To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.

eimi

Pionier e-mobilności
1. Załóż drugi licznik aby sprawdzać.
2. Poproś o zmianę licznika, na licznik ze zdalnym odczytem dzięki temu będziesz mógł sprawdzać wręcz godzinowe zużycie.
A jak odczytywać samemu licznik zdalny? Jest do tego jakaś apka?

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Ciekawy temat.
Też wolałbym widzieć faktyczne zużycia a nie trochę "zatuszowane" wyliczenia.
Wolałem stare wykresy 10,25 i 50km niż ten nowy 300km.

U mnie to wygląda tak.
Przebieg 23 853km
Licznik A nie kasowany od początku średnie zużycie 20.6 kWh/100 zużycie całkowite 4903 kWh.
Łączny poziom naładowania w aplikacji to 5509 kWh. Czyli faktyczne zużycie to 23,1 kWh?

Tu też jest ciekawie
Podlicznik założony przed ładowarką pokazuje 1315 kWh a aplikacja w pozycji ładowania w Domu 1162. To 15% różnicy

Spore te rozbieżności.
15% strat masz ładując 1f czy 3f?

6a8

Posiadacz elektryka
A jak odczytywać samemu licznik zdalny? Jest do tego jakaś apka?
Zależy od operatora, ale dzisiaj to już wszyscy chyba mają. Aplikacja, panel www. Ciekawe czy któryś pokazuje "na bieżąco" ?

SylB

Fachowiec
Zależy od operatora, ale dzisiaj to już wszyscy chyba mają. Aplikacja, panel www. Ciekawe czy któryś pokazuje "na bieżąco" ?
Obecnie odczyt online wydaje się możliwy głównie przy użyciu systemów typu Supla (lub podobnych) oraz licznika na przekładnikach. Instalacja takiego rozwiązania jest na tyle prosta, że w zasadzie każdy powinien być w stanie zamontować je samodzielnie.

Warto też wspomnieć, że samo założenie sublicznika (takiego klasycznego, przez który przepływa prąd) działa jak filtr dla 'śmieci' w sieci, co sprawia, że główny licznik zaczyna prawidłowo rejestrować zużycie energii.

zlp

Pionier e-mobilności
Warto też wspomnieć, że samo założenie sublicznika (takiego klasycznego, przez który przepływa prąd) działa jak filtr dla 'śmieci' w sieci, co sprawia, że główny licznik zaczyna prawidłowo rejestrować zużycie energii.
Jeśli elementy pomiarowe to pierścienie ferrytowe, o których pisałem na poprzedniej stronie. Eliminują harmoniczne, które licznik dolicza do rzeczywistego zużycia.

6a8

Posiadacz elektryka
Jeśli elementy pomiarowe to pierścienie ferrytowe, o których pisałem na poprzedniej stronie. Eliminują harmoniczne, które licznik dolicza do rzeczywistego zużycia.
To jest ciekawe, skąd masz takie informacje ?
Czy takie typowe przekładniki ( np: Ferryster TX1V ), mogą również filtrować takie harmoniczne ?
Oczywiście, to jest zależne od charakterystyki obciążenia za licznikiem, ale w takim typowym zastosowaniu domowym ( zasilacze impulsowe w komputerach, ledy ) - jakiego rzędu mogą być te różnice w zużyciu ?

zlp

Pionier e-mobilności
Jest kilka kanałów na YouTube, chyba https://www.youtube.com/@PaneleFotowoltaiczne z tym eksperymentował. Jakie różnice w zużyciu? Ciężko to określić, dla każdego może być inaczej.
Mnie kiedyś zaskoczyło roczne zużycie powyżej 11MW w domu. Wcześniej i później około 8MW. Dopiero po oglądnięciu filmu o licznikach skojarzyłem, to z wymianą licznika PGE u mnie, i później zainstalowaniu podlicznika SMA.
Ale tak naprawdę czy ta odchyłka była spowodowana naliczeniem harmonicznych przez licznik? Nie jestem na 100% tego pewien, tylko domyślam się, że tak.

SylB

Fachowiec
eimi.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden wniosek, który może wydawać się nieco nieprawdopodobny. Przy stałym poborze mocy (kW), jeśli napięcie spada, prąd musi wzrosnąć, aby zrekompensować ten spadek. W sytuacji, gdy przyłącze jest bardzo odległe, a przekrój kabla zbyt mały, będą występować znaczne straty energii w kablu.

Spróbuj ustawić dłuższy czas ładowania przy mniejszym prądzie – może to pomóc ograniczyć te straty.
Sprawdzisz w apce napięcia oraz porównaj zużycie pomiędzy apka a licznikiem. Co dziennie odpisując stan licznika.

Najnowsze dyskusje