Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

viallos

Pionier e-mobilności
Hehe dobre. Tak się składa że jeździłem ICE BMW i mocno chciałem kupić elektryczne BMW iX1 zamiast drugiej Tesli ale niestety nijak nie było podjazdu właśnie w kwestii wydajności. Wszystko inne cacy ... wykończenie, wyciszenie ... ale szybkości ładowania i wydajność napędu na dzień dzisiejszy dyskwalifikuje to auto ... ale to głównie ze względu na słabą infrastrukturę w PL co by wymagało wielu wyżeczeń przy podróżach po Polsce.

krzyss

Pionier e-mobilności
I dlatego właśnie nie ma tutaj sensu pisać o innych elektrykach niż Tesla - bo to jest forum miłośników amerykańskiej marki 🙂
Zapraszam w bardziej, hmm… obiektywne miejsca.

P.S.
iX1 jest budżetowym modelem, stąd i prędkość ładowania niska. Przykładowo w iX ładujesz 200kw
Dlaczego ?
BMW i4 jest piekne ! Fajnie jezdzi, ale kosztuje prawie 100% wiecej i zuzywa sporo pradu. Dla kazdego cos milego :)

mALEK

Pionier e-mobilności
"Tutaj nie ma żadnych dyskusji nt. samochodów elektrycznych BMW, bo to… forum miłośników Tesli."

oczywsice forum BMW, to nie forum milosnikow BMW, tylko pacyfistow i milosnikow przyrody. jezdzacych tylko BMW ;)

elektryk

Pionier e-mobilności
Przykro mi to pisać, ale jako były użytkownik BMW (3ka PHEV) mogę stwierdzić że to niestety obecnie jest dziadkowóz. Technologia niewiele lepsza od Toyoty, systemy infotainment to takie Windows 7, wiadomo lepiej niż Windows 95 z Toyoty.

Wszyscy piszą o jakości wykończenia, i może materiały były ok, ale fakt że tapicerka w samochodzie za 300k skrzypi jest słabe. Tym bardziej słabe że słychać to tylko na napędzie elektrycznym, po włączeniu spalinowego silnik to zagłusza. I dlatego Ci tego nie naprawią, bo na silniku spalinowym nie słychać.

Producenci samochodów spalinowych nigdy nie przykładali większej wagi do zużycia paliwa, niedoskonałości złożenia były zagłuszane silnikiem i teraz mają mocno pod górkę, bo na elektryku to wszystko wychodzi i staje się problemem.

W elektrykach wszystkie takie drobne dźwięki czy to z tapicerki, czy z zawieszenia od razu słychać.

Co ciekawe w Tesli zero problemów ze skrzypieniem tapicerki, pomimo że to niby BMW jest tym stuletnim królem jakości.

Michal

Moderator
zapraszam na forum BMW Polska do działu samochodów elektrycznych.
Ale tam nawet nie ma działu o samochodach elektrycznych...
Jest dział: "Mechanika, Elektryka, Elektronika, Eksploatacja & Części"
Gdzie obok iX3 można znaleźć informację o "Przejście z oleju bmw 0w30 na 5w30?".

elektryk

Pionier e-mobilności
Panowie, z każdym kolejnym postem potwierdzacie moją tezę 🙂 tu nie ma sensu pisać o jakichkolwiek innych elektrykach niż Tesla. Zawsze znajdą się tysiące argumentów - łącznie z tym, że BMW skrzypi a Tesla jest super wykonana 😂
No niestety skrzypi. 4 lata tego słuchałem, autoryzowany serwis twierdził że jest ok.

Twierdzenie że forum użytkowników tylko BMW da Ci bardziej obiektywny obraz tych elektryków niż forum użytkowników wszystkich marek jest delikatnie mówiąc mocno naciągane.

Michal

Moderator
Nie no rzeczywiście "BMWobiektywnie" BMW iX3 ma lepszy napęd...

Ogólnie wątek "Zużycie energii w waszych iX3" jest zabawny ale to już mnie rozwaliło:
Moje wyniki wychodziły mniej więcej +15% do powyższego, ale ja testowałem przy komplecie osób i pełnym bagażniku oraz ok 2-5st C i zimowych oponach. Dokładne wartości, to:

przy 110kmh 24.8kWh / 100km
przy 120kmh 28kWh/100km
przy 130kmh 30kWh/100km
przy 140kmh 34-35kWh/100km

Zimowa trasa to spory wzrost zużycia energii nawet pomimo pompy ciepła, a przez to spadek zasięgu.
:ROFLMAO:
przy 140 kmh 34-35 kWh/100km - WTF 0_o
Gdzie jeszcze prędkościomierz na bank oszukuje i to jest tak naprawdę 135 kmh... To ja mogę lecieć 200 i może takie zużycie będę miał :ROFLMAO:

Belkot

Posiadacz elektryka
Panowie, z każdym kolejnym postem potwierdzacie moją tezę 🙂 tu nie ma sensu pisać o jakichkolwiek innych elektrykach niż Tesla. Zawsze znajdą się tysiące argumentów - łącznie z tym, że BMW skrzypi a Tesla jest super wykonana 😂

Tesla staje się powoli marką mainstreamową, więc akurat tutaj wywołanie Toyoty jest jak najbardziej na miejscu.
zamiast zacząć od wywoływania wojny mogles wrzucic na tym forum wątek o BMW i poczekac na odpowiedzi. Teraz juz zjabales i bedziesz uwazany za trola co chce sie kłócic