Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

boa

Posiadacz elektryka
Nie PPF. Powłoka elastomerowa.
To może być ciekawe, dużo tańsze niż ceramika, a ma ciekawe zalety z tego co tu było mówione. PPF za kilkanaście tys. to taka zabawa raczej droga i nie ma w większości przypadków wg mnie sensu (chyba że zmieniamy kolor na jakiś niestandardowy i to mocno doceniamy)

Jaceq

Pionier e-mobilności
To może być ciekawe, dużo tańsze niż ceramika, a ma ciekawe zalety z tego co tu było mówione. PPF za kilkanaście tys. to taka zabawa raczej droga i nie ma w większości przypadków wg mnie sensu (chyba że zmieniamy kolor na jakiś niestandardowy i to mocno doceniamy)
Wiesz, ja na ten moment nie wiem, czy te zalety się potwierdzą w praktyce. Powłoka świeżo położona - czas pokaże.

umcus

Pionier e-mobilności
Nie zrozumcie mnie źle, z całym szacunkiem (każdy wydaje swoje pieniądze wg uznania)
100% racji. Najważniejsze żeby być zadowolonym.
, ale te folie przypominają mi z zamierzchłych czasów pokrowce na fotele: pierwszy nabywca kupował, aby je chronić i męczył się czasem z pokrowcami, a na pewno nie miał szansy docenić oryginalnej tapicerki.
Dopiero kolejny nabywca zdejmował pokrowce i miał... fotele nówki jak z fabryki.
Niby tak, ale nie do końca. Na pierwszy rzut oka folii nie widać tak jak pokrowców. Bez folii za to, po pół roku mógłbym "doceniać" rysy i odpryski lakieru jak na poprzednich autach. Rozumiem ludzi, którzy podchodzą czysto użytkowo do samochodów, jednak ja lubię od czasu do czasu umyć samochód, a wtedy naprawdę irytuje mnie stan lakieru po przejściach. Koszt PPF to mala cena za spokój ducha - przynajmniej dla mnie. To nie jest coś, co ma przynieść korzyść przyszłemu nabywcy - to ma mi sprawiać radość tu i teraz.
Przy czym kasa za ppf jednak "trochę" większa, rzekłbym ogromna.
Każdy ma inny próg bólu. Jeden se kładzie folię, drugi kable za 100k do audio, a trzeci kompulsywnie kupuje mieszkania. Każdy ma swój sposób na przepalanie kasy. Ważne, żeby być zadowolonym z życia. Reszta to drobiazgi.

Marcel232

Fachowiec
Jak pisał przedmówca. Każdy robi z kasa co chce.
Ja Tesle Y żony okleiłem PPF (znaczy firma okleiła za drobne 14k pln :) ) prawie zaraz po odbiorze. Auto przed oklejeniem nie miało ŻADNYCH odprysków więc lakier jak nowy. Do dzisiaj (25k km przebiegu) auto wygląda jak nowe a wszystkie inne białe tesle spotykane na SUC wyglądają na 'brudne'. Czy zrobiłbym to drugi raz?? TAK, tylko z małą różnicą - kupiłbym CZARNĄ Teslę. Wiadomo: 'Czarny lakier ma się raz w życiu (kto miał wie o czym piszę) ale wtedy nie było PPF. Z PPF utrzymanie auta w czystości to czysta przyjemność więc zdecydowałbym się drugi raz na czarny kolor.

Nikodem

Zadomawiam się
Jak pisał przedmówca. Każdy robi z kasa co chce.
Ja Tesle Y żony okleiłem PPF (znaczy firma okleiła za drobne 14k pln :) ) prawie zaraz po odbiorze. Auto przed oklejeniem nie miało ŻADNYCH odprysków więc lakier jak nowy. Do dzisiaj (25k km przebiegu) auto wygląda jak nowe a wszystkie inne białe tesle spotykane na SUC wyglądają na 'brudne'. Czy zrobiłbym to drugi raz?? TAK, tylko z małą różnicą - kupiłbym CZARNĄ Teslę. Wiadomo: 'Czarny lakier ma się raz w życiu (kto miał wie o czym piszę) ale wtedy nie było PPF. Z PPF utrzymanie auta w czystości to czysta przyjemność więc zdecydowałbym się drugi raz na czarny kolor.
Nie zgodzę się. Czarny lakier for life :)
Wszystkie kupowane przeze mnie samochody były czarne i w przypadku Tesli był to też jedyny akceptowalny kolor. A że wcześniej większość naszych samochodów to były "kombi" to wiedziałem jak będzie wyglądał tył auta po 50km.
Nie wiem, jestem jakiś dziwny ale brud (zakładam że o to chodzi) na czarnym jest dla mnie akceptowalny jakoś w głowie, czego nie powiem np o białym kolorze.
Czyli jedni tak, drudzy inaczej. Zresztą z jakiegoś powodu czarny pozostaje popularnym kolorem.

Dodam, że też wzięliśmy w Y czarne, mniejsze koła po głosowaniu. Freak family...
Normalnie rodzina Adamsów.

slaveq

Pionier e-mobilności
Czarne się straszliwie brudzi i grzeje. Miałem raz i mi wystarczy, trzeba było ręcznie myć :(. W ogóle ja bym chciał powrotu lat 90-tych i różnych ciekawych pstrokatych kolorów albo wynalazków w stylu Polo harlequin. A tak wszystko białe, czarne i szare jak Polska zima.

boa

Posiadacz elektryka
Czarne się straszliwie brudzi i grzeje. Miałem raz i mi wystarczy, trzeba było ręcznie myć :(. W ogóle ja bym chciał powrotu lat 90-tych i różnych ciekawych pstrokatych kolorów albo wynalazków w stylu Polo harlequin. A tak wszystko białe, czarne i szare jak Polska zima.
Do niektórych modeli czarny bdb pasuje. Jak masz dobrą ceramikę czy folię, to jest OK, opluczesz Ty albo deszcz i wygląda zawsze dobrze :) Ja np. nie trawię białego ;)

Dominicue

Nowy na Forum
Do bani.. 😒
Testowałem te opcje przez weekend (1200km) i porównując do pozostałych modeli Tesli fakt, że te nogę nadal trzeba trzymać na pedale przyśpieszenia jest słaby..
Powoli zaczynam zastanawiać się nad rozszerzonym autopilotem, więc Tesla dopięła swego wyrzucając możliwość używania tempomatu i Autopilota na raz ;__;
Czyli autopilot nie działa razem z aktywnym tempomatem, utrzymując jednocześnie pojazd na pasie oraz odległość od pojazdu poprzedzającego?

Byłem na jeździe testowej i włączałem tylko autopilota i ten rzeczywiście prędkośc po znakach utrzymywał ale sprzedawca z Tesli zarzekał się, a właściwie zarzekała, że można to zmienić w ustawieniach...

Mateusz92

Zadomawiam się
Czyli autopilot nie działa razem z aktywnym tempomatem, utrzymując jednocześnie pojazd na pasie oraz odległość od pojazdu poprzedzającego?

Byłem na jeździe testowej i włączałem tylko autopilota i ten rzeczywiście prędkośc po znakach utrzymywał ale sprzedawca z Tesli zarzekał się, a właściwie zarzekała, że można to zmienić w ustawieniach...
Niestety nie. W ustawieniach masz wybór autopilota lub tempomat. Jednocześnie nie włączysz