Tesla z mapami ABRP

Dyzio

Zadomawiam się
Powyższe posty sugerują, że chyba 'Teslarze' się kompletnie nie interesują rozwojem ABRP (no bo i niby dlaczego jak navi Tesli działa całkiem nieźle). Możliwość sprzęgnięcia z danymi 'live' z wielu EV jest od dawna, a z Teslą to chyba od wersji 3.9.2 (a to chyba początek 2020 roku). Tak więc to chyba żadna nowość ;)

Tak Navi Tesli działa całkiem nieźle ale dopiero od Wildau pod Berlinem :D

Attachments

• 1705920279812.jpg
    1705920279812.jpg
    440,2 KB · Liczba wyświetleń: 31

Michal

Moderator
Z tego co wiem, to nie da się z BMW inaczej niż z pomocą dongla OBD. Tesla ma możliwość integracji z użyciem kilku systemów do zbierania danych i chyba nawet bezpośrednio ale tam jest dość duże i dostępne API, którego brakuje w BMW.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Z tego co wiem, to nie da się z BMW inaczej niż z pomocą dongla OBD. Tesla ma możliwość integracji z użyciem kilku systemów do zbierania danych i chyba nawet bezpośrednio ale tam jest dość duże i dostępne API, którego brakuje w BMW.
Z tego co widzę, można się podpiąć przez aplikację Tronity: link . Do sprawdzenia - apka pewnie płatna.. To już prawdopodobnie lepiej przez OBD, jak pisze @Michał. @prebek , co masz na myśli pisząc, że "auto będzie widziało tę nawigację"? Chodzi o autopilota? To jest tylko wyświetlanie przez CarPlay ekranu ze smartfona. Tylko tyle i aż tyle.. Wrzucenie obrazu na wyświetlacz samochodu nie oznacza, że auto ten obraz w jakikolwiek sposób interpretuje.

prebek

Posiadacz elektryka
Z tego co widzę, można się podpiąć przez aplikację Tronity: link . Do sprawdzenia - apka pewnie płatna.. To już prawdopodobnie lepiej przez OBD, jak pisze @Michał. @prebek , co masz na myśli pisząc, że "auto będzie widziało tę nawigację"? Chodzi o autopilota? To jest tylko wyświetlanie przez CarPlay ekranu ze smartfona. Tylko tyle i aż tyle.. Wrzucenie obrazu na wyświetlacz samochodu nie oznacza, że auto ten obraz w jakikolwiek sposób interpretuje.
"auto będzie widziało tę nawigację"
Chodziło mi o to, że BMW po zadaniu trasy do wbudowanej nawigacji przewiduje zużycie paliwa, i zachowania do trasy
np. jazda pod górkę, autostrada......
piszą o tym w instrukcji, i dlatego pytałem czy się integruje z innymi programami do nawigowania (bo niby Google maps wczytuje, ale nikt mi tego nie umie potwierdzić)

Beep21

Posiadacz elektryka
Pytanie
1. jeżeli zakupię ABRP i zainstaluje na komórce - będzie działała na Apple Car, to czy będzie widziała dane auta, chodzi mi o stan naładowania baterii?
2. Czy auto (BMW i4) będzie widziało tą nawigacje i będzie się dostosowywało do sytuacji na planowanej trasie, bo z wbudowaną nawigacją współpracuje
1. Tak będzie działać na CarPlay, jeśli będziesz miał dongla OBD to aplikacja będzie widziała dane z auta o zużyciu.
2. Nie, nawigacja fabryczna ma swoje dane, Navi ABRP korzysta ze swoich i uwzględnia je przy planowaniu trasy

Ale podsumowując - miałem ABRP i w porównaniu z fabrycznym Navi BMW, to fabryczne Navi BMW radzi sobie lepiej i lepiej estymuje %

prebek

Posiadacz elektryka
1. Tak będzie działać na CarPlay, jeśli będziesz miał dongla OBD to aplikacja będzie widziała dane z auta o zużyciu.
2. Nie, nawigacja fabryczna ma swoje dane, Navi ABRP korzysta ze swoich i uwzględnia je przy planowaniu trasy

Ale podsumowując - miałem ABRP i w porównaniu z fabrycznym Navi BMW, to fabryczne Navi BMW radzi sobie lepiej i lepiej estymuje %
Serdeczne dzięki
o taką odpowiedź mi chodziło

nabrU

Moderator
Tak Navi Tesli działa całkiem nieźle ale dopiero od Wildau pod Berlinem :D

Jak Wam się polepszy sytuacja z SuC to się nawigowanie też 'naprawi', a tymczasem wysyła Was przez Murmańsk czy Sycylię ;):

1705962712785.png