Ubezpieczenie Tesli Model 3 - co trzeba wiedzieć (PZU, Hestia, ...)

Quba88

Posiadacz elektryka
W ING Lease mam właśnie tę samą kwestię - ubezpieczenie netto/netto +50% Vat/brutto, a też niby twierdzą, że pokrywają VAT przy naprawach bezgotówkowych. Chyba ma to znaczenie przy ewentualnych rozliczeniach gotówkowych, ale teraz pytanie, czy można nie będąc VATowcem wybrać tak po prostu najtańszą opcję netto?
Pamietaj o szkodzie calkowitej. Wtedy to +50% VAT jest istotne.

Frunek

Fachowiec
Próbował ktoś przedstawić bezszkodowe ubezpieczenie z zagranicy (UK) jako podstawę do zniżek? Jeśli tak, to u jakiego ubezpieczyciela? Tutaj piszą że wybór jest ograniczony do Avivy, Generali i Proama, ale nie wiem czy te firmy ubezpieczają TM3.

Michal

Moderator
Pamietaj o szkodzie calkowitej. Wtedy to +50% VAT jest istotne.
Zawsze jest istotne - przy naprawach warsztat zgłosi się do Ciebie po brakujące 50% VAT-u.
Miałem tak przy jednej z napraw - koszt naprawy + 50% VAT pokrył ubezpieczyciel, a po pozostałe 50% zgłosił się do mnie warsztat.
Oczywiście to docelowo jest pomijalne, bo odliczasz to w całości od podatku, ale jednak.

Last edited:

Quba88

Posiadacz elektryka
Zawsze jest istotne - przy naprawach warsztat zgłosi się do Ciebie po brakujące 50% VAT-u.
Miałem tak przy jednej z napraw - koszt naprawy + 50% VAT pokrył ubezpieczyciel, a po pozostałem 50% zgłosił się do mnie warsztat.
Oczywiście to docelowo jest pomijalne, bo odliczasz to w całości od podatku, ale jednak.
ING oferuje w ramach leasingu ze wezmie caly VAT na siebie. Mialem tak przy jednym z poprzednich aut. Wiec wtedy nie ma ryzyka. Problemem jest szkoda calkowita.

ELuk

Pionier e-mobilności
W ING Lease mam właśnie tę samą kwestię - ubezpieczenie netto/netto +50% Vat/brutto, a też niby twierdzą, że pokrywają VAT przy naprawach bezgotówkowych. Chyba ma to znaczenie przy ewentualnych rozliczeniach gotówkowych, ale teraz pytanie, czy można nie będąc VATowcem wybrać tak po prostu najtańszą opcję netto?
Możesz wybrać opcję jaka Ci pasuje, ale…
Mój kolega lekarz kupił ubezpieczenie w wersji netto bez VAT. (Nieświadomie jak twierdził).
Miał poważną szkodę (rogatą), naprawa w serwisie mercedesa ok 50000 netto i musiał zapłacić kwotę wyliczonego VAT od tej wartości, bo ubezpieczyciel wypłacił serwisowi kwotę netto naprawy.

domingo

Fachowiec
Różni ubezpieczyciele różnie do Vatu podchodzą. W Allianz jak ubezpieczysz od kwoty brutto to tak wypłacają/likwidują. W PZU jak ubezpieczysz w kwocie brutto to i tak musisz wypełnić kwit czy odliczyłeś 100%, 50% podatku czy w ogóle - co moim zdaniem nie jest fair, bo nie po to płacę składkę od kwoty brutto. Jak doradziła mi pani agent - zawsze można skłamać. Nie sądzę, żeby PZU miało jakąś podstawę prawną, żeby to sprawdzać i trzeba się domagać odszkodowania do kwot na jaką się ubezpieczyło.

North

Zadomawiam się
ING oferuje w ramach leasingu ze wezmie caly VAT na siebie. Mialem tak przy jednym z poprzednich aut. Wiec wtedy nie ma ryzyka. Problemem jest szkoda calkowita.
Z drugiej strony w ofercie mam taką adnotację:

"podatek VAT pokrywa ING Lease (pod warunkiem naprawy pojazdu w serwisie rekomendowanym przez ING Lease w ramach ING Likwidacja Szkód)"

W linku niestety serwisu Tesli oficjalnego w Ząbkach nie widzę - https://www.inglease.pl/_fileserver/item/1500208

Macie ewentualnie jeszcze do polecenia kogoś od ubezpieczeń? Niestety z PZU wycena na 11k od pana Tomku tutaj polecanego, w ING Lease wstępna oferta Ergo Hestii 7400 zł, ale porównałbym jeszcze jakieś oferty.

Michal

Moderator

"podatek VAT pokrywa ING Lease (pod warunkiem naprawy pojazdu w serwisie rekomendowanym przez ING Lease w ramach ING Likwidacja Szkód)"

W linku niestety serwisu Tesli oficjalnego w Ząbkach nie widzę - https://www.inglease.pl/_fileserver/item/1500208

Macie ewentualnie jeszcze do polecenia kogoś od ubezpieczeń? Niestety z PZU wycena na 11k od pana Tomku tutaj polecanego, w ING Lease wstępna oferta Ergo Hestii 7400 zł, ale porównałbym jeszcze jakieś oferty.
Podsyłałem [tutaj] kontakt do mojego agenta. Jeszcze odpiszę, że ja tam wziąłem Generali, więc dostaniesz ich ofertę.

Last edited:

Quba88

Posiadacz elektryka

[email protected] ‭504 551 921‬

Pawlick

Nowy na Forum
Witam, zajmuję się ubezpieczeniami od 13 lat, prowadzę cztery filie multiagencji, mamy wszystkie towarzystwa, w tym PZU. Prawdą jest, że niektóre Towarzystwa potrzebują numeru rej. oraz numeru VIN do przedstawienia pełnej oferty. ERGO HESTIA ma ochronę zniżek dla JDG. Pojawiło się w tym wątku wiele sprzeczności, jeśli ktoś jest zainteresowany korzystną ofertą cena/zakres proszę o dane kontaktowe - email oraz tel na PW.
Jutro oddzwonię/odpiszę.