TeslAA - Android Auto z telefonu w przeglądarce Tesli.

mgapinski

Posiadacz elektryka
@mgapinski Czytam na slacku TeslAA, że w Tesla w wersji 2022.12, przy okazji upgrade'u przeglądarki, coś tam pozmieniała i dotychczasowy workaround na streaming video podczas jazdy przestał działać. Zmienili na jakiś inny workaround.
Nie dostałem jeszcze 2022.12, ale widzę, że TeslaAA przeszła na rysowanie strumienia klatka po klatce na canvasie. Jak to chodzi? Przecież to a) obciąża mocno przeglądarkę, b) właściwie zachowuje się jak mjpeg... Jakby mi zaorali webrtc i musiałbym zrobić coś takiego to jestem w ciemnej *****

poochaty

Posiadacz elektryka
Ja używam zupełnie innego mechanizmu niż TeslAA, nie podobało mi się to co oni zrobili(można podejrzeć w inspektorze www na ich stronie). Pachniało mi to szpachlą 😅
Czego uzywasz? Webrtc?

Last edited:

mgapinski

Posiadacz elektryka
Czego uzywasz? Webrtc?
używałem... Janus + TURN server + customowy klient flutterowy do tego. Wczoraj zaorałem, bo Tesla to wycięła w trakcie jazdy. Mam już nową metodę, która nie zwiększyła opóźnień i rozmiaru strumienia z video.

Memory sink z h264 -> konwersja w locie na baseline(docelowo do usunięcia, muszę dodać main do dekodera z Brodway) -> podział na klatki -> broadcast do klientów przez websockets -> konsumpcja/dekodowanie strumienia przez BrodwayJS. Działa okej po zapięciu workera i włączeniu webgl.

Docelowo całość backendu do przepisania w C, unikam NodeJS jak ognia. Cześć kliencka do zamienienia w plugin do fluttera z js interop, na podobnej zasadzie jak miałem zrobione webrtc.

Nie wiem jak to zrobiłem w jeden dzień, ale udało się. Nie lubię node, trochę się wkopałem deklarując się, ze wypchnę to do majówki.

Kudosy dla @ciastek, za info, że Tesla namieszała, dalej nie dostałem tej aktualizacji, więc dowiedziałbym się za późno i wydałbym coś co nie działa na połowie floty xD

ciastek

Pionier e-mobilności
TeslAA nie daje rady.
Po ostatnich zmianach wymuszonych aktualizacją 2022.12 TeslAA zaczęła dawać radę. Nie jest płynnie, ma duże opóźnienie, ale do wyświetlania mapy z Yanosika wystarczy. Najważniejsze, że aplikacja działa stabilnie - cały dzień jazdy i zero problemów.

cooler

Pionier e-mobilności
Tak se poczytałem i stwierdziłem że zainwestuję te 25PLN i sam sprawdzę jak sobie radzi ta TeslAA:
Szczerze powiem że zadziwiłem się jak sprawnie to działa! Doszedłem już do Youtuba działającego sprawnie i szybko, na razie bawiłem się mapami googla, OSM, spotify oraz VLC (ten mnie zawiódł - nie odtwarza video przez AA niestety, chyba że czegoś nie wiem)
Plugshare działa jakoś dziwnie, ABRP całkiem fajnie.
Pisaliście że laguje itp, ale na rozdzielczości 720 nawet YT działał bardzo sprawnie, mapy w czasie rzeczywistym.
Jeszcze wrzucę Janosika i coś do odtwarzania filmów (nie mam netflixa). Idealnie było by gdyby dało się odpalić jakoś CDA lub chociaż lokalny odtwarzacz filmów z telefonu, podczas ładowania jak znalazł.
Podoba mi się też automatyzm, po podłączeniu się do Tesli od razu wszystko się uruchamia samo, AA podłączone, wystarczy stronkę startową dodać do ulubionych w przeglądarce i wszystko fajnie śmiga.
Miałem drobny problem bo nie rozumiałem jak się rozłącza VPN i WiFi router (samo się rozłącza jak traci BT z Teslą) i na Slacku w parę minut wszystko mi wyjaśnili - tak że wsparcie lepsze niż niejeden komercyjny produkt, o Tesli nie wspominając.
Na tą chwilę apka ma moją rekomendację!
Polecam.
PS
Jakby ktoś miał rozwiązanie do wideo to proszę o info na priv czy tutaj. Mi się udało tylko YT odpalić na razie.

