TM3LR - zużycie energii / akumulator / zasięg

ELuk

Pionier e-mobilności
Jako że zbliża się 2 lata od nabycia auta, przebieg prawie 40 tys km, przeprowadziłem test który miał mi odpowiedzieć jak to jest z moim autem.
Ładowanie w ciepłym garażu (12-16 stopni C), używając WallBox.
Zrobiłem trasę 316 km, w połowie drogi krajowe i A/S, prędkość teoretycznie limit+10, praktycznie jak to w życiu 😉.
Temperatura 5 stopni C, przelotne opady, miejscami silny wiatr, klimatyzacja 22 stopnie, fotele grzanie auto, 3 dorosłe osoby w aucie.
Zużyłem 89% baterii, czyli teoretycznie dla takiej jazdy miałbym zasięg max 355 km.
Auto pokazało zużycie 178W/km.
Realnie było to:
196W/km zużytej energii akumulatora.
204W/km energii dostarczonej do auta.
Przekłamanie wskazań licznika energii zużytej to 10% (strata na ładowaniu u mnie w domu wynosi 4% przy prądzie ładowania 8A).

Z obliczeń ilości realnie ładowanej energii i procent pokazywanych przez auto wynika, że po prawie 2 latach i 40000 km przebiegu mam dostępne w akumulatorze 69,6 kWh.
Zasięg na liczniku dla 100% to 502 km.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jako że zbliża się 2 lata od nabycia auta, przebieg prawie 40 tys km, przeprowadziłem test który miał mi odpowiedzieć jak to jest z moim autem.
Zrobiłem trasę 316 km, w połowie drogi krajowe i A/S, prędkość teoretycznie limit+10, praktycznie jak to w życiu 😉.
Temperatura 5 stopni C, przelotne opady, miejscami silny wiatr, klimatyzacja 22 stopnie, fotele grzanie auto, 3 dorosłe osoby w aucie.
Zużyłem 89% baterii, czyli teoretycznie dla takiej jazdy miałbym zasięg max 355 km.
Realnie było to:
Przekłamanie wskazań licznika energii zużytej to 10% (strata na ładowaniu u mnie w domu wynosi 4% przy prądzie ładowania 8A).

Z obliczeń ilości realnie ładowanej energii i procent pokazywanych przez auto wynika, że po prawie 2 latach i 40000 km przebiegu mam dostępne w akumulatorze 69,6 kWh.
Mam podobne wyliczenia, u mnie po naladowaniu do 100% jest 497km. Przebieg 70kkm no i u mnie sporo ladowan DC.

Michal

Pionier e-mobilności
Chyba warto dodać, że najprawdopodobniej początkowa dostępna pojemność Twojej baterii to ~71 kWh.
Chodzi mi tylko o to, żeby zaraz jakiś pseudo dziennikarzyna nie wyskoczył z informacją, że straciłeś 7% baterii podczas gdy jest to 2% ;)

Last edited:

newbe

Posiadacz elektryka
Realnie było to:

U mnie bateria LG, przebieg od Stycznia 2021 78 tys.km i ScanMyTesla pokazuje w okolicach 69.5 kWh.
Dużo szybkich tras, ale przeważnie ładowania AC.

WojtekP23

Nowy na Forum
Też próbowałem analizować - zrozumieć zużycie i pojemność akumulatora.

Mam 2018 lr, ~177 tys km przebiegu, na pełnym naładowaniu pokazuje mi zasięg ~450km

w połowie marca zrobiłem trasę ~324km zużywam 61kWh z średnim zużyciem 189Wh/km
Zostaje mi 3%.
wg TESSIE mam dostępne ~67,3 kWh, czyli te ~5kWh to ponoć ukryty bufor, który pozwala przejechać na minusie (ponoć rekordy to ~ -5%). No i bufor z góry, który nie pozwala załadować baterii, na rzeczywiste 100%.

Last edited:

newbe

Posiadacz elektryka
Też próbowałem analizować - zrozumieć zużycie i pojemność akumulatora.

