Tesla Y czy BMW iX czy Mercedes EQE

nabrU

Moderator
Ale my nie mamy szklanej kuli aby wiedzieć co chcesz od tego samochodu, ile masz do wydania, gdzie nim będziesz jeździł i czy lubisz Elona czy nie...
Słowem trochę więcej szczegółów, bo przy takim pytaniu można by swobodnie odpowiedzieć: żaden z nich :p

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Jeździć będę mało, raczej tylko wyjazdy weekendowe i zawożenie dzieci do szkoły.

Jeżeli chodzi o budżet to mogę kupić iX albo EQE w jakichś w miarę podstawowych wersjach, ale wolałbym wydać mniej, więc tutaj Tesla wypada najlepiej, a Elon mi nie przeszkadza.

Za BMW i EQE przemawia jakość, czytam to forum od jakiegoś czasu szczególnie wątki o Tesli i widzę, że jest z nią wiele problemów np. ostatni wątek o choince komunikatów w TMY, a zależy mi na tym żeby auto było bezproblemowe, a nie działało losowo, że np. pewnego dnia nie nie ruszę z powodu jakiejś aktualizacji. Nie mam też czasu jeździć często do serwisu, albo hobbystycznie poprawiać coś samemu w samochodzie.

Nie twierdzę, że tamte dwa nie mają problemów, pewnie oprogramowanie jest tam o wiele gorsze, ale może działa stabilniej.

Jakość wykonania to coś co przemawia na niekorzyść Tesli.

Z koleji całe wnętrze Tesli i podejście do aplikacji bardzo mi się podoba, na drugim miejsu iX.

nabrU

Moderator
Jakim EV teraz jeździsz (o ile w ogóle)?

nabrU

Moderator
Jeździć będę mało, raczej tylko wyjazdy weekendowe i zawożenie dzieci do szkoły.

To może nic nie kupować, a zaoszczędzone pieniądze na taxi lepiej wydawać, taniej będzie ;)

Jeżeli chodzi o budżet to mogę kupić iX albo EQE w jakichś w miarę podstawowych wersjach, ale wolałbym wydać mniej, więc tutaj Tesla wypada najlepiej, a Elon mi nie przeszkadza.

Za BMW i EQE przemawia jakość, czytam to forum od jakiegoś czasu szczególnie wątki o Tesli i widzę, że jest z nią wiele problemów np. ostatni wątek o choince komunikatów w TMY, a zależy mi na tym żeby auto było bezproblemowe, a nie działało losowo, że np. pewnego dnia nie nie ruszę z powodu jakiejś aktualizacji.

Nie kojarze nikogo (przynajmniej z aktywnych Forumowiczów) z iX czy EQE stąd nie ma tak naprawdę żadnych realnych opinii tutaj (ani za, ani przeciw). Z kolei sporo ludzi ma Teslę Model Y więc tu z kolei feedback jest ogromny stąd wrażenie może, że coś się tam psuje, niedomaga itp. Co prawda mam od 2 lat TM3 ale nigdy z powodu softu nie miałem problemów.

Nie mam też czasu jeździć często do serwisu, albo hobbystycznie poprawiać coś samemu w samochodzie.

No to tutaj Tesla może coś zrobić zdalnie albo serwis przyjechać do Ciebie. Nie wiem tez czy brałeś pod uwagę koszt serwisowania w Mercu czy BMW, bo w Tesli może być potencjalnie zerowy.
Jakość wykonania to coś co przemawia na niekorzyść Tesli.

A co w Tesli jest nie tak z wykonaniem?

Może jeszcze zwróć uwagę na Xpeng'a G6, szczególnie nowa wersja może być ciekawa -> https://forum.elektrowoz.pl/threads...adebiutowal-w-uk-i-pl.8307/page-9#post-247222

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
To może nic nie kupować, a zaoszczędzone pieniądze na taxi lepiej wydawać, taniej będzie ;)
Właśnie cały czas się zastanawiam czy na pewno potrzebuję, jedno auto już mam :)

A co w Tesli jest nie tak z wykonaniem?
Np. niedomykające się drzwi.

Może jeszcze zwróć uwagę na Xpeng'a G6, szczególnie nowa wersja może być ciekawa -> https://forum.elektrowoz.pl/threads...adebiutowal-w-uk-i-pl.8307/page-9#post-247222
Chińskie marki mnie nie interesują.

nabrU

Moderator

solik

Pionier e-mobilności
Watpie, ze w podstawowych wersjach marek premium bedzie autodomykanie drzwi bo zgaduje, ze o tym mowa.

O awariach Tesli tez czytasz wiecej bo jezdzi ich wiecej, ile widujesz iX lub EQE na drodze? Jesli sie boisz o oprogramowanie to jezdzij na stabilnej wersji - w ustawieniach jest wybor, 90% tego forum ma kanal beta czy jak to tam zwal ze dostaja wszystko co nowe a nie stabilne.

Jedne sie pala a drugie maja znikajace alerty :) https://forum.elektrowoz.pl/threads/eqe-w-ogniu.9402/

boa

Pionier e-mobilności
To są różne auta. Z tego co napisałeś, to postawiłbym na iX, szczególnie po świeżym liftingu. Komfort wobec tesli to niebo a ziemia, serio - przejedź się. Plus obecna generacja BEV w BMW jest bardzo solidna, nie słychać o żadnych problemach.
Nabru coś próbuje wypowiedzieć się o kosztach serwisu. No to prawda jest taka, że w bmw z reguły jest w cenie pakiet serwisowy na 4 lub 6 lat bez limitu km. Normalnie przegląd jest co 2 lata bez limitu km i kosztuje (jeśli miałbyś płacić samodzielnie) pewnie coś koło 1,5-2k pln. Wg mnie dobrze, jak ktoś przejrzy auto raz na te 2 lata - z tesla też warto podjechać do warsztatu, żeby nasmarować hamulce, zobaczyć zawieszenie itd. Więc wg mnie mit auta przez wiele lat niewidzącego serwisu jest bez sensu, bo to się szybko zemści awariami / grubszymi rzeczami.
Bev mercedesów nie znam, bmw mam.