W jakim zakresie optymalnie używać magazyn energii?

Młody

Follow the White Rabbit
Mam magazyn Sofar w technologii LiFePo4. Fabrycznie ustawiony zakres to 20-100%. Czy te ustawienia są optymalne dla żywności magazynu?

Trochę irytuje mnie w nim, że nie działa poniżej temperatury 6⁰C i że ładowanie od 99% do 100% trwa tyle samo co od 70% do 99%. Dlatego zastanawiam się czy nie zmienić zakresu np 20-99%

Grzesiek

Pionier e-mobilności
100% to pojęcie względne, możesz obniżyć napięcie o 1V czy 2V, BMS nadal może wskazać 100%, pojemność nieco spadnie. A żywotność może się poprawić.
Jednak po 4 latach codziennej pracy SoH moich Pylontech to 99% 100% jest ładowane codziennie i kilku godzinnie utrzymywane. Chociaż to "utrzymywanie" to praca ładowania i rozładowywania 99~100%

nabrU

Moderator
Mój magazyn LiFePO4 GivEnergy 9,5kWh Gen2 jest codziennie w nocy ładowany i rozładowywany (pobiera prąd za 7 pensów i oddaje po 15 pensów) oraz rozładowywany przed rozpoczęciem taniej taryfy w nocy do 4% (znowu oddaję do sieci po 15 pensów). Zakres pracy mam ustawiony na 4% do 100%. Tyle że moje warunki 12-letniej gwarancji nie mają limitu cykli ładowań, a przez jakieś 1,5 roku zrobiłem już (podobno według HA) 827 cykli.

1744827186828.png

nabrU

Moderator
Ale o które napięcie Ci chodzi? W danej celi / module?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Żeby COKOLWIEK móc powiedzieć to potrzeba by wiedzy na temat jakie jest napięcie przy 100% - to tak na dzień dobry.
Obniżenie napięcia ładowania powinno zaowocować niższym na cellach.
Ale... nie wolno przesadzić, bo BMS moze nie być w stanie balansowac ogniw.
On ma jakieś z góry ustalone granice.
Mala obniżka-ok. Ale grzebać i poprawiając fabrykę można sobie narobić kłopotów. Balansowanie ponowne moze potrwać nawet kilka dni.. a przez ten czas siać błędami i problemami.