Teswear aplikacja na zegarek OSwear.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam obie a właściwie 3 i ostatnio (od ok 2 mcy ) WATT TIME nieWatt key !, nie przekazuje poleceń a tylko pokazuje stany itp , pomimo że jest dopuszczony na stronie Tesli. dziala po gsm , nfc , bt i wifi
Wszystkie od jakiegos czasu mulą . To tez wynika z tego , że zegarki oszczędzając energię
Mam te apki od ok 2 lat. Mam też Tesla Wear , ta zniknela ze sklepu chyba ?
Najlepsza do czasu w\w trudnosci byla Wat Time na zegarkach z LTE.
Teswear ujdzie ale nie jest tak przyjazna moim zdaniem
Wattkey wymaga czasem obudzenia zegarka + plus obudzenie auta , to daje czasem kilka sekund stania na deszczu
Tak trochę chaotycznie komentuję , ale najgorsze w Teswear jest brak miejsca do budzenia auta , nie ma gdzie kliknąć i trzeba np wydać komendę co nie jest dobre . Np Telsa mi teraz skończyła ładowanie a zegarek pokazuje że nadal się ładuje . Klikam na blyskawice a apka dopiero wtedy robi update

Last edited:
Ja jestem Garminowy, więc korzystam z Teslink który ma dwie wersje:
- Legacy łączy się bezpośrednio do API Tesli
- "nowy" się łączy przez API Tessie (więc tutaj podziękowania dla ludzi co dawali kody na lifetime tańszy w innym wątku)
Główna wada to brak łączności bezpośrednio do netu tylko zależność od bluetootha do telefonu, więc nadal trzeba mieć zasięg plus fon w kieszeni (albo chociaż zostawiony w aucie), ale Garmina w przeciwieństwie do kluczyka trudniej zalać lub zgubić i nie ma problemu gdzie włożyć ;)

Możesz opisać krok po kroku jak to ogarnąć na Garminie ? Nic nie kumam o co chodzi z tymi API :)
  1. Instalujesz ze swojego konta Garmin aplikację Connect IQ
    1. Nowa (wymaga Tessie) https://apps.garmin.com/en-US/apps/3ca805c7-b4e6-469e-a3fc-7a5c707fca54
    2. Legacy (stare S/X) https://apps.garmin.com/apps/5bfb2346-9981-45d0-af64-37f7ec3089de
  2. Wchodzisz przez Connect IQ na fonie -> My Device Apps -> Tesla Link Widget (Legacy) -> Settings -> API Tesla/Tessie token
  3. Wklejasz token API (czyli takie hasło żeby appka zegarkowa mogła gadać do samochodu za pośrednictwem Tesli). Skąd go skopiować?
    Wersja Legacy: Tutaj zaczynają się schody, bo szczerze mówiąć nie pamiętam skąd się ją kopiowało, możliwe że skorzystałem z aplikacji "Tesla Tokens" z Google Play Store? W każdym razie korzystam z tego samego tokenu do TeslaMate, Tessie i TLWL, z tego co pamiętam on ma z 2.5 roku już.
    Wersja nowa: Po tym jak skonfigurowałeś Tessie (czyli Tessie Cię przeprowadziło przez autoryzację z Twoim kontem Tesla) powinieneś móc wejść w https://dash.tessie.com/settings/api i sobie wygenerować. Czyli "flow" działa tak: appka na zegarku -> proxy (pośrednik) na telefonie -> Tessie -> Tesla -> samochód.
  4. Na liście aplikacji/widgetów pojawiła się nowa pozycja, która pokazuje stan baterii, po wejściu w nią domyślnie masz opcje, żeby otworzyć frunk, włączyć klimę albo otworzyć/zamknąć auto. Szczerze korzystam tylko z ostatniej, ale tam można dużo więcej rzeczy skonfigurować jak się przeczyta instrukcję do tego Widgeta.
Czyli ogólnie API to jest taka "bramka" do której się trzeba dobić, żeby coś zrobić u dostawcy usług, w tym wypadku Tesli lub Tessie + Tesla żeby sterować samochodem. Ale tego nie przeskoczysz dopóki Tesla nie zapoda czegoś gadającego bezpośrednio do samochodu na zegarki (niezależnie czy Garmin czy WearOS czy coś innego) tak jak telefony korzystają z Bluetooth/UWB, żeby służyć jako kluczyk.