Tesla wall connector gen 3 i Sofar Solar

gkas

Zadomawiam się
Czy ktoś wie, lub ma pomysł, w jaki sposób "wymusić" na Wall Connectorze moc ladowania auta w oparciu o ilość produkcji energii z fotowoltaiki, przy użytkowaniu invertera Sofar Solar? Oprogramowanie? Dodatkowe urządzenie? Już nawet nie wymagam, żeby odejmowal biezace zużycie, ale chociaż wziął pod uwagę chwilowa produkcję. Pozdrawiam

6a8

Posiadacz elektryka

faktory

Fachowiec
Ja polecam ChargeHQ, mam od października i super to działa razem z SolarEdge, sprawdź czy działa z Sofar
Możesz napisać coś więcej? Z jakiej ładowarki korzystasz? ChargeHQ monitoruje produkcję PV i steruje mocą ładowarki tak by najefektywniej korzystała z prądu z PV?

luk99

Zadomawiam się
Możesz napisać coś więcej? Z jakiej ładowarki korzystasz? ChargeHQ monitoruje produkcję PV i steruje mocą ładowarki tak by najefektywniej korzystała z prądu z PV?

Dokładnie tak. ChargeHQ mam podpięte przez API do falownika SolarEdge oraz do Tesli. Ładowarka to Tesla Wall Connector, ale to chyba nie jest tu istotne, bo to sama Tesla steruje prądem ładowania. Soft ma sporo możliwości konfiguracji, łącznie z obsługą magazynu energii (priorytet ładowania, % naładowanej baterii).
Generalnie jego głównym zadaniem jest ładowanie nadwyżkami energii z paneli co jest osiągane poprzez dostosowywanie prądu ładowania w zakresie 2A - 16A ze skokiem 1A, czyli mocą od 1,4kW do 11kW. Oczywiście nie działa to on-line, tylko z rozdzielczością 1 min, ale mozna to sobie całkiem fajnie "stiunować". Jest sporo przydatnych opcji i można bardzo efektywnie wykorzystać swoją instalację, szczególnie w dni, kiedy jest sporo chmurek, albo zmienia się domowe zużycie energii - indukcja, piekarniki, itp. Wyciskamy dosłownie każdy foton :).
Polecam się tym pobawić, chyba nadal są 2 miesiące gratis, potem 20 zł/m-c. Jak dla mnie to jest petarda.

faktory

Fachowiec
Mam licznik i baterie. Jak nie masz licznika to możesz sobie ustawić ile kW ma zostawiać na dom.
Masz taki Solar Edge modbus meter?
obraz_2024-04-02_093516816.png