Tesla wall 3 gen

mariuszelectro

Zadomawiam się
Z jednej strony warto, bo uznany producent, ma przycisk otwierania klapki do Tesli, etc. Z drugiej strony khons w wersji 7kw 1f to połowa tej kwoty: https://www.aliexpress.com/item/1005006955266935.html
Prawdę mówiąc kiedyś trochę chińszczyzny używałem w systemach automatyki domowej i już nigdy więcej…… To żyje własny życiem lub wcale, kaszana, zero stabilności! Aby tylko sprzedać wziąć kasę i zapomnieć.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Tak, chcę mieć coś stałego, teraz mam możliwość kupna ładowarki tesla3 za 490€
warto ?
Ogólnie cena standardowa. Czy warto to zależy. Na pewno jeśli będzie tesla to większy sens to ma bo jedyne czym się wyróżnia to przycisk na wtyczce. Można dostać 22kw/7,4kw wallboxy taniej.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Przy wyborze typu EVSE dowiedz się czy jakiś twój operator energetyczny ma integrację z tym EVSE. Umożliwia to zazwyczaj jakieś lepsze deale, obsługuje potencjalnie bardziej skomplikowane taryfy dynamiczne itp. Jeśli takie coś nie jest obsługiwane na Maderze, wtedy weź taki EVSE co ma przynajmniej wystawione jakieś API, aby można było to jakoś zintegrować z czymś w przyszłości.

EVSE Tesli takich rzeczy nie umożliwia...

mariuszelectro

Zadomawiam się
Przy wyborze typu EVSE dowiedz się czy jakiś twój operator energetyczny ma integrację z tym EVSE. Umożliwia to zazwyczaj jakieś lepsze deale, obsługuje potencjalnie bardziej skomplikowane taryfy dynamiczne itp. Jeśli takie coś nie jest obsługiwane na Maderze, wtedy weź taki EVSE co ma przynajmniej wystawione jakieś API, aby można było to jakoś zintegrować z czymś w przyszłości.

EVSE Tesli takich rzeczy nie umożliwia...
A co proponujesz ? Widziałem że integrują z api samochodu, tu OZE stanowi spory procent w miksie energetycznym

nabrU

Moderator
Ja nie mam pojęcia co tam na portugalskim rynku jest z EVSE. Zerknij co oferują Ci od kogo masz prąd i zorientuj się od razu czy nie mają jakiejś preferencyjnej taryfy pod EV (ja mam tak w UK).

mariuszelectro

Zadomawiam się
Tu jest raczej średniowiecze, jak w PL, mają trzy taryfy W tym dwie z ustalonymi godzinami zależnie od pory roku oraz dnia tygodnia. W tych taryfach “dynamicznych” są trzy ceny I tyle……
Być może kiedyś , w przyszłości …… cena wynosi w taryfie stałej ok 0,16€ za KWh
nawet odczyty liczników prognozowane i aproksymowane w czasie (następnie korygowane)
Ale będę się orientował na stronie WWW dostawcy nic nie ma…..

Last edited: