Ubezpieczenie Tesli Model 3 - co trzeba wiedzieć (PZU, Hestia, ...)

gim-kg

Pionier e-mobilności
Pytanie tylko co rozumiesz pod pojęciem immobilizer?
Immobilizer – stosowane w pojazdach mechanicznych elektroniczne zabezpieczenie przed niepowołanym uruchomieniem pojazdu. Z technicznego punktu widzenia jest to elektroniczny kod zapisany w pamięci elektronicznej.
Czy zatem karta kodowa nie jest takim zabezpieczeniem? Jeżeli nie, to na pewno kod pin jest takim zabezpieczeniem.
W starszych autach immobilizer zapobiegał odpaleniu samochodu łamakiem lub poprzez zwarcie odpowiednich przewodów wyrwanych ze stacyjki.

xcszuv

Zadomawiam się
Pytanie tylko co rozumiesz pod pojęciem immobilizer?
Immobilizer – stosowane w pojazdach mechanicznych elektroniczne zabezpieczenie przed niepowołanym uruchomieniem pojazdu. Z technicznego punktu widzenia jest to elektroniczny kod zapisany w pamięci elektronicznej.
Czy zatem karta kodowa nie jest takim zabezpieczeniem? Jeżeli nie, to na pewno kod pin jest takim zabezpieczeniem.
W starszych autach immobilizer zapobiegał odpaleniu samochodu łamakiem lub poprzez zwarcie odpowiednich przewodów wyrwanych ze stacyjki.
Tak to interpretowałem, zobaczymy co na to firmy ubezpieczeniowe , a tak naprawdę w pierwszej kolejności broker leasingodawcy.
W otrzymanej obecnie ofercie jest napisane "jedno zabezpieczenie antykradzieżowe" tak jak pisało już kilka osob na grupie -więc przy akceptacji PIN lub NFC może być tylko lepiej z kwotą polisy😉.
Dla porównania napiszę tylko że Ergo Hestia zkalkulowala mi 12 tys :) kosmos

Bronek

Pionier e-mobilności
Masz monitoring jeszcze w sentry Mode .I tak sie ciesz , że nie wymagają blokady skrzyni biegów .
Ale mi w Leafie w 2018 ro domontowali alarm tradycyjny bo byl to Leasig brany w Nissanie i wtedy ponoc musieli .A Nissan miał nawet jak Tesla lokalizator auta w apk ( teraz nie ma)
Teraz juz chyba zmądrzeli ubezpieczyciele ,przynajmniej niektórzy

rawier

Posiadacz elektryka
Tak to interpretowałem, zobaczymy co na to firmy ubezpieczeniowe , a tak naprawdę w pierwszej kolejności broker leasingodawcy.
W otrzymanej obecnie ofercie jest napisane "jedno zabezpieczenie antykradzieżowe" tak jak pisało już kilka osob na grupie -więc przy akceptacji PIN lub NFC może być tylko lepiej z kwotą polisy😉.
Dla porównania napiszę tylko że Ergo Hestia zkalkulowala mi 12 tys :) kosmos
Z mojego aktualnego doświadczenia 5960 to dobra cena dla wersji LR lub Perf. Mi PZU za odnowienie polisy zeszłorocznej (była ciut tańsza) zaśpiewało 10,5k :eek: Z wymaganiami dotyczącymi ubezpieczenia z mLeasing skończyłem w Generali na poziomie 7,5k (TM3P 2022).

xcszuv

Zadomawiam się
Z mojego aktualnego doświadczenia 5960 to dobra cena dla wersji LR lub Perf. Mi PZU za odnowienie polisy zeszłorocznej (była ciut tańsza) zaśpiewało 10,5k :eek: Z wymaganiami dotyczącymi ubezpieczenia z mLeasing skończyłem w Generali na poziomie 7,5k (TM3P 2022).
To składka to za podstawowy RWD . Ale 2 lata temu była szkoda na AC po przygodzie z dziurą w asfalcie. OC bezwypadkowe od zawsze :) I niech tak zostanie

Last edited:

xcszuv

Zadomawiam się
Udało się zejść w PZU do 5180 zł z najwyzszym wariantem Assistance ( poza Polską 1200 km hol)
informacja dla innych żeby trochę pomnegocjowali.
ps. Taką cenę dostałem od swojego Brokera poza firmą leasingową. ( zobaczymy co na to doradca może coś jeszcze przełamie)

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Ma ktoś doświadczenie z ubezpieczeniem jeśli samochód kupiony za gotówkę? Dzisiaj mi pośrednik z PZU powiedział, że musi mieć w dzień ubezpieczenia zdjęcia samochodu do AC, ewentualnie na następny dzień. Czyli mam opcję rejestracji dzień przed albo w dzień odbioru.

xcszuv

Zadomawiam się
Ma ktoś doświadczenie z ubezpieczeniem jeśli samochód kupiony za gotówkę? Dzisiaj mi pośrednik z PZU powiedział, że musi mieć w dzień ubezpieczenia zdjęcia samochodu do AC, ewentualnie na następny dzień. Czyli mam opcję rejestracji dzień przed albo w dzień odbioru.
wg mnie nie dotyczy to nowych samochodów. Ubezpieczałem dwa samochody w leasingu
Ale jak jest nowy samochód to nie wiem czy jest taki obowiązek. Nigdy nikt mi nie robił zdjęć przy ubezpieczeniu nowego auta
potwierdzam dwa nowe auta brak zdjęć