U mnie nic się nie zmieniło. Czekam na zaproszenie do serwisu po raz kolejny. ASO po konsultacji z platformą Stellanitis zamówiło podobno jakieś "narzędzie" z Francji, które pozwoli zweryfikować sygnalizowaną przez komputer pokładowy usterkę. Ale kiedy przyjdzie..... Bo widzą, że jest usterka ale podobno nie mogą zdiagnozować czego ona dotyczy.

1. Pytanie do KrzysztofFly:
"Przy okazji sprawdzania w e208, okazało się, że był w nim stosowany jeszcze jeden numer OE sprężarki
98 313 700 80, jest ona wycofana i zastąpiona numerem 98 400 566 80."

Sprawdziłem przy okazji wymiany opon i moja sprężarka to właśnie 98 313 700 80 produkcja: 2019-12-12. 180 czynnika.
Czy masz jakieś dodatkowe informacje, dlaczego została wycofana? czy były stwierdzone w niej wady? wyższa awaryjność?

2. Czy ktoś się orientuje, czy sprężarka może został odłączona, czy wpływa to na działanie samochodu? jakieś chłodzenie, grzanie innych podzespołów? Bo wydaje się najprostszą sprawą w moim przypadku, jeśli niby nie mogą znaleźć przyczyny skasowanie błędu, odłączenie sprężarki klimy i pojeżdżenie w ten sposób. Chyba, że coś pomijam.

3. Mnie minie wymieniony w biuletynie okres 60 miesięcy już niedługo. Czyżby liczyli, że wtedy już nie będzie należała się wymiana? Wg mnie nie, bo zgłaszam ją 4 raz od marca, czyli w okresie wymienionym w biletynie.

KrzysztofFly

Moderator
1. Pytanie do KrzysztofFly:
"Przy okazji sprawdzania w e208, okazało się, że był w nim stosowany jeszcze jeden numer OE sprężarki
98 313 700 80, jest ona wycofana i zastąpiona numerem 98 400 566 80."

Sprawdziłem przy okazji wymiany opon i moja sprężarka to właśnie 98 313 700 80 produkcja: 2019-12-12. 180 czynnika.
Czy masz jakieś dodatkowe informacje, dlaczego została wycofana? czy były stwierdzone w niej wady? wyższa awaryjność?
W danych do których ja mam dostęp, nie podają żadnych informacji, być może w serwisowych coś jest opisane, jednak ja nie mam do nich dostępu.
2. Czy ktoś się orientuje, czy sprężarka może został odłączona, czy wpływa to na działanie samochodu? jakieś chłodzenie, grzanie innych podzespołów? Bo wydaje się najprostszą sprawą w moim przypadku, jeśli niby nie mogą znaleźć przyczyny skasowanie błędu, odłączenie sprężarki klimy i pojeżdżenie w ten sposób. Chyba, że coś pomijam.
Sprężarka jest jednym z elementów systemu pompy ciepła, tak więc w tym wypadku potrzebna jest i do grzania i chłodzenia. Odłączenie jej zapewne spowoduje wysyp błędów i brak możliwości chłodzenia i grzania samochodu, oraz jego elementów (akumulator, falownik, silnik). Być może sterownik samochodu pozwoli po jej odłączeniu na jazdę, może się jednak okazać, że nie pozwoli na nic, aby zapobiec uszkodzeniu elementów od których jej praca zależy.
3. Mnie minie wymieniony w biuletynie okres 60 miesięcy już niedługo. Czyżby liczyli, że wtedy już nie będzie należała się wymiana? Wg mnie nie, bo zgłaszam ją 4 raz od marca, czyli w okresie wymienionym w biletynie.
No to jeśli problemu już występują, to trzeba ich cisnąć, aby ostatecznie problem rozwiązali.

vwir

Pionier e-mobilności
Odłączenie jej zapewne spowoduje wysyp błędów i brak możliwości chłodzenia i grzania samochodu, oraz jego elementów (akumulator, falownik, silnik)
No tak to bym się nie rozpędzał. Nie znam dokładnej budowy stellnatisów, ale spośród tych elektryków z którymi miałem styczność to za chłodzenie akumulatora, falownika i silnika odpowiadała stara dobra chłodnica z wentylatorem i płynem chłodniczym. Oczywiście nie dotyczy Zoe albo Hyundaia Ioniq 28kWh, które to nie mają chłodzenia baterii cieczą tylko klimatyzacją.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No tak to bym się nie rozpędzał. Nie znam dokładnej budowy stellnatisów, ale spośród tych elektryków z którymi miałem styczność to za chłodzenie akumulatora, falownika i silnika odpowiadała stara dobra chłodnica z wentylatorem i płynem chłodniczym. Oczywiście nie dotyczy Zoe albo Hyundaia Ioniq 28kWh, które to nie mają chłodzenia baterii cieczą tylko klimatyzacją.
A co schładzało płyn chłodniczy?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A gdzie ta sprężarka jest umieszczona? Widać tylko po zdjęciu koła?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A to w chłodnicy nie ma sprężarki?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
?!
To jakiś żart jest, czy co? Widziałeś kiedykolwiek jakąś chłodnicę? W jakimkolwiek spalinowym aucie?
Ale przy wysokich temperaturach letnich, sama chłodnica (bez sprężarki) poradzi some ze schłodzeniem dużego akumulatora?