Tesla wall 3 gen

nabrU

Moderator
W tych taryfach “dynamicznych” są trzy ceny I tyle……

A takie coś wygóglałem. To o tych taryfach mowa?

1717791212935.png

Więc jakbyś miał 6 centów przez 10 godzin w nocy i wcześnie rano to byłoby super. Wtedy byś właśnie samochód ładował za grosze (jaki EV masz na myśli?). Np. ładujesz 50kWh i w nocy kosztuje Cię to 3 euro. W taryfie stałej kosztuje cię to już 8 euro niezależnie od pory dnia (a EV i tak ludzie w większości ładują w nocy - mówię oczywiście o tych co nie mają PV itp)

mariuszelectro

Zadomawiam się
A takie coś wygóglałem. To o tych taryfach mowa?

View attachment 18324

Więc jakbyś miał 6 centów przez 10 godzin w nocy i wcześnie rano to byłoby super. Wtedy byś właśnie samochód ładował za grosze (jaki EV masz na myśli?). Np. ładujesz 50kWh i w nocy kosztuje Cię to 3 euro. W taryfie stałej kosztuje cię to już 8 euro niezależnie od pory dnia (a EV i tak ludzie w większości ładują w nocy - mówię oczywiście o tych co nie mają PV itp)
Oo dzięki, tak to chyba to, jeszcze nie wiem bo mam taryfę stałą, Nie mam PV, ani elektryka ale będę się orientował wkrótce. (Na razie się przymierza) o dziwo jest ty nawet salon BYD’a

nabrU

Moderator
Najpierw więc ogarnij co i jak z dostawcą prądu, abyś wiedział na czym stoisz. Dowiedz się czy nie instalują jakichś preferowanych EVSE i czy nie masz jakichś grantów/rabatów na instalację punktu ładowania (kiedyś w UK mieliśmy np. 450 funtów grantu na EVSE). Jakie masz główne zabezpieczenie na cały dom (tzn. ile amper ma bezpiecznik główny)?

mariuszelectro

Zadomawiam się
Najpierw więc ogarnij co i jak z dostawcą prądu, abyś wiedział na czym stoisz. Dowiedz się czy nie instalują jakichś preferowanych EVSE i czy nie masz jakichś grantów/rabatów na instalację punktu ładowania (kiedyś w UK mieliśmy np. 450 funtów grantu na EVSE). Jakie masz główne zabezpieczenie na cały dom (tzn. ile amper ma bezpiecznik główny)?
Dowiem się wkrótce, bezpiecznik to 32A

nabrU

Moderator
Sprawa się komplikuje bo chyba nie mamy wszystkich informacji.

Czy te 32A to jest na prawdę na cały dom / mieszkanie? Jeśli tak to nie za bardzo da się korzystać z EVSE 7kW (czyli pobierającego właśnie 32A) bo każde włączenie jakiegoś urządzenia w domu (przy ładującym się EV) spowoduje 'wywalenie' tego bezpiecznika.

Podaj więcej szczegółowych info (co, gdzie jak) albo po prostu weź elektryka niech Ci na to zerknie, bo może się okazać, że jedyne co Ci zostaje to ładowanie 'cegłą' z gniazdka i to przy obniżonym np. do 10A (czyli jakieś 2,3kW) prądzie.

mariuszelectro

Zadomawiam się
Sprawa się komplikuje bo chyba nie mamy wszystkich informacji.

Czy te 32A to jest na prawdę na cały dom / mieszkanie? Jeśli tak to nie za bardzo da się korzystać z EVSE 7kW (czyli pobierającego właśnie 32A) bo każde włączenie jakiegoś urządzenia w domu (przy ładującym się EV) spowoduje 'wywalenie' tego bezpiecznika.

Podaj więcej szczegółowych info (co, gdzie jak) albo po prostu weź elektryka niech Ci na to zerknie, bo może się okazać, że jedyne co Ci zostaje to ładowanie 'cegłą' z gniazdka i to przy obniżonym np. do 10A (czyli jakieś 2,3kW) prądzie.
Na całość Nie widzę problemu, zamierzam ustawić ładowanie od Godz 00 do 7. Lub jakoś tak na 15 A
zresztą zamierzam to zautomatyzować i ew odłączać ładowarkę .

nabrU

Moderator
Co do zautomatyzowania to są EVSE (moje też to ma), które płynnie zarządzają mocą (coś takiego mają dodawać do wall connectora Tesli ale trzeba dokupić dodatkowy moduł więc dochodzi dodatkowy koszt). Czyli nominalnie np. biorą 32A, ale jak jakieś urządzenie z domu pobiera np 10A, to automatycznie zmniejszają ładowanie do 22A, aby nie zadziałał bezpiecznik główny.

Szukaj więc takiego EVSE które ma 'dynamic load balancing'.

mariuszelectro

Zadomawiam się
Witam ponownie. Czy ktoś może mi objaśnić jak podłączyć i skonfigurować Neurio (mam i działa) na jedną fazę. Tak aby mi ograniczał moc ładowania jeżeli urządzenia domowe konsumują moc.
Mam łączne zabezpieczenie 32A 1F mam już kabel który gazda z Neurio no RS485 itd.
Moje pytanie jest gdzie zapiąć klemę pomiarową od Neurio na gałąź „ urządzenia domowe” na całość czy jak oraz co ustawić w Neurio aby limitował moc. Chodzi o to aby urządzenia domowe miały priorytet.
No i czy Neurio wymaga dostępu do WiFi ? Dzięki za informacje.
Dodam że przeczytałem manualna od Neurio ale nie mam pewności jak to podłączyć

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Moje pytanie jest gdzie zapiąć klemę pomiarową od Neurio na gałąź „ urządzenia domowe” na całość czy jak oraz co ustawić w Neurio aby limitował moc. Chodzi o to aby urządzenia domowe miały priorytet.
No i czy Neurio wymaga dostępu do WiFi ? Dzięki za informacje.
Dodam że przeczytałem manualna od Neurio ale nie mam pewności jak to podłączyć
A co jest napisane w manualu?