Mam 2018 lr, ~177 tys km przebiegu, na pełnym naładowaniu pokazuje mi zasięg ~450km

w połowie marca zrobiłem trasę ~324km zużywam 61kWh z średnim zużyciem 189Wh/km
Zostaje mi 3%.
wg TESSIE mam dostępne ~67,3 kWh, czyli te ~5kWh to ponoć ukryty bufor, który pozwala przejechać na minusie (ponoć rekordy to ~ -5%). No i bufor z góry, który nie pozwala załadować baterii, na rzeczywiste 100%.
Warto, jednak, sprawdzić pojemność baterii ScnaMyTesla lub innym skanerem OBD , bo Tessie szacuje z większym błędem niż przeliczenie ilości km na 100% naładowania z wyliczeniem użytecznej pojemności baterii przez „typical”. Bufor teraz nie może być 5 kWh, raczej 3.1.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ja aż boje się zapytać o pojemność czy kondycję baterii, bo jest tu taki co do szkoły mnie posłał i podstawową matematyką straszył nie biorąc pod uwagę, że dopiero poznaję tajniki pojazdu elektrycznego (Tesla to mój pierwszy elektryk od 25 marca więc ...). Ale OK przyjąłem na klatę.

Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
U mnie wygląda to tak
IMG_6427.jpeg
IMG_6426.jpeg
IMG_6425.jpeg

Pabloss

Posiadacz elektryka
no tak na mojej codziennej drodze do i z pracy inaczej się nie da. Ilość TIR'ów jest ogromna. Martwi mnie natomiast jak i was że nie wiem, który odczyt jest prawdziwy - czy ten z paska na dole czy ten z wykresu ?

Michal

Pionier e-mobilności
Najprawdziwszy jest z zakładki "Jazda" - tam zobaczysz z jakim % baterii dotrzesz na miejsce ;)

aadamuss

Posiadacz elektryka
To na pasku na dole jakoś dziwnie liczy "od ładowania" - u mnie czasami pokazuje, że od ładowania przejechałem 900 km :)

Pabloss

Posiadacz elektryka
no szkoda że to nie działa bo nie za bardzo umiem odpowiedzieć ile zużywa na 100 km ja danej trasie, odcinku.

Michal

Pionier e-mobilności
Ale co Ci si nie zgadza? Na zdjęciu widać na wykresie 115 Wh/km z ostatnich 25 km i 126 Wh/km z ostatnich 27 km.
Różne odległości dają różne zużycia.

cooler

Pionier e-mobilności
Moje statystyki z wczorajszej trasy autostradą w nocy, 135km/h cały czas, średnia z 25km: 173Wh/km. Ponad 420km zasięgu w takim tempie!!!
Tesla latem jest po prostu zadziwiająca, żeby zimą tak miała to diesle na trasy by uciekały z podkulonymi ogonami :)

Wcześniej była S-ka i było nieco wolniej, ok 130km/h bo i było ciaśniej, statsy od ładowania 162Wh/km :) Jak jechałem przez parę minut 90km/h za tirem to chwilowe przewidywanie zasięgu skakało do ponad 700km!

Jak widać temperaturka w okolicy 20 stopni jest idealna. Nie trzeba grzać ani chłodzić.

Tesla_25km_.jpg

nnnnn

Pionier e-mobilności
Moje statystyki z wczorajszej trasy autostradą w nocy, 135km/h cały czas, średnia z 25km: 173Wh/km. Ponad 420km zasięgu w takim tempie!!!
Tesla latem jest po prostu zadziwiająca, żeby zimą tak miała to diesle na trasy by uciekały z podkulonymi ogonami :)

Wcześniej była S-ka i było nieco wolniej, ok 130km/h bo i było ciaśniej, statsy od ładowania 162Wh/km :) Jak jechałem przez parę minut 90km/h za tirem to chwilowe przewidywanie zasięgu skakało do ponad 700km!

Jak widać temperaturka w okolicy 20 stopni jest idealna. Nie trzeba grzać ani chłodzić.

View attachment 11437
Znalazłeś warunki WLTP w codziennym użytkowaniu:D

cooler

Pionier e-mobilności
Jak podjeżdżałem po zjeździe z S8 pod dom, bujając się miejską dwupasmówka jak wszyscy to miałem srednią 98Wh/km z ostatnich 10 km!!!!
Parafrazując Bjorna:
WLTP go home!!!! Uuuuuuuuuoooohh yesssss!!!!
Tylko trojeczka na trasy.