Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

Beep21

Posiadacz elektryka
Dla mnie cena z cennika to cena z cennika, a -20% za to, że np. przyszedłem do salonu, albo pan handlowiec miał dobry obiad. Takie traktowanie uważam za oszukiwanie mnie, jako klienta, i pewnie dlatego nie jeżdżę niemiecka motoryzacja :unsure:
Oszukiwaniem jest to że mogę jako klient zapłacić mniej po prostu pytając się o ofertę? Przepraszam, ale nie rozumiem Twojego toku postrzegania tego co tu jest oszukiwaniem. Wszystkie marki produkujące auta dają jakąś formę rabatu.

Michal

Moderator
Dla mnie cena z cennika to cena z cennika, a -20% za to, że np. przyszedłem do salonu, albo pan handlowiec miał dobry obiad. Takie traktowanie uważam za oszukiwanie mnie, jako klienta, i pewnie dlatego nie jeżdżę niemiecka motoryzacja :unsure:
No i jak przyjdzie frajer, to zapłaci tyle co jest w cenniki, a innemu się opuści, bo ten frajer zapłaci za taką obniżkę i to jest ok, bo to on jest frajer, a ja nie ;)

pmlody

Pionier e-mobilności
Oszukiwaniem jest to że mogę jako klient zapłacić mniej po prostu pytając się o ofertę? Przepraszam, ale nie rozumiem Twojego toku postrzegania tego co tu jest oszukiwaniem. Wszystkie marki produkujące auta dają jakąś formę rabatu.
Tak. Skoro każdy dostaje "rabat" to tak naprawdę cennik nie jest cennikiem.

pmlody

Pionier e-mobilności
Czy to samochód, mieszkanie, basen, stolarka, cokolwiek innego o znacznej wartości, gdziekolwiek w procesie zakupu pojawia się przedstawiciel, tam pojawiają się rabaty. Jeśli o tym nie wiedziałeś, to mogłeś sporo już w życiu przepłacić 😉
No jednak jest rożnica jeśli kupuje 20 okien, 20 samochodów, a nie jedno okno albo jeden samochód.

Beep21

Posiadacz elektryka
Ciągle nie widzę problemu, każdy ma możliwość skorzystania z tego rabatu, tak jak np. z linku polecającego w Tesli. No ale nie ważne, zdaje się że to nie jest wątek o polityce cenowej i rabatowej producentów aut :D

pmlody

Pionier e-mobilności
Ciągle nie widzę problemu, każdy ma możliwość skorzystania z tego rabatu, tak jak np. z linku polecającego w Tesli. No ale nie ważne, zdaje się że to nie jest wątek o polityce cenowej i rabatowej producentów aut :D
Nie byłem nigdy w salonie BMW, ale z tego co zrozumiałem, to widzę na stronie cennik. Powiedzmy auto X kosztuje 300kpln za wersję bazową. Ale jak pójdę do salonu, to nagle się okazuje, że jednak kosztuje 250kpln? Bo rabat?

Beep21

Posiadacz elektryka
Nie musisz iść do salonu, wystarczy wysłać maila z konfiguracją do kilku dealerów. Każdy przyśle Ci ofertę z ceną za jakie jest gotowy sprzedać Ci auto. Wybierasz najtańszego. To trochę tak jak z szukaniem firmy która ma zbudować Ci dom, wykonać remont czy cokolwiek innego

pmlody

Pionier e-mobilności
Nie musisz iść do salonu, wystarczy wysłać maila z konfiguracją do kilku dealerów. Każdy przyśle Ci ofertę z ceną za jakie jest gotowy sprzedać Ci auto. Wybierasz najtańszego. To trochę tak jak z szukaniem firmy która ma zbudować Ci dom, wykonać remont czy cokolwiek innego
Czyli dobrze rozumiem, że cena z cennika to fikcja, bo nikt za taką nie sprzedaje?

Olecki

Pionier e-mobilności
Czyli dobrze rozumiem, że cena z cennika to fikcja, bo nikt za taką nie sprzedaje?
To tak jak z sugerowaną ceną wydrukowaną na jogurcie - za tyle producent chciałby żebyś kupił ale sprzedawca może sprzedać taniej (lub drożej) bo to tylko cena sugerowana. Trzymanie takich samych cen przez wszystkich sprzedawców na jeden produkt może już nawet ocierać się o zmowę cenową.

Beep21

Posiadacz elektryka
Jeśli cena z cennika Ci odpowiada to nic nie stoi na przeszkodzie za tyle auto kupić. Wszędzie to tak działa w Audi, Oplu, Mercu, BMW itd. Jak kupujesz dom czy mieszkanie to raczej pewne jest że nie kupisz go po cenie z ogłoszenia/cennika