TM3 białe wnętrze

Naginab Osaka

Nowy na Forum
Cześć.
Widzę, że od spodni (szczególnie jeansów) barwi się fotel kierowcy. Czy u Was jest podobnie i jak sobie z tym radzicie.
Woda z mydłem dała słaby efekt.
Czy po zakupie zabezpieczaliście czymś fotele i czym

ATnet

Posiadacz elektryka
Nie trać nadziei! Mistrz Stuhr śpiewał "nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać". Materiał jest strukturalnie biały tzn. da się go wyczyścić "100% do czysta". Pytanie brzmi: który rozpuszczalnik do pigmentu używanego do farbowania jeansów na niebiesko nie rozpuszcza poliuretanu. Zakładam, że jest takich sporo. Tylko jeszcze żeby przyjemnie pachniał ;) No i może pielęgnował dłonie ...

Jest na Forum jakiś chemik od polimerów?
Tyle ze ten pigment włazi wgłąb tej foli, wiem bo to samo przeżywałem w LC150, fotele były zrobione tak że skóra na górze i cerata po bokach. I góra się domywała a cerata już nie. Ogólnie to Eko to syf malaria jest, na pewno jasnego środka z tego nie zamówię, bo to jest ładne przez pięć minut w salonie. Nie polecam niczym agresywnym tego traktować bo się jeszcze gorzej może porobić.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ja używam chemii od Colourlock. Jest zestaw do czyszczenia ekoskóry wraz ze środkiem do jej zabezpieczenia. Ekoskóra jest także we wszelakich meblach tapicerowanych. Na swoim kanale na YT pokazują jak używać ich chemii.

Last edited:

robert

Zadomawiam się
Zakupiłem wspomniany zestaw do ekoskóry Colourlock. U samych źródeł, w siedzibie firmy. Koszt 99 zł. Przetestowałem. Poprawy wyczyszczenia foteli (dot. delikatne cienie blue jeans) w stosunku do wspomnianego wcześniej mydełka za ok. 5 zł nie stwierdziłem.

Last edited:

Michal

Moderator
I po to jestem na tym forum 😂🤣
Dzięki za info!

slaveq

Pionier e-mobilności
Zakupiłem wspomniany zestaw do ekoskóry Colourlock. U samych źródeł, w siedzibie firmy. Koszt 99 zł. Przetestowałem. Poprawy wyczyszczenia foteli (dot. delikatne cienie blue jeans) w stosunku do wspomnianego wcześniej mydełka za ok. 5 zł nie stwierdziłem.
Ja powiem tylko tyle, że mydełko nie robi różnicy (szczególnie że jest nawet napisane w składzie Colourlock, że się składa z mydła i wody) natomiast drugi składnik pakietu czyli płyn do ochrony coś tam wnosi, nie wiem jak by go ewentualnie odtworzyć w warunkach domowych (może bezbarwna pasta do butów) ale tak zgodzę się z kolegą, aby zastąpić zestaw za 100 zł potrzebne jest:
- miska z wodą i mydłem
- miękka gąbka
- ściereczka z mikrofibry
- szczotka do butów

robert

Zadomawiam się
Ja powiem tylko tyle, że mydełko nie robi różnicy (szczególnie że jest nawet napisane w składzie Colourlock, że się składa z mydła i wody) natomiast drugi składnik pakietu czyli płyn do ochrony coś tam wnosi, nie wiem jak by go ewentualnie odtworzyć w warunkach domowych (może bezbarwna pasta do butów) ale tak zgodzę się z kolegą, aby zastąpić zestaw za 100 zł potrzebne jest:
- miska z wodą i mydłem
- miękka gąbkaekoskóry
- ściereczka z mikrofibry
- szczotka do butów
Tak, moja obserwacja dotyczy części myjącej pakietu do ekoskóry Colourlock. Powinienem dokładniej pisać. Mea culpa.

Robmal

Posiadacz elektryka
Wypróbowałem coś nowego. Mogę polecić. Wyraźnie widać jak rozpuszcza bród. Kupione w sklepie detailingowym w Poznaniu za 49 zł.
Wyciągnęło 80-90 % odbarwień od jeansów.

Attachments

• IMG_1632.jpeg
    IMG_1632.jpeg
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 94

Gandalf

Pionier e-mobilności
Próbowałeś połowę fotela tym, połowę wodą z mydłem?
Jakie różnice? Cena? Link? :)
Tu niektórzy mają FSD do jeżdżenia, przecież nie będą sami literek wpisywać w wyszukiwarkę 😂

edit: nawet nie doczytałem skąd masz 😅 no dobra

Last edited:

Robmal

Posiadacz elektryka
Woda z mydłem - zapomnij ? Nie było szans wyciągnąć tego co było na fotelu. Obrazowo po stronie kierowcy siedzisko wyglądało tak, że pomiędzy dwoma pasami wtartego brudu, pośrodku był biały pasek czystego fotela.
Wyglądało to strasznie. Próbowałem 3 różnych środków (opisane wcześniej) i ten faktycznie podziałał najlepiej.
Nie wklejałem linku by nie być posądzonym o reklamę. Zakup był na miejscu.