TM3 - fatalna jakość przedniej szyby

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Nie jezdzicie za bardzo na zderzakach? :) W firmie gdzie pracowalem byly skody flotowe i po luznej analizie wyniklo, ze z szybami maja problem glownie rajdowcy ktorzy siedza na dupie innym
Jechałem na autopilocie w obu przypadkach, ale wiem co masz na myśli. Tylko nie wiem czy to jest reguła, u mnie się nie sprawdziło.

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Co jest jeszcze ciekawsze rozmawiałem z PZU przy okazji pierwszej szyby i nie potrafili mi wycenić zwyżki polisy przy wariancie gdybym skorzystał z AC. Tak więc ryzyk fizyk. Wydać z własnej kieszeni 4k PLN czy po prostu zapłacić podobną kasę za rok :).

W moim przypadku i tak już jestem stratny. pokryje wymianę z własnej kieszeni nie ruszając ubezpieczenia które kończy mi się za 4 miesiące.
Nie rozumiem, mozesz wyjasnic?
Nie masz udzialu wlasnego w AC a tylko martwisz sie zwyzka i dlatego chcesz wydac z wlasnej kieszeni 4k PLN zamiast zglosic szkode?
Ta znizke w AC tracisz tez na jakies inne auta czy jak?
Jak dla mnie sytuacja prosta ---> AC i jeszcze raz AC :)

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Nie rozumiem, mozesz wyjasnic?
Nie masz udzialu wlasnego w AC a tylko martwisz sie zwyzka i dlatego chcesz wydac z wlasnej kieszeni 4k PLN zamiast zglosic szkode?
Ta znizke w AC tracisz tez na jakies inne auta czy jak?
Jak dla mnie sytuacja prosta ---> AC i jeszcze raz AC :)

W PZU powiedzieli mi że po wykorzystaniu szkody w ramach AC na pewno kolejna wycena polisy będzie droższa, ale nie umieli mi powiedzieć o ile droższa. Tak więc zakładam że z 4500pln jakie teraz zapłaciłem, kolejny rok mogą wycenić na przykład 11k PLN. Kto im zabroni.

Rozważam wykup osobnego ubezpieczenia na szybę u innego ubezpieczyciela.

elveh

Posiadacz elektryka
To chyba będzie trudne..

Ale obawiasz się, że ta klauzula będzie jakoś bardzo droga? Ja od wielu lat to wykupuję w Uniqa ale też i w PZU i to było bodajże raczej coś na poziomie 200-300 zł o ile pamiętam.

Rozważam wykup osobnego ubezpieczenia na szybę u innego ubezpieczyciela.

solik

Pionier e-mobilności
Ehh w Hestii to czlowiek mial raj, za 150 zl ochrona znizek, szkoda z AC na 10 tys (wartosc auta 70 tys) i w kolejnym roku polisa.. byla tansza :D

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Nie martwiłbym się podwyżką rzędu 300pln, martwi mnie to że ubezpieczyciel nie umie stwierdzić jakiejkolwiek kwoty. W takim przypadku jest wolna amerykanka.

Zadzwonie do PZU jutro i jeszcze porozmawiam z nimi. Nie jest mi do śmiechu wydac 4k na szybe, ale też nie zaryzykuje dopłacać potem 5k lub wiecej za widzimisie ubezpieczyciela, bo własnie bedzie miał na mnie haka.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ehh w Hestii to czlowiek mial raj, za 150 zl ochrona znizek, szkoda z AC na 10 tys (wartosc auta 70 tys) i w kolejnym roku polisa.. byla tansza :D
Mam wykupioną ochronę zniżek AC i OC, więc też nie rozumiem wypowiedzi PZU. Ale spokojnie, żeby nie szerzyć dezinformacji, upewnię się jutro i potwierdzę.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zwyzke dostaniesz jakies 20-30%
Oficjalnie niby tracisz 10% znizek w pierwszym i drugim roku, dopiero w trzecim wracasz do poziomu ktory masz teraz.
Jedna uwaga, ja zaplacilem za ubezpieczenie tm3lr 4500.- ale rozmawialem z agentem ze juz nie ma takich cen, wszystko jest blizej 5500-6000… wiec dolicz do tego max 1200zl zwyzki.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Zwyzke dostaniesz jakies 20-30%
Oficjalnie niby tracisz 10% znizek w pierwszym i drugim roku, dopiero w trzecim wracasz do poziomu ktory masz teraz.
Jedna uwaga, ja zaplacilem za ubezpieczenie tm3lr 4500.- ale rozmawialem z agentem ze juz nie ma takich cen, wszystko jest blizej 5500-6000… wiec dolicz do tego max 1200zl zwyzki.
To zalezy… ja dostalem oferte z PZU na 4300-4500 przy nowym samochodzie i długiej bezwypadkowej historii

cooler

Pionier e-mobilności
Słaba jakość szyb/podatność na uszkodzenia to chyba jest standard obecnie, też przejechałem ponad 350k km na oryginalnej szybie w passacie 1.8T B5FL 2002 i sam wymieniłem szybę bo w nocy ledwo przez nią widziałem, była już solidnie zeszlifowana ze starości - ale nie pęknięta.
Tymczasem w mojej nowej Toyocie Siennie szybę czołową wymieniam raz lub dwa razy do roku (polecam polisę auto szyby, lub serwis internetowy szyby24.pl gdzie już kupuję z miejsca szybę i wysyłam od razu do warsztatu który naprawia).
Albo więc szyby w nowych samochodach są po prostu za duże i nie wytrzymują wtedy uderzeń, albo są inaczej (bardziej aerodynamicznie) eksponowane i dostają wszystkim jak leci. W passacie mam poobijany kamieniami przód maski, a szyba nic, tu pewnie jest inaczej - patrząc z przodu do Tesla ma nieproporcjonalnie eksponowaną szybę w stosunku do reszty nadwozia.
Tak więc chyba nie pech a "industry standard"... :(