TM3LR - zużycie energii / akumulator / zasięg

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Tak jeździ mój wspólnik, nie kumam…. Mówi że jeździ jak emeryt ale mimo wszystko…. Nie da się po naszym mieście jeździć ciągle z górki, to nie san francisco

Attachments

• 78348B11-247B-4778-A4A0-C7E844025F57.jpeg
    78348B11-247B-4778-A4A0-C7E844025F57.jpeg
    355,9 KB · Liczba wyświetleń: 120
Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tak jeździ mój wspólnik, nie kumam…. Mówi że jeździ jak emeryt ale mimo wszystko…. Nie da się to naszym mieście jeździć ciągle z górki, to nie san francisco
Płasko i zawsze z wiatrem

cooler

Pionier e-mobilności
Ty masz w sumie konfiguracyjnie najlepszy kwartał produkcji TM3LR z USA, tyle że pechowa zmiana 🤣
Ciiiiii, od pół roku kompletnie nic się nie dzieje, jeździ jak złoto, zużywa tyle co nic, klekocze ogranicznik drzwi prawy to zgłosiłem i za 2 miesiące mam termin, tak jak piszesz, to nie był problem samochodu tylko ludzi którzy go składali.
Parę razy byłem przy odbiorach i kurcze, nawet ja nie mógłbym się o nic przyczepić do tych z Chin, a wiem na co patrzeć. Szkoda że GigaFabryka nie powstała w Polsce, bo auta u nas bardzo dobrze składali.

tomA

Fachowiec
Jak będę brał drugie auto to na pewno M3 RWD. Ta efektywność bardzo mocno nadrabia mniejsza baterię.
Polecam. Dla mnie póki co bezkonkurencyjny model w stosunku cena/jakość. Jeżdżę jak spalinowym i od nowości w dwa miesiące zrobiłem 8k i średnią od nowości mam 12,8 Kwh/100 km. Oblecialem Chorwację, Włochy i pół Polski i nigdy nie brakowało mi prądu w aku i do tego na SUC max to 30 minut ładowania. 🔥 średnio na codzień wokół komina i drogami lokalnymi (nie autostrady) to zasięg pokazuje mi około 500 km.

cooler

Pionier e-mobilności
to dla malkontentów, którzy w PL tylko karton widzą
Tak mówią ludzie którzy albo nie przebywali dłużej w innym kraju (np kilka lat pracy) albo przez upodlenie bycia gorszym mieszkańcem innego kraju racjonalizują sobie dalszy tam pobyt poprzez obrzydzanie sobie i innym Polski.

Ten kraj jest wspaniały, ludzie są zaradni, przyjacielscy i szczerzy, w odróżnieniu od ludzi na tzw Zachodzie. Porównujemy się do narodów które bogaciły się nie tylko ciężką pracą, ale głównie wyzyskiem kolonialnym całego świata (albo kradnąc oszczędności pokoleń ludziom mordowanym w obozach), którzy w momencie naszej transformacji dysponowali kapitałem o kilka rzędów wielkości większym niż Polska, a pomimo to nasz kraj po zaledwie 30 lat odrobił straty i w wielu miejscach poziom życia jest dużo lepszy niż w bogatych krajach zachodu, o USA już nie wspomnę (bogaty kraj biednych ludzi). Pracowałem w Bankach w IT w Brukseli, Frankkfurcie nad Menem, Bostonie, Nowym Yorku, Londynie, Edynburgu i Moskwie. Poznałem świat, wróciłem, dobrze mi tu. Jak komuś tu nie dobrze to polecam taką kurację.

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
ja przeliczyłem że te różnica w cenie między LR a RWD (- doplata) i
jest dla mnie nieopłacalna bo przy trasie 1000 km zaoszczędzę jakieś 20 minut na ładowaniach. A takie trasy robię zazwyczaj 3 razy w roku. A ta kasę wolałem przeznaczyć na wyjazdy wakacyjne 🥸 Janusz pełną gębą 😁
Jeżeli januszostwo polega na dokładnym przeliczeniu możliwości finansowych i analizie potencjalnych potrzeb, bez zbędnego wywalania kasy na głupoty, to zapisuję się do klubu.
Przed zakupem wykonałem ładnych parę stron obliczeń w excelu, porównując informacje gdzie najczęściej jeżdżę, czy dojadę tam latem i zimą, ile mnie to będzie kosztować gdy w najczęściej odwiedzanych miejscach łąduję się za grosze lub za darmo z nadwyżek PV i mi wyszło że LR to jest to co mi się opłaca, w dodatku liczyłem to w porównaniu do kosztów jazdy ICE, gdy paliwo było w okolicach 4.5PLN. Nawet nie liczyłem na dopłaty, bo dopiero coś się kroiło, a ja nie lubię biurokracji...
1686843669076.png