tomA

Posiadacz elektryka
Tak se poczytałem i stwierdziłem że zainwestuję te 25PLN i sam sprawdzę jak sobie radzi ta TeslAA:
Szczerze powiem że zadziwiłem się jak sprawnie to działa! Doszedłem już do Youtuba działającego sprawnie i szybko, na razie bawiłem się mapami googla, OSM, spotify oraz VLC (ten mnie zawiódł - nie odtwarza video przez AA niestety, chyba że czegoś nie wiem)
Plugshare działa jakoś dziwnie, ABRP całkiem fajnie.
Pisaliście że laguje itp, ale na rozdzielczości 720 nawet YT działał bardzo sprawnie, mapy w czasie rzeczywistym.
Jeszcze wrzucę Janosika i coś do odtwarzania filmów (nie mam netflixa). Idealnie było by gdyby dało się odpalić jakoś CDA lub chociaż lokalny odtwarzacz filmów z telefonu, podczas ładowania jak znalazł.
Podoba mi się też automatyzm, po podłączeniu się do Tesli od razu wszystko się uruchamia samo, AA podłączone, wystarczy stronkę startową dodać do ulubionych w przeglądarce i wszystko fajnie śmiga.
Miałem drobny problem bo nie rozumiałem jak się rozłącza VPN i WiFi router (samo się rozłącza jak traci BT z Teslą) i na Slacku w parę minut wszystko mi wyjaśnili - tak że wsparcie lepsze niż niejeden komercyjny produkt, o Tesli nie wspominając.
Na tą chwilę apka ma moją rekomendację!
Polecam.
PS
Jakby ktoś miał rozwiązanie do wideo to proszę o info na priv czy tutaj. Mi się udało tylko YT odpalić na razie.
jak odpaliłeś YT w TeslAA ?

cooler

Pionier e-mobilności
jak odpaliłeś YT w TeslAA ?
Zgodnie z instrukcją skądys ściągnąłem aastore i tam jest między innymi cartube.
Apka pojawia się na liście aplikacji, odpalasz i masz yt. Dodatkowo wtedy z telefonu można z YT wysłać link do cartube i przerzucić z YT z telefonu na ekran Tesli.
W sumie fajnie działa, szukam jeszcze czegoś aby odtwarzać filmy z telefonu, wydaje mi się że kiedyś już mi to działało, ale upgrade tel i muszę odkryć to od nowa.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Zgodnie z instrukcją skądys ściągnąłem aastore i tam jest między innymi cartube.
Apka pojawia się na liście aplikacji, odpalasz i masz yt. Dodatkowo wtedy z telefonu można z YT wysłać link do cartube i przerzucić z YT z telefonu na ekran Tesli.
W sumie fajnie działa, szukam jeszcze czegoś aby odtwarzać filmy z telefonu, wydaje mi się że kiedyś już mi to działało, ale upgrade tel i muszę odkryć to od nowa.
Jedyny minus TeslaAA to zależność od telefonu i duże obciążenie cpu. Jak masz model który ma słabszy enkoder h264 albo nie ma go wcale to nie idzie tego używać. Podobnie w przypadku anteny wifi, tesla dała taką gównianą, że bardzo dużo zależy od jakości sygnału źródłowego

cooler

Pionier e-mobilności
Jedyny minus TeslaAA to zależność od telefonu i duże obciążenie cpu. Jak masz model który ma słabszy enkoder h264 albo nie ma go wcale to nie idzie tego używać. Podobnie w przypadku anteny wifi, tesla dała taką gównianą, że bardzo dużo zależy od jakości sygnału źródłowego
Możliwe, testowane na Samsung Galaxy S20FE, działa zadziwiająco dobrze, YT bez cięcia w 720, mapy googla to już w ogóle płynnie. Szkoda że w mapach nie jest przełożone zachowanie z telefonu 1:1, bo czasem coś chcesz zrobić a tu brak tego do czego się przyzwyczaiłeś w telefonie. Ale to wina udziwnień wersji maps na AndroidAuto, a nie TeslAA.
Generalnie jest opcja nie płacić abonamentu za łączność i jeżdzić na telefonie i AA (choć nawigacja i tak działa OK). Muszę sprawdzić Janosika, jeszcze nie miałem okazji na AA.
Gdyby jeszcze dało się full screen, ech... rozmarzyłem się.

tomA

Posiadacz elektryka
Możliwe, testowane na Samsung Galaxy S20FE, działa zadziwiająco dobrze, YT bez cięcia w 720, mapy googla to już w ogóle płynnie. Szkoda że w mapach nie jest przełożone zachowanie z telefonu 1:1, bo czasem coś chcesz zrobić a tu brak tego do czego się przyzwyczaiłeś w telefonie. Ale to wina udziwnień wersji maps na AndroidAuto, a nie TeslAA.
Generalnie jest opcja nie płacić abonamentu za łączność i jeżdzić na telefonie i AA (choć nawigacja i tak działa OK). Muszę sprawdzić Janosika, jeszcze nie miałem okazji na AA.
Gdyby jeszcze dało się full screen, ech... rozmarzyłem się.
Ja generalnie używam całego ekosystemu Apple i iPhona i dokupiłem jakis gowniany telefon do AA do tesli coś takiego jak realmi c31 (za 1 zł w przedłużeniu abo 😂) i dopiero rozpracowuje ale nie nienjest tak kolorowo. Długo szuka gps, i czasem nie łączy z automatu z BT tylko wybiera moj iPhone mimo iż wybrane mam główny telefon jako realmi do BT. Brakuje mi tego co miałem BMW czyli możliwość podłączenia dwóch telefonów po BT równocześnie. To jest duży brak w tesli….