Fajnie że nic się nie dzieje, trochę duże zużycie, u mnie ok 20kWh/100km, przy czym ja głównie zap..lam trasy po S-kach i A-dach, gdybym może jeździł po mieście to było by mniej.Czas troszkę odświeżyć wątek.
Moje ID.5 ma już przejechane 9 tyś km. W tym czasie nie było żadnych awarii. ID.5 stało się głównym samochodem a Audi Q5 sprzedane bo i tak nikt nim nie jeździł. Do auta się przyzwyczailiśmy, jazda nadal sprawia sporo radochy. Średnia zużycia energii za okres zimowy wyszła około 23 kWh/100 km. Teraz jak temperatury już w plusie zdarza się, że spada poniżej 17 (wciąż na zimowych oponach).
Ostatnia dłuższa trasa do Wałbrzycha (ode mnie 460 km) jedno ładowanie po drodze na Ionity Poznań.
Chciałem profilaktycznie się doładować na MOP Jawor Orlen 100KW, żeby w Wałbrzychu się już nie ładować, bo tam są tylko 50KW, ale ładowarka na Orlenie nie działała. Generalnie przez cały czas użytkowania auta odwiedziłem 3 stacje ładowania Orlenu i tylko jedna działała... Trochę lipa. A na apce Orlenu pokazuje, że złącza sprawne. Sprawdzam w PlugShare i się okazuje, że nikomu nie udaje się załadować na CCS. Przestałem brać pod uwagę Orleny jako ładowarki na trasach. Zbyt niepewne.
Wracając do samego ID.5, to jak najbardziej się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Długa jazda nie męczy, światła LED matrix - genialne.
Z uciążliwości, to przydałaby się szybka opcja wyłączenia asystenta pasa ruchu, bo na wąskich wiejskich drogach bardziej przeszkadza niż pomaga.
No i to co już pisałem wcześniej - oświetlenie wewnętrzne ambient potrafi samo zmienić kolor... Ustawiam niebieski a za kilka dni znów jest biały.
Może ktoś to rozgryzł ?
Na załączonej fotce na tle zamku Książ.
Jak auto się zachowywało w mrozach (o ile miałeś jakieś)? Szybko się grzeje? Jak z odmrażaniem? Port ładowania po nocy podłączony do ładowania na mrozie/śniegu/deszczu?
Czy raczej trzymasz w garażu i temat Cię nie dotyczy?
Ile masz wzrostu i mniej więcej wagi? Piszesz że dobre auto na trasy, dobrze mieć punkt odniesienia, bo mi było niewygodnie w tym aucie, 186cm/105kg, jestem szeroki w ramionach i było mi ciasno.
Z Orlenami to miałem podobne doświadczenia, ale na początku ich działalności, od jakiegoś czasu zero kłopotów. Spróbuj podłączać kabel i przytrzymać go do góry, widziałem jak na Ionity na zachodzie Europy wszyscy właściciele BEV VW tak robili, jakaś sygnalizacja nie styka, pewnie zależne też od ładowarki, ale może w VW jest coś dodatkowo na rzeczy.
Opisz na szybko co można uzyskać zdalnie z apki?
- Programowanie grzania/chłodzenia? Ładowania? Sterowanie mocą ładowania przez type2?
- Lokalizacja auta?
- Odblokowanie i uruchomienie dla kogoś np w celu przestawienia? Ustawienie ograniczenia typu walet? ograniczenia mocy i prędkości np dla dorosłego dziecka?
- Otwarcie okien?
- Podgląd z kamer?
- Błyśnięcie światłami/klakson?
Pewnie przy którejś iteracji będę brał pod uwagę VW, jestem ciekaw jak produkt się rozwija.
Last edited: