1. 60 miesięcy jest wg dzisiejszych wewnętrznych procedur - jak problem jeszcze bardziej się nasili, może ogłoszą ogólną akcję. Trzeba nagłaśniać, zgłaszać do UOKIK, walczyć, obserwować też informacje zagraniczne.
2. Ja nie wiem jak "chałupniczą" metodą, bez podłączenia diagnostyki sprawdzić wersję oprogramowania. Może ktoś Ci podpowie. Natomiast sprawdź czy Twoje auto jest przewidziane do akcji aktualizacji oprogramowania. Ja właśnie tak trafiłem na aktualizacje, która z jednej strony uchroniła od zatrzymania się na środku drogi (..może nawet autostrady, ... w kwestii krytycznego bezpieczeństwa na pewno dobrze to zrobić..)... ale z drugiej "ukryła" usterkę kompresora na jakiś czas. Kliknij link i wpisz VIN.
Easily check your Opel's 17-digit vehicle identification number (VIN) here.
www.opel.pl
Cześć.
Auto odebrane. Jeździ już kilka dni bez wystąpienie błędu na desce rozdzielczej "Usterka napędu elektrycznego: Napraw pojazd". Po poprzednich wizytach i kasowaniu błędu/ów już po kilku dniach błąd się pojawiał ponownie. Wiec myślę, że wymiana kompresora pomogła, tak jak w innych przedstawianych tutaj przypadkach.
Całą przygoda od pojawienia się usterki i zgłoszenia się z nią do ASO, aż po wymianę kompresora trwała 11 miesięcy. W międzyczasie 4 lub 5 wizyty "diagnostycznych". Kompresor i wymiana na koszt producenta. Ale pomimo rozmowy /z nieprzygotowanymi, udającymi Greka, lub tak wyszkolonymi/ pracownikami infolinii Stellantis, musiałem zapłacić za diagnostykę - która wykazała błędy kwalifikujące ten egzemplarz do wymiany kompresora - oraz za olej do kompresora. Jak pytałem na infolinii z bezsilności i w żartach, czy kompresor/układ hamulcowy/wpiszcie tutaj co chcecie...., który ma wadę fabryczną i jego wymiana jest konieczna do kontynuacji używania pojazdy w sposób bezpieczny będzie działał bez odpowiedniego płynu eksploatacyjnego... i będę mógł z niego korzystać..... to zostało to bez odpowiedzi.
W mojej ocenie jak coś ma wadę i kwalifikuje się do wymiany, to powinno być przywrócone do stanu pierwotnego/prawidłowego w całości i gotowego do używania w pełnym zakresie, bez ponoszenia kosztów (nawet diagnostyki). Ale widać, że zarządzającym Stellantisem wystarczy jak im wymienią w domu np. wadliwą jednostkę klimatyzacji - ale nie nabiją jej gazem. No co - wymienione....wymienione... ale nie wolno włączać klimy bez gazu, no i nie będzie chłodzić ....Panie - wymienione.
Walczcie, nie poddawajcie się, bo poza tym to całkiem sprytne, fajne, wystarczające auta do miasta i wkoło komina.
Powodzenia.
PS1. Stary kompresor: 9831370080 12/12/2019. Nowy kompresor: 9855610380 05/11/2023.
PS2. Zużycie kwh/100km Wiosna-Lato: 10,5-13,5 Jesień-Zima: 18,0-26,00 Średnie z całego roku: 16,7