TM3LR - zużycie energii / akumulator / zasięg

Pabloss

Posiadacz elektryka
no tak na mojej codziennej drodze do i z pracy inaczej się nie da. Ilość TIR'ów jest ogromna. Martwi mnie natomiast jak i was że nie wiem, który odczyt jest prawdziwy - czy ten z paska na dole czy ten z wykresu ?

Michal

Moderator
Najprawdziwszy jest z zakładki "Jazda" - tam zobaczysz z jakim % baterii dotrzesz na miejsce ;)

aadamuss

Posiadacz elektryka
To na pasku na dole jakoś dziwnie liczy "od ładowania" - u mnie czasami pokazuje, że od ładowania przejechałem 900 km :)

Michal

Moderator
Ale co Ci si nie zgadza? Na zdjęciu widać na wykresie 115 Wh/km z ostatnich 25 km i 126 Wh/km z ostatnich 27 km.
Różne odległości dają różne zużycia.

cooler

Pionier e-mobilności
Moje statystyki z wczorajszej trasy autostradą w nocy, 135km/h cały czas, średnia z 25km: 173Wh/km. Ponad 420km zasięgu w takim tempie!!!
Tesla latem jest po prostu zadziwiająca, żeby zimą tak miała to diesle na trasy by uciekały z podkulonymi ogonami :)

Wcześniej była S-ka i było nieco wolniej, ok 130km/h bo i było ciaśniej, statsy od ładowania 162Wh/km :) Jak jechałem przez parę minut 90km/h za tirem to chwilowe przewidywanie zasięgu skakało do ponad 700km!

Jak widać temperaturka w okolicy 20 stopni jest idealna. Nie trzeba grzać ani chłodzić.

Tesla_25km_.jpg

nnnnn

Pionier e-mobilności
Moje statystyki z wczorajszej trasy autostradą w nocy, 135km/h cały czas, średnia z 25km: 173Wh/km. Ponad 420km zasięgu w takim tempie!!!
Tesla latem jest po prostu zadziwiająca, żeby zimą tak miała to diesle na trasy by uciekały z podkulonymi ogonami :)

Wcześniej była S-ka i było nieco wolniej, ok 130km/h bo i było ciaśniej, statsy od ładowania 162Wh/km :) Jak jechałem przez parę minut 90km/h za tirem to chwilowe przewidywanie zasięgu skakało do ponad 700km!

Jak widać temperaturka w okolicy 20 stopni jest idealna. Nie trzeba grzać ani chłodzić.

View attachment 11437
Znalazłeś warunki WLTP w codziennym użytkowaniu:D

cooler

Pionier e-mobilności
Jak podjeżdżałem po zjeździe z S8 pod dom, bujając się miejską dwupasmówka jak wszyscy to miałem srednią 98Wh/km z ostatnich 10 km!!!!
Parafrazując Bjorna:
WLTP go home!!!! Uuuuuuuuuoooohh yesssss!!!!
Tylko trojeczka na trasy.