mecekbomba

Fachowiec
Szanowni forumowicze!

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam. Stylistyka rzecz gustu więc o to nie pytam.
Plusy:
1. wyposażenie (ogrzewana przednia szyba, matrixy, elektryczne fotele z masażem i wentylacją, ogrzewana przednia szyba, wyświetlacz kierowcy + HUD),
2. 6,5 s. do setki, napęd na tył. Mogłoby być lepiej ale nie jest źle,
3. 600 km WLTP.

Minusy:
1. skromny ekran kierowcy,
2. minimalistyczne wnętrze,
3. dotykowe przyciski na kierownicy,
4. brak bagażnika z przodu (dla mnie zupełnie nieistotne),
5. cena ale leasing VW wychodzi dobrze.

Jedyna alternatywa jaką widzę to Scenic ale suvów/crossoverów nie znoszę a i osiągi znacząco słabsze. ioniq6 też sporo kosztuje a wyposażenie i zasięg ma skromniejsze. Inna alternatywa to plugin. Passat plugin ma ponad 100 km zasięgu a rata wyniesie 2539 zł brutto (id.7. 3372 zł brutto). Obiektywnie paliwa za 800 zł miesięcznie na trasach nie przepalę.

Jakie są wady id.7. według Was? czy jest coś lepszego?

tompil

Zadomawiam się
Te przecenione z 2024 roku to wszystkie są w wersji PRO z różnymi pakietami, a wg cennika wersja PRO ma zwykłe LED, dopiero wersja PLUS ma Matrixy. W ogłoszeniach na OLX też nikt nie wymienia LED Matrix.
Bez Matrixów to duży minus. Chyba że w cenniku jest jakiś błąd

nabrU

Moderator
Jestes pewien ze sprzedaja wersje ID.7 bez matrixów? Wydawało mi sie że to standard

LED Matrix są od wersji Plus:

1737892843827.png

sebsek

Posiadacz elektryka
Do Id7 możesz sobie dokupić gwarancję. Ogólnie ma więcej bajerów właśnie typu HUD, lepsze światła matrix. Z wad: gorszą dynamikę od Y, mniejszy vmax (dla mnie nieistotne), to jest jednak praktycznie 5-cio metrowy kloc i obowiązkowe przeglądy.
Z kolei jak ktoś lubi gadżety, to Juniper będzie rewelacyjny, do tego commander (+ ew. knob) i pełnia szczęścia.
Ja mam problem z Id7, bo jest kwintesencją tradycyjnej motoryzacji: wycenili go absurdalnie (280kpln) i dopiero przyciśnięci do muru zeszli z absurdalnej 40% marży do ok 200 kpln, do tego tradycyjny model zarabiania na serwisach. I tylko dlatego świadomie odrzuciłem go w ramach protestu przeciwko takiej polityce traktowania klienta.
Zależy kto co lubi ja planowałem zakup do firmy elektryka którym kolega będzie mogł zrobić w każdych warunkach 300 km na A4 i do tego typu jazd są moim zdaniem na rynku tylko 3 samochody.
Tesla 3 LR
VW id7
BMW i4 40e
I wstępnie wybraliśmy Tesle ale tylko i wyłącznie z jednego powodu. A mianowicie ceny Tesla jest po prostu najtańsza ale również najgorzej wyposażona w elementy naprawdę potrzebne i z fotelami zdecydowanie za krótkimi dla wysokich osób.
I od razu zaznaczam, że nie interesują nas przyspieszenia ani SC. Auto w 90 % będzie ładowany w domu i pod firmą mimo że będzie robić 50 tyś. rocznie.
A teraz dzięki tej wyprzedaży rocznika kupiliśmy id7 z full wyposażeniem, którego w Tesli nie uświadczysz.
Auto o rozmiarze Tesli S z super wyposażeniem i świetną wydajnością w cenie niższej niż T3 RWD.
Co do przeglądów to są one co 2 lata lub 30000 km i nie kosztują fortuny. A z pewnością są tańsze niż w Kia 😃
Można kupić sobie pakiecik na 2 pierwsze:

Attachments

• Screenshot_20250126_122940_Chrome.jpg
    Screenshot_20250126_122940_Chrome.jpg
    171,5 KB · Liczba wyświetleń: 19

sebsek

Posiadacz elektryka
Te przecenione z 2024 roku to wszystkie są w wersji PRO z różnymi pakietami, a wg cennika wersja PRO ma zwykłe LED, dopiero wersja PLUS ma Matrixy. W ogłoszeniach na OLX też nikt nie wymienia LED Matrix.
Matrix są w pakiecie Design, a ten maja chyba wszystkie z id7 wyprzedaży.

dawiss

Zadomawiam się
Jeśli chcesz kupować to auto, to wersja Pro jest nieopłacalna. Jeśli chcesz kupować do zamówienia to tylko Plus.

nabrU

Moderator
Już widzę jak będą wymieniać płyn hamulcowy co dwa lata :ROFLMAO:

nabrU

Moderator
Tak z czystej ciekawości: Co potrzebnego ma ID7, a nie ma tego Tesla?

HUD?
Sensownie działający tempomat adaptacyjny?
Czujniki parkowania?
Fotele ErgoActive z masażem?
Lepsze (według mnie) reflektory matrycowe?