Ubezpieczenie Tesli Model 3 - co trzeba wiedzieć (PZU, Hestia, ...)

gim-kg

Pionier e-mobilności
Pytanie tylko co rozumiesz pod pojęciem immobilizer?
Immobilizer – stosowane w pojazdach mechanicznych elektroniczne zabezpieczenie przed niepowołanym uruchomieniem pojazdu. Z technicznego punktu widzenia jest to elektroniczny kod zapisany w pamięci elektronicznej.
Czy zatem karta kodowa nie jest takim zabezpieczeniem? Jeżeli nie, to na pewno kod pin jest takim zabezpieczeniem.
W starszych autach immobilizer zapobiegał odpaleniu samochodu łamakiem lub poprzez zwarcie odpowiednich przewodów wyrwanych ze stacyjki.

xcszuv

Zadomawiam się
Pytanie tylko co rozumiesz pod pojęciem immobilizer?
Immobilizer – stosowane w pojazdach mechanicznych elektroniczne zabezpieczenie przed niepowołanym uruchomieniem pojazdu. Z technicznego punktu widzenia jest to elektroniczny kod zapisany w pamięci elektronicznej.
Czy zatem karta kodowa nie jest takim zabezpieczeniem? Jeżeli nie, to na pewno kod pin jest takim zabezpieczeniem.
W starszych autach immobilizer zapobiegał odpaleniu samochodu łamakiem lub poprzez zwarcie odpowiednich przewodów wyrwanych ze stacyjki.
Tak to interpretowałem, zobaczymy co na to firmy ubezpieczeniowe , a tak naprawdę w pierwszej kolejności broker leasingodawcy.
W otrzymanej obecnie ofercie jest napisane "jedno zabezpieczenie antykradzieżowe" tak jak pisało już kilka osob na grupie -więc przy akceptacji PIN lub NFC może być tylko lepiej z kwotą polisy😉.
Dla porównania napiszę tylko że Ergo Hestia zkalkulowala mi 12 tys :) kosmos

Bronek

Pionier e-mobilności
Masz monitoring jeszcze w sentry Mode .I tak sie ciesz , że nie wymagają blokady skrzyni biegów .
Ale mi w Leafie w 2018 ro domontowali alarm tradycyjny bo byl to Leasig brany w Nissanie i wtedy ponoc musieli .A Nissan miał nawet jak Tesla lokalizator auta w apk ( teraz nie ma)
Teraz juz chyba zmądrzeli ubezpieczyciele ,przynajmniej niektórzy

rawier

Posiadacz elektryka
Tak to interpretowałem, zobaczymy co na to firmy ubezpieczeniowe , a tak naprawdę w pierwszej kolejności broker leasingodawcy.
W otrzymanej obecnie ofercie jest napisane "jedno zabezpieczenie antykradzieżowe" tak jak pisało już kilka osob na grupie -więc przy akceptacji PIN lub NFC może być tylko lepiej z kwotą polisy😉.
Dla porównania napiszę tylko że Ergo Hestia zkalkulowala mi 12 tys :) kosmos
Z mojego aktualnego doświadczenia 5960 to dobra cena dla wersji LR lub Perf. Mi PZU za odnowienie polisy zeszłorocznej (była ciut tańsza) zaśpiewało 10,5k :eek: Z wymaganiami dotyczącymi ubezpieczenia z mLeasing skończyłem w Generali na poziomie 7,5k (TM3P 2022).

xcszuv

Zadomawiam się
Z mojego aktualnego doświadczenia 5960 to dobra cena dla wersji LR lub Perf. Mi PZU za odnowienie polisy zeszłorocznej (była ciut tańsza) zaśpiewało 10,5k :eek: Z wymaganiami dotyczącymi ubezpieczenia z mLeasing skończyłem w Generali na poziomie 7,5k (TM3P 2022).
To składka to za podstawowy RWD . Ale 2 lata temu była szkoda na AC po przygodzie z dziurą w asfalcie. OC bezwypadkowe od zawsze :) I niech tak zostanie

Last edited:

xcszuv

Zadomawiam się
Udało się zejść w PZU do 5180 zł z najwyzszym wariantem Assistance ( poza Polską 1200 km hol)
informacja dla innych żeby trochę pomnegocjowali.
ps. Taką cenę dostałem od swojego Brokera poza firmą leasingową. ( zobaczymy co na to doradca może coś jeszcze przełamie)

Mikołaj Kopernik

Posiadacz elektryka
Ma ktoś doświadczenie z ubezpieczeniem jeśli samochód kupiony za gotówkę? Dzisiaj mi pośrednik z PZU powiedział, że musi mieć w dzień ubezpieczenia zdjęcia samochodu do AC, ewentualnie na następny dzień. Czyli mam opcję rejestracji dzień przed albo w dzień odbioru.

xcszuv

Zadomawiam się
Ma ktoś doświadczenie z ubezpieczeniem jeśli samochód kupiony za gotówkę? Dzisiaj mi pośrednik z PZU powiedział, że musi mieć w dzień ubezpieczenia zdjęcia samochodu do AC, ewentualnie na następny dzień. Czyli mam opcję rejestracji dzień przed albo w dzień odbioru.
wg mnie nie dotyczy to nowych samochodów. Ubezpieczałem dwa samochody w leasingu
Ale jak jest nowy samochód to nie wiem czy jest taki obowiązek. Nigdy nikt mi nie robił zdjęć przy ubezpieczeniu nowego auta
potwierdzam dwa nowe auta brak zdjęć

Najnowsze dyskusje