Tesla Y RWD Long Range

pluto

Pionier e-mobilności
W cenniku pojawiła się wersja Y RWD Long Range z zasięgiem WLTP 600 km za 214 990 zł
Akumulator LG 79kWh NMC
Produkcja - Gigafactory Berlin-Brandenburg.

Ktoś chętny ? ;)

Y RWD.jpg

Last edited:

OldSeb

Posiadacz elektryka
To może być bardzo ciekawa propozycja. Osiągi są, zasięg jak dla mnie większy niż potrzebuję.
Dopóki jest ta obniżka na wariant z LFP z inventory to można się zastanawiać czy dopłacać te 20k PLN ale jak się skończy to te 10k PLN bym dopłacił.

Hermes

Posiadacz elektryka
Na pewno WLTP a nie amerykańskie EPA? Wiem, że tak pisze na stronie, ale już nawet był o tym artykuł, a auto prognozuje podobnie jak te "niby WLTP" - podczas gdy w dokumentach jest inaczej.
Ja tam się nie kłócę o nic, ale w papierach homologacyjnych Y AWD LR mam zasięg WLTP jak byk 655 km. Więc tutaj byłoby, nie wiem ile, ale chyba trochę zasięg przekraczający 700 km...?

Last edited:

OldSeb

Posiadacz elektryka
Mnie zastanawia natomiast dość spora równica w osiągach 0-100 w stosunku do wariantu LFP. Sekunda różnicy to nie może wynikać wyłącznie z różnicy masy. LFP są cięższe ale przecież tu pakiet jest większy wiec masy podobne pewnie wyjdą. Czyżby tam siedział ten mocniejszy silnik 4D1A ?
--
Edit: wg wpisów na Ćwierkaczu masa tego nowego wariantu to 1959kg czyli 25kg mniej niż LFP. Tam musi siedzieć ten mocniejszy silnik, 346KM / 442Nm robi się coraz ciekawiej :)

Last edited:

kubatar

Pionier e-mobilności
O ile jeszcze rok temu kupowanie LR RWD to uważałem za super pomysł to po rozszerzeniu SR o aku byd już tak nie uważam. Oczywiście przy założeniu że SuC są w miarę gęsto.
Co do ceny to pewnie prędzej czy później pojawia się na inventory i z zasady te 10k pomiędzy tymi modelami będzie utrzymana.

Czarek

Nowy na Forum
W sumie różnica w WLTP zaledwie 35km na kołach 19" AWD (565km) vs RWD(600km) Long Range. Myślicie, że na autostradzie 140km/h wyjdzie większa różnica?

Michal

Moderator
W sumie różnica w WLTP zaledwie 35km na kołach 19" AWD (565km) vs RWD(600km) Long Range. Myślicie, że na autostradzie 140km/h wyjdzie większa różnica?
Jeśli nie jeździsz agresywnie, to w AWD i tak chodzi tylko tylny silnik, to nie powinno być większej różnicy, bo tak naprawdę różna się wtedy tylko masą. Obstawiam 5% różnicy w zużyciu - trochę więcej niz z/bez kołpaków (3%).