Dzień dobry,
W mojej Corsie rocznik 2020, ładowarka jednofazowa, pojawił się błąd: Usterka napędu elektrycznego: Napraw pojazd.
Nie mogę wiele znaleźć na polskich forach. Natomiast fora zagraniczne aż kipią. Niezależnie czy dotyczy to marki Opel, Vaxhuall, Peugeot, Citroen... i niezależnie od poszczególnych modeli, to wielu użytkowników doświadczyło komunikatu "Electric Traction System fault". W niektórych autach komunikat dalej każe naprawić samochód, a w innych zatrzymać pojazd i spojrzeć do instrukcji :):):) Żarty na bok.

Czy ktoś z Was miał już taki problem i czy udało się go rozwiązać? Gdyż chyba nie ma rozwiązania kompletnego opisanego na żdnym z forów.

Mój samochód stoi już tydzień na autoryzowanym serwisie i pomimo "wysyłania" odczytów komputera do "centrali" Opla (czy Stellantisa), aktualnie nie ma odpowiedzi co jest przyczyną. Mój samochód był na akcji przywoławczej, która podobno modyfikowała soft w związku z "unieruchomieniem" samochodu przez kompresor klimatyzacji. Natomiast, wydaje mi się, że przed akcją przywoławczą taka usterka unieruchamiała dany samochód na amen. A aktualizacja sprawiła, że nie jest to już błąd "aż tak krytyczny", że jak to opisuje na zagranicznym forum użytkownik - auto zatrzymało się na szybkim pasie autostrady bez możliwości ruchu w przód ani w tył. Moje auto po wyświetleniu błędu jechało dalej. Ogrzewanie działa. Ładuje się. Gdyby nie błąd na desce... nie dostrzegłbym awarii.

Jednym użytkownikom w przypadku wyświetlenia się tego błędu diagnozuje się problem z kompresorem klimy (około 7600PLN), innym z ładowarką (około 11000 PLN), innym czytałem "inwerter".....ale kilku użytkowników zgłasza, że pomimo wymiany tych podzespołów błąd po jakimś czasie powraca....
Na kilu forach i w YouTube sugerują rozłączenie akumulatora pomocniczego 12V. W moim przypadku, takie działanie serwisu nie przyniosło poprawy.

Czytając wszystkie przypadki, wygląda na to, że wielu z użytkowników tych elektryków to czeka...

Jeśli będziecie w stanie pomóc będę wdzięczny.

Wklejam kilka linków...

https://www.reddit.com/r/peugeot/comments/18899d4

Attachments

• Corsa Electric Traction System fault mini.JPG
    Corsa Electric Traction System fault mini.JPG
    9,1 KB · Liczba wyświetleń: 14
rok produkcji jak pisałem 2020, więc po gwarancji. Koszty były, około 600 zł. Mam nadzieję, że to tylko ten soft i Stellantis już wie jak temu zapobiec.... Auto stało ponad tydzień na serwisie.

Grooby78

Zadomawiam się
Ja już mam drugi raz w odstępie 2 miesięcy tem błąd w Peugeocie e-208. Poprzednio skasowali i wykonali adaptację sterowników. Jesteśmy umówieni w piątek w serwisie, zobaczymy co wyjdzie.

p0li

Pionier e-mobilności
taki blad wg niemieckiego forum wystepowal jak zacinal sie mechanizm parklock w "skrzyni"
wymiana tego mechanizmu rozwiazywala problem

Grooby78

Zadomawiam się
Generalnie to jest problem. Dzisiaj znów w sumie bez żadnego powodu wyskoczył błąd: usterka napędu elektrycznego, napraw pojazd. Samochód działa całkowicie normalnie.

AgataSz

Nowy na Forum
rok produkcji jak pisałem 2020, więc po gwarancji. Koszty były, około 600 zł. Mam nadzieję, że to tylko ten soft i Stellantis już wie jak temu zapobiec.... Auto stało ponad tydzień na serwisie.

Nasz opel stoi w serwisie już od 20.03...a dziś mamy 13.04 :/ jest problem z wgraniem nowego softu...dlatego mam pytanie, w którym ASO naprawili Twoje auto?

Najnowsze dyskusje