slaveq

Pionier e-mobilności
Hej @to_masz a dałoby radę dorobić jeszcze trzy okienka z sumarycznym czasem ładowania, jazdy i postoju bez ładowania. Wiem, że koncert życzeń i próbowałem trochę to sam ogarnąć ale w grafanie to ja potrafię zrobić jeden wykres na podstawie selec pole from tabela :).

Ogólnie to najlepszy wykres do grafany jaki ostatnio widziałem i na twoim miejscu bym zgłosił jako oficjalny PR do ich repozytorium bo jest w pompkę. Masz u mnie okejkę, subskrypcję i klikam w dzwoneczek.

//EDIT oczywiście nadal będę próbował sam to dorobić.

refi1234

Posiadacz elektryka
Hej @to_masz a dałoby radę dorobić jeszcze trzy okienka z sumarycznym czasem ładowania, jazdy i postoju bez ładowania. Wiem, że koncert życzeń i próbowałem trochę to sam ogarnąć ale w grafanie to ja potrafię zrobić jeden wykres na podstawie selec pole from tabela :).

Ogólnie to najlepszy wykres do grafany jaki ostatnio widziałem i na twoim miejscu bym zgłosił jako oficjalny PR do ich repozytorium bo jest w pompkę. Masz u mnie okejkę, subskrypcję i klikam w dzwoneczek.

//EDIT oczywiście nadal będę próbował sam to dorobić.

Przyłaczam sie do prośby, ta formatka jest w pytkę :)

Według mnie ktoś powinien wpaść na pomysł sklepiku z formatkami tego typu i gonić je np. za drobne (np. 10 zl). Ilość klientów mogłaby być w tysiacach a dystrybucja na cały świat, więc dniówki byłyby z pewnością zapewnione dla projektanta, a taką kasę każdy by zapłacił bez mrugniecia aby to rozwijać.

Najwiekszą siłą tej formatki jest to że ona ujmuje dane użyteczne z perspektywy uzytkownika auta a nie projektanta systemów.

refi1234

Posiadacz elektryka
Aha jeszcze jedna ważna sprawa, ten dashboard prawdopodobnie po restarcie kontenera bądź po aktualizacji wersji trzeba będzie wgrywać na nowo.

Nie trzeba, restartowałem, aktualizowałem i nic sie nie zmienia (jeżeli masz ten dashboard w katalogu dla Teslamate-CustomGrafanaDashboards).

refi1234

Posiadacz elektryka
Ja to wrzuciłem po prostu jako json do grafany. A masz w dockerze zamontowany jakiś volumen zewnętrzny?

pewnie,
nie wolumen a dodatkowy zestaw Custom Dashboard z dodatkowymi uzytecznymi formatkami instalowany jako pakiet:

slaveq

Pionier e-mobilności
pewnie,
nie wolumen a dodatkowy zestaw Custom Dashboard z dodatkowymi uzytecznymi formatkami instalowany jako pakiet:
Nie nie nie o to mi chodzi, jeśli masz to w kontenerze stworzonym np. za pomocą docker compose to normalnie te kontenery po np. aktualizacji nie przechowują swojego stanu, jeśli chcesz ten stan mieć zachowany to musisz podpiąć katalog jako volume np. dla bazy danych. Ale widzę, że w installation guide już jest to uwzględnione:
YAML:
    volumes:
      - teslamate-grafana-data:/var/lib/grafana

refi1234

Posiadacz elektryka
Nie nie nie o to mi chodzi, jeśli masz to w kontenerze stworzonym np. za pomocą docker compose to normalnie te kontenery po np. aktualizacji nie przechowują swojego stanu, jeśli chcesz ten stan mieć zachowany to musisz podpiąć katalog jako volume np. dla bazy danych. Ale widzę, że w installation guide już jest to uwzględnione:
YAML:
    volumes:
      - teslamate-grafana-data:/var/lib/grafana

Fakt, zgadza sie. Instalacja Custom Dashboard wg tej instrukcji i w ten sposob upraszcza zycie.

Loguje sie do maliny poprzez ssh (FTP do katalogu jaki stworzyl ten instalator i gdzie sa dodatkowe formatki customowe), praca uproszczona bo graficzna i u mnie na Mac-u (Filezilla), wsuwam nowa formatke do tego folderu i restartuje dockera. Nic nie gubi, nic nie zapomina, moge tez wten sposob sciagnac wszystkie pliki, foldery, backupy itd. lokalnie do siebie na dysk lub wgrac co innego.

to_masz

Posiadacz elektryka
cieszę się, że Wam się podoba - na pewno jest to motywujące, żeby podziałać dalej - niemniej jednak pamiętajcie, że ten rozkład "wmyślił" grafik z wysokienapiecie.pl ;) i ogólnie jak wszedłem sobie ostatnio na ich zakładkę E-mobilność to jeszcze kilka pomysłów mi się rzuciło w oczy, m.in. jak ugryźć przedstawienie parkowania

a dałoby radę dorobić jeszcze trzy okienka z sumarycznym czasem ładowania, jazdy i postoju bez ładowania
W zasadzie ja te informacje sprawdzam na tym wykresie kołowym, chociaż nie ma tam postoju (jeszcze). Jeśli myślisz o czymś innym, to daj znać.
1712302874570.png

slaveq

Pionier e-mobilności
cieszę się, że Wam się podoba - na pewno jest to motywujące, żeby podziałać dalej - niemniej jednak pamiętajcie, że ten rozkład "wmyślił" grafik z wysokienapiecie.pl ;) i ogólnie jak wszedłem sobie ostatnio na ich zakładkę E-mobilność to jeszcze kilka pomysłów mi się rzuciło w oczy, m.in. jak ugryźć przedstawienie parkowania

W zasadzie ja te informacje sprawdzam na tym wykresie kołowym, chociaż nie ma tam postoju (jeszcze). Jeśli myślisz o czymś innym, to daj znać.
View attachment 16976
Tak jest informacja o driving, charging ale nie ma o online I sleep a o to mi chodziło żeby podsumować całość. Czasem mamy postoje nie tylko na ładowanie :).