Ubezpieczenie EV 2024 koszty

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Temat był wałkowany wiele razy w ubiegłych latach, ponawiam ponieważ w tym roku to jest jakiś dramat z ceną polisy. Rok temu miałem składkę nieco ponad 6k w Hestii, full pakiet pod leasing, więc żadnych udziałów własnych itd. itp. Była to cena przy kompletnie nierealnej wartości samochodu, 220k za TM3 LR z 2021. Obecne kalkulacje jakie dostałem są na około 7, niektóre nawet 8 tysięcy, a to wszystko przy urealnionej wartości samochodu na około 150k. Żadnych szkód w tym czasie nie miałem, ostatnie zarejestrowane zdarzenie było z OC z 2019 roku, bo brat kogoś lekko rypnął, a byłem współubezpieczającym. Ja od lat nic nie przeskrobałem, zniżki powinny być solidne.

Ktoś ostatnio ubezpieczał EV? Jak to u was wygląda? Czy ubezpieczenia aż tak podrożały? W przyszłym roku może bym zmienił samochód, ale jak potem mam płacić 8-10k samego ubezpieczenia przy wartości po roku 200-250 tysięcy to się trochę odechciewa.

safeto

Fachowiec
Temat był wałkowany wiele razy w ubiegłych latach, ponawiam ponieważ w tym roku to jest jakiś dramat z ceną polisy. Rok temu miałem składkę nieco ponad 6k w Hestii, full pakiet pod leasing, więc żadnych udziałów własnych itd. itp. Była to cena przy kompletnie nierealnej wartości samochodu, 220k za TM3 LR z 2021. Obecne kalkulacje jakie dostałem są na około 7, niektóre nawet 8 tysięcy, a to wszystko przy urealnionej wartości samochodu na około 150k. Żadnych szkód w tym czasie nie miałem, ostatnie zarejestrowane zdarzenie było z OC z 2019 roku, bo brat kogoś lekko rypnął, a byłem współubezpieczającym. Ja od lat nic nie przeskrobałem, zniżki powinny być solidne.

Ktoś ostatnio ubezpieczał EV? Jak to u was wygląda? Czy ubezpieczenia aż tak podrożały? W przyszłym roku może bym zmienił samochód, ale jak potem mam płacić 8-10k samego ubezpieczenia przy wartości po roku 200-250 tysięcy to się trochę odechciewa.

Obecnie Towarzystwa idą w "dynamiczną taryfę", algorytmy wyceniają stawki.
Dodatkowo firmy odchodzą od zniżek w tradycyjnym rozumieniu ich - obecnie poszły bardziej w stronę oceny ryzyka klienta, tak jak robią to banki - czyli zakłada się jaka jest możliwość spowodowania szkody przez klienta w danym powiecie/mieście, ile szkód powoduje dana marka w statystykach, średni koszt części zamiennych lub oryginalnych itd.
Obecnie jest bardzo dużo zmiennych jakie TU obiorą do wyceny stawki.
Często bywa tak, że klient mający dwa identyczne pojazdy ale okres startu polisy między 1 autem a drugim dzielą dwa miesiące, a różnica w składce wynosi około 1000 zł - mimo braku szkód.
Dodatkowo wiele marek szybko zyskuje na wartości w katalogu Eurotax i Infoexpert - ale też są marki, które jeszcze szybciej ją tracą - tutaj szczególnie pojazdy elektryczne , bo jest dużo używanych aut w obiegu i jest mały popyt (tak, hybrydową Toyote łatwiej sprzedać, nawet po szkodzie).

JM&JM

Posiadacz elektryka
Ubezpieczałem w tym miesiącu ICE i rozbieżności ofert przy maksymalnych zniżkach były spore od 3,7 do 6,5 tyś. za pakiet AC/OC/NW/Assistance do 1500km / Autoszyby do 15 tyś. Wycena wartości auta od 135 do 170 tyś. oraz zakres ubezpieczenia też się mocno różnił w zależności od towarzystwa. Finalnie w tym roku konkurs ofert wygrało Generali, które w zeszłym roku miało jedną z droższych ofert. W tym roku za maksymalny pakiet z wyceną na poziomie 165 tyś wyszło 4,6 tyś - tak więc warto szukać i porównywać.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Ubezpieczałem w tym miesiącu ICE i rozbieżności ofert przy maksymalnych zniżkach były spore od 3,7 do 6,5 tyś. za pakiet AC/OC/NW/Assistance do 1500km / Autoszyby do 15 tyś. Wycena wartości auta od 135 do 170 tyś. oraz zakres ubezpieczenia też się mocno różnił w zależności od towarzystwa. Finalnie w tym roku konkurs ofert wygrało Generali, które w zeszłym roku miało jedną z droższych ofert. W tym roku za maksymalny pakiet z wyceną na poziomie 165 tyś wyszło 4,6 tyś - tak więc warto szukać i porównywać.
Problem w tym, że porównałem już chyba wszystkie możliwe opcje i nadal najniższe oferty są w okolicy 7k. Wygląda na to, że po prostu stawki na EV mocno wzrosły. Samo AC wychodzi około 6k, gdzie Ty za pełny pakiet masz 4600 i do tego przy nieco wyższej wartości samochodu.

mimx

Fachowiec

Ja ubezpieczałem Niro 2 tygodnie temu. Pakiet dilerski w 2023 kosztował coś koło 4500 zł. U niezależnego agenta dostałem w maju ofertę na dobry pakiet Hestii za 3800, wartość ~160kzł. Diler nie dał dobrej oferty na przedłużenie.

Halisep

Posiadacz elektryka
Problem w tym, że porównałem już chyba wszystkie możliwe opcje i nadal najniższe oferty są w okolicy 7k. Wygląda na to, że po prostu stawki na EV mocno wzrosły. Samo AC wychodzi około 6k, gdzie Ty za pełny pakiet masz 4600 i do tego przy nieco wyższej wartości samochodu.
Nie wiem czy to dotyczy wszystkich EV. Przy odnowieniu pełnego pakietu na kijankę diler zszedł z 4300 na 3700. A podejrzewam, że wartość auta spadła podobnie.
Prawo jazdy od 10 lat i bez żadnej szkody... jeszcze.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Różnie to bywa. Trzeba liczyć i sprawdzać. Na koszt ubezpieczenia składa się wiele zmiennych, które są zaszyte w taryfie.

safeto

Fachowiec
Możemy też sprawdzić u nas (na PW napisz), napiszemy o indywidualna ofertę (zniżki dodatkowe) do TU. Ale czy coś się uda ugrać - to nie da się obiecać.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy to dotyczy wszystkich EV. Przy odnowieniu pełnego pakietu na kijankę diler zszedł z 4300 na 3700. A podejrzewam, że wartość auta spadła podobnie.
Prawo jazdy od 10 lat i bez żadnej szkody... jeszcze.
No i to jest przyzwoita cena. Jakie TU i parametry polisy? Zniesiony udział własny, naprawy serwisowe, zniesiona konsumpcja sumy ubezpieczenia, szyby itd? Ja od paru lat bez szkody, punktów karnych też nie mam jeśli to jest sprawdzane, a tu taka niemiła niespodzianka. Do tego znikome ryzyko kradzieży w przeciwieństwie do Kijanki :p