Ubezpieczenie TMY po roku

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Ja nie chcę na nikim żerować, chcę tylko żeby jeśli ktoś wyrządzi szkodę na mojej własności została ona w jak największym stopniu przywrócona do stanu sprzed zdarzenia. W AC jest to bardzo ładnie uwzględnione w opcjach, w OC powinno liczyć się według oryginałów. I tak w starszych samochodach ubezpieczyciele uwzględniają zużycie części ale dlaczego jeśli mam samochód na gwarancji mam mieć naprawiane auto na zamiennikach i jednocześnie tracąc gwarancję na część lub całość samochodu? I naprawdę gówno mnie interesuje że dla kierowcy 10 letniego Punto jest drogo, jak go nie stać może kupić sobie samochód o połowę tańszy a różnicę przeznaczyć na ubezpieczenie.
wtedy powiesz, że jeździ zdezolowanym śmierdzącym wrakiem, a Ty nie masz ochoty tego wdychać

SylB

Fachowiec
ubez-jpg.9597

Attachments

• ubez.JPG
    ubez.JPG
    128,3 KB · Liczba wyświetleń: 125

Frunek

Fachowiec
I tak powinno być, to wtdy byśmy mieli składke 2500-3000.A jak klient chce na oryginałach to ma normalna składkę 7000zł.
Temat się zaczął od szyby, więc pozostanę przy tym przykładzie. Jeśli są dobrej jakości zamienniki, to ja (kilent) się nie będę upierał przy oryginale. Po prostu agentka ubezpieczeniowa powiedziała, że przy wymianie na zamiennik "traci się gwarancję".

Przejrzałem gwarancję Tesli. Są tam takie ustępy:

Ograniczona Gwarancja na Nowy Pojazd NIE OBEJMUJE:
(...)
- Nieoryginalnych części i akcesoriów (innych niż firmy Tesla), ich montażu oraz jakichkolwiek uszkodzeń spowodowanych bezpośrednio lub pośrednio lub wynikających z ich montażu lub użytkowania;

Mimo, że firma Tesla nie wymaga wykonywania wszystkich prac serwisowych i naprawczych w Centrum Serwisowym firmy Tesla lub autoryzowanym punkcie napraw firmy Tesla, niniejsza Ograniczona Gwarancja na Nowy Pojazd może zostać unieważniona lub wyłączona na skutek nieprawidłowej konserwacji, serwisowania lub napraw.

Ja tu nie widzę stwierdzenia, żeby nieoryginalna szyba "anulowała" gwarancję na pojazd. To że Tesla nie daje gwarancji na nieoryginalne części (pierwszy cytat) to oczywiste. Ten drugi — OK, furtka żeby nie można było ich pociągnąć do odpowiedzialności za nieumiejętną naprawę niautoryzowanego serwisu. Myślę że w przypadku usterek np. jednej z przednich kamer mogliby się zasłaniać, że montaż nieoryginalnej szyby kasuje gwarancję.

Olecki

Pionier e-mobilności
wtedy powiesz, że jeździ zdezolowanym śmierdzącym wrakiem, a Ty nie masz ochoty tego wdychać
Większość samochodów zarejestrowanych w Polsce to wraki które nie przeszły by rzetelnego przeglądu okresowego. Przez ponad 20 lat raz spotkałem się z sytuacją gdy diagnosta na przeglądzie włączył analizator spalin, a i tak nie potrafił go używać bo testował samochód na gazie a nie benzynie, nie zauważył wyciętego katalizatora i samochód przeszedł... Niestety ludziom się wydaje że posiadanie samochodu to prawo a nie obowiązek.

pmlody

Pionier e-mobilności
Niestety ludziom się wydaje że posiadanie samochodu to prawo a nie obowiązek.
Podobnie jak prawo jazdy i matura.

ks1000

Nowy na Forum
obiecalem, że polecę na forum w sprawie ubezpieczenia, Pani Joanna załatwiła mi dobrą zniżkę w PZU. Dwóch właścicieli TM3LR OC/AC 5400pln.

Joanna Głogowska
tel. 791 216 170

UBEZPIECZENIA - LEASINGI
ASF PREMIUM SP. Z O.O.

www.asfpremium.pl

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Teraz wsadzę kij w mrowisko.
Uważam, że OC powinno pokrywać koszty naprawy do jakieś kwoty, powinna być maksymalna wycena elementu na podstawię jakiegoś średniaka rynkowego i to w dobrej jakości zamienniku. A jak wozisz się limuzyną do się do ubezpiecz.
Tak wyjedzie majętny gość furą za 500k +, walnie w niego jakiś łepek/dziewuszka punciakiem, zorobki tej osoby 3k zł, wypłata z ubezpiecznia 200k i wszystkim idą składki grubo do góry. Zwykły obywatel co jeździ autami takimi na jakie go stać musi pokrywać ryzyko kolizji z grubą furą, i przez to zamiast oc 300, płaci 900zł. 90% ludzi przepłaca za oc, żeby 10% mogło wozić się ponad przeciętnie.
A jak gość Tobie wjedzie w dom to co? tez do jakiejś kwoty Tobie zwrócą? Chciałeś mieć chatę przy drodze to sobie ubezpiecz ją na wypadek nieodpowiedzialnego kierowcy?
Zresztą, jeżeli ktoś zniszczył moja własność a ubezpieczenie nie pokrywało przywrócenia jej do stanu pierwotnego to kończyło by się na pozwach o grube odszkodowania.
Trochę jakbyś proponował że jak ktoś ukradnie 1mln złotych i go złapią to ma oddać tylko 200 tysięcy, bo jak masz bańkę to powinienneś umieć o nią sam zadbać.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Przykład beznadziejny
Ale podam inny, z innej perspektywy
Elita tego świata lata w pojedynkę prywatnymi odrzutowcami a nm planują wprowadzić 1 lot na 3 lata w trosce o emisję CO2.

Czołgi 2,5-3t typu X5, X7, limuzyny przedłużane z kolosalnymi motorami spalającymi po 20l/100 są ekologiczne po napakowali im Egrów, DPFów, Adblue, mają najbardziej wyśrubowaną normę spalin, a emitują tyle ile spalą.
A piździki ważące 0,8t palące 4l/100 są be, mimo że emitują 5x mniej.

Wszystko zależy od perspektywy

Pepek

Posiadacz elektryka
obiecalem, że polecę na forum w sprawie ubezpieczenia, Pani Joanna załatwiła mi dobrą zniżkę w PZU. Dwóch właścicieli TM3LR OC/AC 5400pln.

Joanna Głogowska
tel. 791 216 170

UBEZPIECZENIA - LEASINGI
ASF PREMIUM SP. Z O.O.

www.asfpremium.pl
Rozumiem, że to tylko polecenie, ale szczerze mówiąc dostałem (też w PZU) - bogaty pakiet z mnóstwem dodatków (szyby, najwyższe asistance, itp.) taniej - ~4700pln (byłoby jeszcze mniej, ale miałem drobną stłuczkę z AC w ostatnim roku w obecnym aucie spalinowym).