Tesla Y RWD (LFP) podgrzanie baterii

Jacek81

Zadomawiam się
Witajcie,

Czy jest jakiś sposób, aby w TMY LFP, podgrzać/ przygotować baterię w trasie pod szybkie ładowanie na ładowarce nie występującej na mapach tesli ?

Jakie są wasze sposoby ?

Michal

Moderator
Ustawiasz inną szybką ładowarkę w pobliżu.
Innej metody w zasadzie nie ma.
Możesz ewentualnie robić po drodze mocne przyspieszanie i zwalnianie rekuperacją w kółko kilkadziesiąt razy i też się bateria wtedy podgrzeje ale zmarnujesz też jednak chyba trochę energii na grzanie kół i nawierzchni.

Last edited:

Riki83

Zadomawiam się
nie tracisz nic. mialem wizyte serwisowa bo nie dzialalo mi grzanie tylnej szyby.... nawet rozlaczyl mi commander od s3xy buttons.... zeby sprawdzic z ciekawosci czy moze cos blokowac :) i gadalismy o tym.... mowi ze nic sie gw nie traci.

gim-kg

Pionier e-mobilności
nie tracisz nic. mialem wizyte serwisowa bo nie dzialalo mi grzanie tylnej szyby.... nawet rozlaczyl mi commander od s3xy buttons.... zeby sprawdzic z ciekawosci czy moze cos blokowac :) i gadalismy o tym.... mowi ze nic sie gw nie traci.
Tym nie mniej producent zaleca odłączenie commandera przed oddaniem samochodu do serwisu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tym nie mniej producent zaleca odłączenie commandera przed oddaniem samochodu do serwisu.
Powiedzialem to facetowi z mobilnego, że mam i że go specjanie wygrzebałem na zewnątrz aby odłączyć.( byl elegancko schowany pod ładowarką indukcyjną)
Po to odłączylem, aby wykluczyć jego przyczynę jakom awarii ekraniku. Ale to nie to.
Na to że mam powiedział :" oj niedobrze". Czyli Tesla pomału się usztywnia co, do podobnegom tuningu.
Kiedyś olali wszystko co nawywijalem w Trójce . Teraz zaczynają być już czujni.
Ale OK bez strachu.
Ps do przedniego ekraniku i kamery trzeba rozłączyć komupter i też to olali. Takie rozłączenie na dluzej jak kilka minut czasem skutkuje lawetą? Tak przynajmniej straszyli na YT.