używana Tesla Model 3 od Tesla.de

sd tosia

Posiadacz elektryka
Raczej jest tak jak u nas, że musisz trzymać auto jakiś czas, a później możesz z nim zrobić co chcesz. Wydaje mi się, że nie ma szans, aby auto z 2020r było jeszcze objęte jakimiś ograniczeniami.
Jak najbardziej może. Przebieg poniżej 6000km oznacza, że auto jest fabrycznie nowe i VAT musi być zapłacony w Polsce. Na przykład Syrena czy inna Warszawa z przebiegiem 100km, trzymana w folii pod stogiem siana przez 50 lat jest samochodem nowym w sensie podatkowym.

Michal

Moderator
Ok, ale w przypadku Tesli z 2020 też raczej przebieg poniżej 6000 mu nie grozi :p

gim-kg

Pionier e-mobilności
Jak najbardziej może. Przebieg poniżej 6000km oznacza, że auto jest fabrycznie nowe i VAT musi być zapłacony w Polsce. Na przykład Syrena czy inna Warszawa z przebiegiem 100km, trzymana w folii pod stogiem siana przez 50 lat jest samochodem nowym w sensie podatkowym.
No nie dokładnie. Aby samochód był uznany za fabrycznie nowy przez KAS co wiązałoby się z zapłatą podatku VAT musi mieć mniej niż 6000 km przebiegu lub mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jesli bym kupował to cos z 2020r. Pytanie czy nowa z 2023 jest dużo lepsza i warta dopłaty?
20% taniej za 3letnia uzywke… mniejsza bateria i brak pompy… bral bym nowke.

miksell

Posiadacz elektryka
20% taniej za 3letnia uzywke… mniejsza bateria i brak pompy… bral bym nowke.
Ale z drugiej strony nie przekracza ie granicy 200 tys zł ;-)
Tochę poczytałem w necie i na stronach anglojęzycznych pojawiają się zastrzeżenia co do jakości samochodów używanych od Tesli. Niby są słabo odnowione albo mają rysy pęknięte szyby itp.
Jakoś mam obawy kupić auto którego nie widziałem ;-)

lookash_c

Pionier e-mobilności
No nie dokładnie. Aby samochód był uznany za fabrycznie nowy przez KAS co wiązałoby się z zapłatą podatku VAT musi mieć mniej niż 6000 km przebiegu lub mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.
Dotykamy znanego tematu - "lub" i "albo".
Spójnik „lub” to „funktor alternatywy nierozłącznej”, czyli w tym konkretnym przypadku oznacza, że:
- auto może mieć mniej niż 6000 km,
- auto może mieć mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji,
- auto może mieć mniej niż 6000 km i mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale z drugiej strony nie przekracza ie granicy 200 tys zł ;-)
Tochę poczytałem w necie i na stronach anglojęzycznych pojawiają się zastrzeżenia co do jakości samochodów używanych od Tesli. Niby są słabo odnowione albo mają rysy pęknięte szyby itp.
Jakoś mam obawy kupić auto którego nie widziałem ;-)
Byly teraz nowe po 202kzl… przekracza ale jednak nie duzo :)
No i jest NOWA z 4letnia gwarancja. Ryzenem itp.
Sorry 3 letnia powinna byc tansza.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Dotykamy znanego tematu - "lub" i "albo".
Spójnik „lub” to „funktor alternatywy nierozłącznej”, czyli w tym konkretnym przypadku oznacza, że:
- auto może mieć mniej niż 6000 km,
- auto może mieć mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji,
- auto może mieć mniej niż 6000 km i mniej niż 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.
Kiedyś ściągałem trochę aut, do wydania zaświadczenia w US o zwolnieniu z VAT zawsze brano pod uwagę wiek (powyżej 6 miesięcy od pierwszej rejestracji) a gdy był mniejszy (zdarzało się) to przebieg (powyżej 6000 km - zawsze miał😉). To stare czasy, ale wątpię aby interpretacja KAS się zmieniła.