Michal

Pionier e-mobilności
Jak ja zamawiałem i zaczynałem jeździć TM3, to nie było tak różowo jak teraz i planując podróże wziąłem LR, bo inaczej bym nie przejechał tras Warszawa - Szczecin i Warszawa - Słupsk ;) Tzn dało się dojechać ale nadrabiając trochę w trasie i ładując znacznie dłużej, bo większość ładowarek na trasach to były 50 kW. Zimą w duże mrozy i tak musiałem zajeżdżać do Lućmierza ale wtedy tam był tylko GreenWay 90 kW ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Jak ja zamawiałem i zaczynałem jeździć TM3, to nie było tak różowo jak teraz i planując podróże wziąłem LR, bo inaczej bym nie przejechał tras Warszawa - Szczecin i Warszawa - Słupsk ;) Tzn dało się dojechać ale nadrabiając trochę w trasie i ładując znacznie dłużej, bo większość ładowarek na trasach to były 50 kW. Zimą w duże mrozy i tak musiałem zajeżdżać do Lućmierza ale wtedy tam był tylko GreenWay 90 kW ;)
90kW!???? Burżujstwo!!! My się ładowaliśmy z baterii słonecznej kalkulatora Casio!!! ;)
-----
Gimby nie znają.... Trzeba było ruszyć głową, nie to co teraz...
Ale i tak się miło wspomina... Przez kilka dni/tygodni nie widzieć innego elektryka w żadnym odwiedzanym kraju... Prądu tak taniego że ładowałeś się za uśmiech na wakacjach w hotelu z przedłużacza i jeszcze wszyscy się pytali czy nie trzeba podładować bo jak coś to nie ma problemu :)

ELuk

Pionier e-mobilności
Ten kraj jest wspaniały, ludzie są zaradni, przyjacielscy i szczerzy, w odróżnieniu od ludzi na tzw Zachodzie. Porównujemy się do narodów które bogaciły się nie tylko ciężką pracą, ale głównie wyzyskiem kolonialnym całego świata (albo kradnąc oszczędności pokoleń ludziom mordowanym w obozach), którzy w momencie naszej transformacji dysponowali kapitałem o kilka rzędów wielkości większym niż Polska, a pomimo to nasz kraj po zaledwie 30 lat odrobił straty i w wielu miejscach poziom życia jest dużo lepszy niż w bogatych krajach zachodu, o USA już nie wspomnę (bogaty kraj biednych ludzi).
W pełni się zgadzam z Twoją opinią.

ELuk

Pionier e-mobilności
A co do Polski z kartonu, to rozumiem narrację polityczną w aspekcie wyborów.., ***** *** ma wtedy zastosowanie.
Ale co po PiS-ie ? Oczywiście, że slogan wina Donalda można zmienić na wina kaczora, ale… co to zmieni generalnie? (Idealnie pasuje do hasła „PiS,PO jedno zło”).
Co to zmieni dla PL? Dalej będziemy mieli takie samo otoczenie strategiczne/ekonomiczne, dalej interes Rosji i Niemiec będzie w regionie dominował…
Jeżeli racjonalne pytania o przyszłość PL nazywane są symetryzmem i wmontowywanie w pisizm, to jak sensownie rozmawiać o polityce?
Pozostaje konfederacja ?😉😎🫣🤭

tomA

Fachowiec
Polityki nie dotykajmy tutaj bo to się źle skończy. Wiadomo że to banda złodziei i każdy przy korycie patrzy na siebie i swoich kolesi. W temacie zielonej energii liczę i mam nadzieję tylko że debilizm polityczny nie będzie blokował rozwoju jak np. wiatraki itp….

ELuk

Pionier e-mobilności
Ok ale…
Żyjemy w świecie jakim żyjemy…
Mamy teoretycznie najdoskonalszy ustrój polityczny, czyli tzw demokrację, czyli rządy ludu (demos), ale… 🤔
Wszyscy mamy wątpliwości czy to jest to do czego dążymy?
I tu startuje temat co dalej.?
Ludzie „rezolutni” chcą ten temat omówić, inni mają to w….
Co nie zmienia faktu, że EV to jest forpoczta nowego świata… 👍😉😎