Tesla Y z fabryki Giga Berlin - podkładki do podnoszenia auta

danielm

Pionier e-mobilności
Zgadza się, nie są niezbędne, jednak w moim przypadku doskonale ochronią punkty przed pozostawieniem śladów przez mój podnośnik (a prawie zawsze przekładam koła we wszystkich samochodach sam). Podnośnik "żaba" którym dysponuję, jest zakończony zagłębieniem, które sprawdza się w większości samochodów, natomiast w Tesli podkładki idealnie się sprawdzą, sens ich użycia w moim przypadku widać na obrazku poniżej.
View attachment 14090
View attachment 14091
jedna (słownie jedna) tak. i właśnie stąd ten mit chyba powstał. któryś z jutuberów kiedyś pokazał jak sobie zmienić koło w tesli (na zachodzie praktycznie nikt sobie sam koła nie zmienia, wzywa się pomoc drogową), sprzedawcy podchwycili i zaczęli to sprzedawać. w kompletach po 4 sztuki

krzyss

Pionier e-mobilności
ale ten podnosi mi ciśnienie bo tym co się nie znają zaczyna się wydawać że bez podkładek podnieść auta nie można i zaczynają odstawiać szopki u wulkanizatorów. model 3 jest autem zawieszonym dosyć nisko więc podkładki wręcz utrudniają podniesienie auta
Daniel, ile ty samochodow w zyciu miales ?
Bo ja wole te podkladki… polowa mechanikow i wulkanizatorow nie dosc dokladnie podklada podpory pod auto… a to wymusza wlasnie troske zeby dobrze podlozyc.
Potwierdzam tez ze podkladki utrudniaja ale da sie to zrobic. ODRADZAM PODNOSZENIE AUTA DELIKATNIE DO GORY ZA PRZEDNI BLOTNIK !
Potrafi sie odksztalcic

KrzysztofFly

Moderator
Bo ja wole te podkladki… polowa mechanikow i wulkanizatorow nie dosc dokladnie podklada podpory pod auto… a to wymusza wlasnie troske zeby dobrze podlozyc.
Potwierdzam tez ze podkladki utrudniaja ale da sie to zrobic. ODRADZAM PODNOSZENIE AUTA DELIKATNIE DO GORY ZA PRZEDNI BLOTNIK !
Potrafi sie odksztalcic
Właśnie miałem to samo napisać, można je potraktować jako punkty orientacyjne dla mechanika/wulkanizatora, aby wiedział gdzie dokładnie należy celować ;).

danielm

Pionier e-mobilności
Potrafi sie odksztalcic
jakie to ma znaczenie ile miałem? nigdy sam sobie kół na zime nie zmieniałem. zawsze robił to warsztat. od 4 lat w tesli robi to ten sam warsztat.

krzyss

Pionier e-mobilności
jakie to ma znaczenie ile miałem? nigdy sam sobie kół na zime nie zmieniałem. zawsze robił to warsztat. od 4 lat w tesli robi to ten sam warsztat.
No widzisz… a ja pewnie odwiedzilem ze sto warsztatow, a potem sie zastanawialem ktory pogial mi krawedzie progow…

A tutaj… wystarczy ze łepek z wulkanizacji sie nie postara i moze byc klopot.

Konrado

Zadomawiam się
No widzisz… a ja pewnie odwiedzilem ze sto warsztatow, a potem sie zastanawialem ktory pogial mi krawedzie progow…

A tutaj… wystarczy ze łepek z wulkanizacji sie nie postara i moze byc klopot.
Dokładnie tak. Koszt podkładek to groszowa sprawa a pomoże uniknąć ewentualnych problemów w przyszłości.

Konrado

Zadomawiam się
Odebrałem podkładki i potwierdzam że pasują do Tesli Y z 2023 LR. Prawdopodobnie zmiana średnicy otworu występuje tylko w bateriach LFP czyli wersji RWD auta tak jak napisał @danielm a tym samym informacja zawarta na stronie evrepair jest nieprecyzyjna i wprowadza w błąd. Najważniejsze że temat wyjaśniony i podkładki pasują do mojego auta.

kristof46

Fachowiec
Odebrałem podkładki i potwierdzam że pasują do Tesli Y z 2023 LR. Prawdopodobnie zmiana średnicy otworu występuje tylko w bateriach LFP czyli wersji RWD auta tak jak napisał @danielm a tym samym informacja zawarta na stronie evrepair jest nieprecyzyjna i wprowadza w błąd. Najważniejsze że temat wyjaśniony i podkładki pasują do mojego auta.
W sumie to wspomniana strona ma info że mowa o Berlinie ale i że o modelu RWD więc...

Last edited:

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ja mam LR z Berlina. Podkładki kupiłem na amazonie. Bardzo się przydały przy zmianie opon. Trzymają się w otworze.