TMY transfer auta do nowego konta Tesla.

miksell

Posiadacz elektryka
Cześć,
potrzebuję pomocy lub wskazówki w nietypowej sytuacji.
Kupiłem Model Y od firmy leasingowej. Auto zostaje u nas w firmie, a leasing będzie brany na wspólnika – finalnie użytkownikiem będzie on. Samochód jest nadal zarejestrowany na poprzednią firmę leasingową, bo nie chcemy go teraz przerejestrowywać – lada moment będzie nowy leasing i auto przejdzie na kolejną firmę leasingową jako właściciela.
Dostałem dwie fizyczne karty, ale... brakuje mi dostępu w aplikacji Tesla (sprzedający nie był w stanie tego załatwić). Próbowałem zgłosić przeniesienie własności przez aplikację: załączyłem skan dowodu rejestracyjnego, dowód zakupu, prawo jazdy itp., ale bez powodzenia. Tesla odrzuca zgłoszenie.
Zadzwoniłem na infolinię Tesli (konsultant z wyraźnym indyjskim akcentem, rozmowa po angielsku) i dostałem informację, że nie przypiszą auta do mojego konta, jeśli nie widnieję jako właściciel w dowodzie rejestracyjnym.
Teoretycznie mógłbym przerejestrować auto na siebie – przez 10-14 dni miałbym dowód tymczasowy, ale nie wiem, czy na jego podstawie uda się przeprowadzić przeniesienie konta. A to z kolei opóźniłoby uruchomienie leasingu o kolejne dwa tygodnie... Normalnie masakra.

Problem w tym, że nowa firma leasingowa zapewne też nie będzie się bawić w „przypisywanie” auta do konta Tesla – dla nich to nieistotne.

Czy ktoś miał podobną sytuację?
Macie jakiś pomysł, jak to ugryźć?
A może znacie kogoś w Tesla Polska, kto pomógłby rozwiązać ten temat?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Cześć,
potrzebuję pomocy lub wskazówki w nietypowej sytuacji.
Kupiłem Model Y od firmy leasingowej. Auto zostaje u nas w firmie, a leasing będzie brany na wspólnika – finalnie użytkownikiem będzie on. Samochód jest nadal zarejestrowany na poprzednią firmę leasingową, bo nie chcemy go teraz przerejestrowywać – lada moment będzie nowy leasing i auto przejdzie na kolejną firmę leasingową jako właściciela.
Dostałem dwie fizyczne karty, ale... brakuje mi dostępu w aplikacji Tesla (sprzedający nie był w stanie tego załatwić). Próbowałem zgłosić przeniesienie własności przez aplikację: załączyłem skan dowodu rejestracyjnego, dowód zakupu, prawo jazdy itp., ale bez powodzenia. Tesla odrzuca zgłoszenie.
Zadzwoniłem na infolinię Tesli (konsultant z wyraźnym indyjskim akcentem, rozmowa po angielsku) i dostałem informację, że nie przypiszą auta do mojego konta, jeśli nie widnieję jako właściciel w dowodzie rejestracyjnym.
Teoretycznie mógłbym przerejestrować auto na siebie – przez 10-14 dni miałbym dowód tymczasowy, ale nie wiem, czy na jego podstawie uda się przeprowadzić przeniesienie konta. A to z kolei opóźniłoby uruchomienie leasingu o kolejne dwa tygodnie... Normalnie masakra.

Problem w tym, że nowa firma leasingowa zapewne też nie będzie się bawić w „przypisywanie” auta do konta Tesla – dla nich to nieistotne.

Czy ktoś miał podobną sytuację?
Macie jakiś pomysł, jak to ugryźć?
A może znacie kogoś w Tesla Polska, kto pomógłby rozwiązać ten temat?
Sytuacja w sumie nie jest jakaś bardzo niestandardowa. Najszybciej wg mnie byś to załatwił, gdybyś dotarł do osoby, która miała (i pewnie nadal ma..) przypisane auto w aplikacji. Wówczas z jej/jego konta inicjuje się zmianę przynależności auta, wskazując nowego użytkownika. Po tej operacji powinieneś móc przypisać do siebie auto. Trenowałem to w drugą stronę - przekazywałem auto do firmy leasingowej. Podali mi dane osoby, którą mam wskazać przy "odpinaniu" auta z aplikacji i tyle.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja to robilem i to najlepiej jak zrobi w aplikacji poprzedni,wlasciel wystarczy mu tylko Twoj Mail rejestracyjny. Ale aby przepisac do końca to musi byc rejestracja i dowód tymczsowy wystarczy . Skany sie wysyla .Zobacz w instrukcji na koncie Tesli "przeniesienie własności". U mnie to trwalo dzień ? Nawet mie
To nie jest masakra bo w drugą stronę chroni przed oszustwem .
EMEA-PL- [email protected]

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
Ja to robilem i to najlepiej jak zrobi w aplikacji poprzedni,wlasciel wystarczy mu tylko Twoj Mail rejestracyjny. Ale aby przepisac do końca to musi byc rejestracja i dowód tymczsowy wystarczy . Skany sie wysyla .Zobacz w instrukcji na koncie Tesli "przeniesienie własności". U mnie to trwalo dzień ? Nawet mie
To nie jest masakra bo w drugą stronę chroni przed oszustwem .
EMEA-PL- [email protected]
problem w tym że prawdopodobnie poprzedni wlasciciel też nie miał auta w apce bo auto było na firme leasingową która miała to w duuu...e. Arval na początku tak działał

Bronek

Pionier e-mobilności
Bez papierów rejestracyjnych może być klopot .U mnie za pierwszym razem tez nie wiedzieli jak i sprzedali mi moje auto aby kraj zmieniło. Ale to byly dzikie czasy.
To chroni dupe wlasciciela ...

miksell

Posiadacz elektryka
Kupiłem Teslę która miała 200 km przebiegu. Auto prawdopodobnie tylko stało na bazie. Obawiam się iż nie było wcześniej użytkownika. Firma leasingowa nie ma pojęcia kto ma to auto przypisane do aplikacji ;-)

wxwx78

Zadomawiam się
głupi pomysł ale może pojedź na SuC i się naładuj? może ten ktoś zapłaci i zareaguje ?