Ubezpieczenie Tesli Model 3 - co trzeba wiedzieć (PZU, Hestia, ...)

solik

Pionier e-mobilności
ING oferuje w ramach leasingu ze wezmie caly VAT na siebie. Mialem tak przy jednym z poprzednich aut. Wiec wtedy nie ma ryzyka. Problemem jest szkoda calkowita.
Volkswagen Leasing rowniez, wystarczy na BOK poprosic.

Darek1

Posiadacz elektryka
Czy w obecnych czasach galopującej inflacji warto brać ochronę wartości samochodu? W PZU nazywa się to Auto Wartość 100% i dodatkowo kosztuje około 700zł

Zdążyłem zarezerwować przed aktualnymi podwyżkami, czyli za 220tys. Teraz nowa kosztuje 245tys. W razie jakiejś szkody całkowitej bez opcji Auto Wartość 100% wypłacą ubezpieczenie wg Eurotaxu, ale wartość w Eurotaxie powinna wzrosnąć proporcjonalnie do wzrostu wartości nowego samochodu. Nie wiem, jak to liczą, ale za pół roku do roku, po uwzględnieniu podwyżek powinno być w okolicach 220 tys. za półroczny samochód, czy 200 tys. za roczny samochód

Dobrze myślę? Wyprowadźcie mnie z błędu, albo upewnijcie w moich przemyśleniach

I jeszcze jedno. Nawet jeśli wezmę Auto Wartość 100%, to i tak nie wypłacą odszkodowania według aktualnej ceny, tylko według sumy ubezpieczenia, czyli wartości na fakturze, czyli 220tys, czyli na nową nie wystarczy.

Michal

Moderator
Eurotax ma dane rocznikowe, więc w "tyle" mają ile obecnie kosztuje nowe auto - oni tylko liczą spadek wartości na swoich przestarzałych modelach... Dlatego u nich Wartość Tesli spada procentowo, co roku tak samo jak passeratti... Chociaż prawda jest zupełnie inna i można nawet pokusić się o stwierdzenie, że ostatnio, ta wartość może nawet rosnąć :)

Odpowiadając na pytanie - na nową nie wystarczy.

Darek1

Posiadacz elektryka
W czerwcu 2022 nowa TM3 RWD kosztuje 245tys.
Niech Eurotax przyjmie swoje spadki wartości, np. po roku 10%, czyli:
245tys - 10% = 220,5 tys
Tyle powinni wypłacić po roku za samochód kupiony w czerwcu 2022. Oczywiście również nie więcej niż suma ubezpieczenia, czyli max. 220 tys.

Dlatego wychodzi mi, że w chwili obecnej nie warto dopłacać do drogiej opcji ubezpieczenia jaką jest Auto Wartość 100%
Tyle matematyka, chyba, że są jakieś kruczki, sztuczki, że i tak policzą po swojemu

Michal

Moderator
Przecież oni Ci policzą spadek wartości od kwoty którą zapłaciłeś, a nie ceny auta w momencie kiedy odbierasz.

domingo

Fachowiec
Do wyliczenia składki ubezpieczenia - Eurotax.
Do wypłaty odszkodowania (np. pół roku po starcie ubezpieczenia) odliczą spadek wartości. No chyba, że wspomniane utrzymanie przez cały okres ubezpieczenia.
To jest chyba kolejna kwestia z ubezpieczeniem - czego nie wybierzesz, to po czasie i tak okaże się, że źle albo bez sensu.

Michal

Moderator
No właśnie, a nie powinni liczyć wartość samochodu wg Eurotax, zamiast brać procentowy spadek?
Powinni, powinni... Dopóki nie wiedzie ubezpieczenie Tesli, nic nie będzie tak jak powinno, bo ubezpieczalnie komunikacyjne to przecież klasyczny skok na kasę. Zamiast porządnie zająć się wyłudzeniami, oni poświęcają czas i pieniądze na wszelkie możliwe sposoby obniżania wypłat, robiąc z klienta i siebie wariatów, nie znający reali rynkowych.
Jakie były wyniki lidera rynku i państwowej spółki PZU w 2021 roku? Najwyższe od 12 lat i wyższe o 75% niż rok wcześniej, ciekawe jak to osiągnęli, bo mogę się założyć, że nie wzrostem wpłat, tylko spadkiem wypłat...
Państwowa spółka, która powinna być najdalej od dojenia obywateli... Tymczasem poczytaj sobie tutaj na forum co się ostatnio dzieje z ich obsługa szkód.