki kredyt aby się wszystko spięło.

Generalnie wolałbym tą używaną, bardziej mi się podoba, ma napęd 4x4, dobre hamulce i bez kredytu.
Zapraszam fachowców do komentowania :)

inter

Pionier e-mobilności
Dzień dobry.

- używana Tesla M3 Performance, rocznik 2022, z rynku niemieckiego, ceny z ogłoszeń minimalnie wyższe niż mój budżet, ale ceny transakcyjne zawsze są niższe.
- nowa Tesla Model 3 Highland RWD za 185000zł, minus dotacja 27 tysięcy, plus niewielki kredyt aby się wszystko spięło.

Generalnie wolałbym tą używaną, bardziej mi się podoba, ma napęd 4x4, dobre hamulce i bez kredytu.
Nie ma Tesla napędu 4x4 tylko AWD.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Jestem fachowcem teoretykiem ale się wypowiem bo swojego czasu miałem podobny dylemat.
Zależy co sobie bardziej cenisz w samochodzie osiągi przy twardym zawieszeniu czy bardziej komfort w nowej. Zasięgi obu będą podobne natomiast jest różnica w bateriach - nmc w TM3P vs LFP w tej nowej RWD co to oznacza to lepiej sam się zdoktoryzuj.
Ja bym brał nową bo jej osiągi są dla mnie bardziej niż wystarczające.

pawel pawel

Fachowiec
Dzień dobry.

Zacznij od przejażdżki jednym i drugim. W salonie w Katowicach jest bazówka i nią jechałem. Nie myślałem nad używką, nowy to nowy i to ja będę dbał o baterię od nowości. Jasne że lepiej mieć większą baterię i AWD ale to podbija wartość auta o prawie 1/4. W bazówce te 285 kucy czuć i za tę kasę ciężko kupić taką moc w spalinówce. I to piszę Ja, który po przesiadce do VANa prosił niebiosa by już nigdy niskiego auta 😀 😀.

Bronek

Pionier e-mobilności
3,3 a 2x tyle do setki robi różnicę
"4x4" również
To dużo , wg bardzo dużo na plus ,ale reszta moim zdaniem na korzyść nowej .

Performance , raczej bedzie twardo , nisko nad glebą i to też wersja poprzednia ....itd .
To że używka nie powinno mieć dużego znaczenia a raczej czasem to zaleta, gdyż poprzedni właściciel wszystko co trzeba na ogół już zrobił .

Performance to rakieta i trakcja dobra .
A 6+ do setki, wobec mniej jak 4 to już sie lekko czuje

No cóż....nówka to nówka .
Losuj :)

Ratt

Posiadacz elektryka
Nigdy nie kupowałem używanego samochodu więc nie doradzę co lepsze. Jako posiadacz TM3P z 2022 roku powiem tylko że dalej mam banana na twarzy jak ją prowadzę i póki co nie widzę nic lepszego w tej cenie :)

jarqu

Posiadacz elektryka
Nigdy nie kupowałem używanego samochodu więc nie doradzę co lepsze. Jako posiadacz TM3P z 2022 roku powiem tylko że dalej mam banana na twarzy jak ją prowadzę i póki co nie widzę nic lepszego w tej cenie :)
Ja też mam banana prowadząc swoją zwykła RWD :) prawie 300kucy napęd na tył niski środek ciężkości daje radę i frajdę. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia więc następna pewnie będzie AWD LR. ;)

Złamałem obie nogi na motorze, więc temat umarł a wraz z nim ściągnięcie tesli z niemiec ;/
Mam za to kilka obserwowanych samochodów na otomoto. Między innymi too:

Właściciel ma piękną bajeczkę w opisie, auto stoi od kwietnia, co jakiś czas widzę niższą cenę.
Ulep jakiś czy co? Może ktoś już oglądał?

krzyss

Pionier e-mobilności
Złamałem obie nogi na motorze, więc temat umarł a wraz z nim ściągnięcie tesli z niemiec ;/
Mam za to kilka obserwowanych samochodów na otomoto. Między innymi too:

Właściciel ma piękną bajeczkę w opisie, auto stoi od kwietnia, co jakiś czas widzę niższą cenę.
Ulep jakiś czy co? Może ktoś już oglądał?
Ma cene wysoka to stoi.