Twingo ZE Electric - jak wrażenia z użytkowania?

PaRa

Zadomawiam się
To była trasa głównymi drogami przelotowymi, typu ale. Jerozolimskie, Prymasa, etc., czy kręcenie się bardziej po bocznych i stanie w korkach?
Trasa z mojej wsi - pomiędzy Warką a Górą Kalwarią, po drodze dzieciaki do szkoły, Konstancin, Ursynów, Galeria Mokotów, i do pracy na Żelazną przez al. Niepodległości. Powrót przez Piaseczno ( buspas ).

Większość km to trasa, ale rano i popołudnie w Warszawie/Piasecznie to korki.
Mam nadzieję, że ten zachwyt szybko nie minie.

PaRa

Zadomawiam się
Wczoraj było małe wyzwanie, trasa około 125 km, drogi podmiejskie, miasto i kawałek S8. Do domu wróciłem z 8% baterii i po podłączeniu licznik pokazał czas ładowania 14 godzin.
Odwiedziłem ASO Renault, wiem że aplikacja My Renault będzie komunikować się z autem za 180 zł przez 3 lata a koszt podłokietnika to chyba 650 zł plus koszt montażu. Muszę sprawdzić, czy potrzebuje aktualizacji ( radio, nawigacja, itp. ).

Okazało się że mam w aucie subwoofer i podobno lepszy dźwięk.

44lucas

Nowy na Forum
Wczoraj było małe wyzwanie, trasa około 125 km, drogi podmiejskie, miasto i kawałek S8. Do domu wróciłem z 8% baterii i po podłączeniu licznik pokazał czas ładowania 14 godzin.
Odwiedziłem ASO Renault, wiem że aplikacja My Renault będzie komunikować się z autem za 180 zł przez 3 lata a koszt podłokietnika to chyba 650 zł plus koszt montażu. Muszę sprawdzić, czy potrzebuje aktualizacji ( radio, nawigacja, itp. ).

Okazało się że mam w aucie subwoofer i podobno lepszy dźwięk.
Każdy Twój wpis to dla mnie złoto, przecierasz mi szlaki, bo na 100 % jesienią kupię Twingo, więc każda informacja na co zwrócić uwagę jest dla mnie super cenna.

PaRa

Zadomawiam się
Każdy Twój wpis to dla mnie złoto, przecierasz mi szlaki, bo na 100 % jesienią kupię Twingo, więc każda informacja na co zwrócić uwagę jest dla mnie super cenna.
Może przyspieszę Twoją decyzję moimi przemyśleniami na temat kosztów.
W moim przypadku każdy wyjazd do pracy to 70 zł oszczędności :
- 2 auto pali około 5,5 l/100 PB = 35 zł ( fotowoltaika, nadprodukcja = kWh na razie free )
- koszt parkowania w Warszawie 7 godzin to około 35 zł
- powrót do domu i buspas w Piasecznie to przynajmniej 10 minut extra.

Minus to cena ubezpieczenia, za OC + Assistance ( rozbudowane ) zapłaciłem 850 zł, AC to kosmiczna kwota bo auto nie było dostępne w Polsce.

Jak zrobie z 1000 km to podam cyferki.

44lucas

Nowy na Forum
Może przyspieszę Twoją decyzję moimi przemyśleniami na temat kosztów.
W moim przypadku każdy wyjazd do pracy to 70 zł oszczędności :
- 2 auto pali około 5,5 l/100 PB = 35 zł ( fotowoltaika, nadprodukcja = kWh na razie free )
- koszt parkowania w Warszawie 7 godzin to około 35 zł
- powrót do domu i buspas w Piasecznie to przynajmniej 10 minut extra.

Minus to cena ubezpieczenia, za OC + Assistance ( rozbudowane ) zapłaciłem 850 zł, AC to kosmiczna kwota bo auto nie było dostępne w Polsce.

Jak zrobie z 1000 km to podam cyferki.
Ja co prawda pracuję z domu ale bardzo dużo się kręcimy z żoną po okolicy - szkoła, zakupy, zajęcia pozaszkolne, basen, itd. nasz tryb korzystania z auta jest idealnie skrojony pod małego elektryka a aktualnie jako drugie auto w domu katuję ładne stare BMW i nie jest mi z tym dobrze.

PaRa

Zadomawiam się
Ja co prawda pracuję z domu ale bardzo dużo się kręcimy z żoną po okolicy - szkoła, zakupy, zajęcia pozaszkolne, basen, itd. nasz tryb korzystania z auta jest idealnie skrojony pod małego elektryka a aktualnie jako drugie auto w domu katuję ładne stare BMW i nie jest mi z tym dobrze.

Ten elektryk jest mały z zewnątrz ale zaskakująco przestronny.
Rano zawozimy z żoną dzieciaki do szkoły, 1 w foteliku, a 2 to rosły 11 latek.

lookash_c

Pionier e-mobilności
W PZU problemu z wyceną nawet wersji Vibes nie mieli. Musiałbym poszukać w papierach, ale w naszym przypadku koszt AC (za nieco ponad roczne auto, wartość wg PZU 77900 pln) to były okolice 1700 pln.

PaRa

Zadomawiam się
W PZU problemu z wyceną nawet wersji Vibes nie mieli. Musiałbym poszukać w papierach, ale w naszym przypadku koszt AC (za nieco ponad roczne auto, wartość wg PZU 77900 pln) to były okolice 1700 pln.
Mój " doradca " mówił o cenie pakietu w okolicach 10000 zł, dlatego z AC zrezygnowałem. Wysoka składka wynikała z braku auta w bazie danych bo nie było dostępne na Polskim rynku.
Nawet człowiek z ASO Renault wyszedł auto zobaczyć, bo nigdy go nie widział na żywo.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Mój " doradca " mówił o cenie pakietu w okolicach 10000 zł, dlatego z AC zrezygnowałem. Wysoka składka wynikała z braku auta w bazie danych bo nie było dostępne na Polskim rynku.
Nawet człowiek z ASO Renault wyszedł auto zobaczyć, bo nigdy go nie widział na żywo.
Widać to kwestia ogarniętego "agenta" - w naszym przypadku oczywiste to nie było (przez wspomniany brak oferty w PL), ale dało radę w dość normalnych pieniądzach.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
W moim przypadku każdy wyjazd do pracy to 70 zł oszczędności
I to się właśnie nazywa EKO. Ale nie ekologia a ekonomia. U mnie każdy 1000 km to co najmniej 400 złotych w kieszeni. U mnie zyski z darmowego parkowania są marginalne więc wchodzi praktycznie tylko koszt paliwa. Jeżdżąc od maja zaoszczędziłem 5 tys zł a za auto dałem 44 tys.
AC sobie darowałem więc cały mój koszt to 470 zł OC.

Last edited by a moderator:

Najnowsze dyskusje