W tych godzinach nie ładuj auta

eldawido

Zadomawiam się
Na stronie Polskich Sieci Energetycznych czyli firmy odpowiedzialnej za dostarczanie energii elektrycznej i bilansowanie sieci można znaleźć paski z zaznaczonymi godzinami szczytu.
W godzinach szczytu elektrownie węglowe muszą pracować z największą mocą, a do zbilansowania zapotrzebowania konieczna jest również praca jednostek mniej efektywnych, czyli najdroższych. W godzinach tych często występują również najniższe poziomy rezerw mocy.
Dlatego operator zaleca ograniczenie zużycia energii elektrycznej w tych godzinach.
Jak piszą, właśnie w tych godzinach każdy z nas może wspomóc bezpieczeństwo i ciągłość dostaw energii elektrycznej oraz pośrednio przyczynić się do obniżenia ceny energii.
Wiemy, że auto elektryczne to jeden z większych odbiorników.

Przykładowo dziś godziny szczytu to 11-13 jutro 8-10

PSE

Ciekawe kiedy doczekamy się zdalnego sterowania ładowarkami. Falowniki w fotowoltaice już muszą mieć taką możliwość

krzyss

Pionier e-mobilności
Cos czytalem ze w Szwajcarii juz wydali prawo ze w przypadku problemow z elekteycznoscia bedzie zakaz jazdy elektrykami…

nabrU

Moderator
U mnie w UK mój operator Octopus Energy od niedawna ma mniej więcej raz w tygodniu akcję Saving Session (pisałem o tym już tutaj). Wtedy zazwyczaj prąd jest najdroższy albo potencjalnie gdzieś go może zabraknąć. Akcja polega na tym, że dzień wcześniej dowiadujemy się o godzinnym 'okienku', w którym mamy zaoszczędzić jak najwięcej energii. Przystąpienie do akcji jest dobrowolne (jedno kliknięcie w apce na telefonie) i za zaoszczędzone w danej sesji waty czy też kilowaty dostaje się 'ośmiorniczko-punkty' wymienialne na kasę odejmowaną od rachunku. Do tej pory mieliśmy 4 x Saving Session w których abonenci zaoszczędzili w sumie ponad 443 MWh, a to już nie w kij dmuchał. Mnie też trochę energii udało się zaoszczędzić i 'zarobić' niewielki rabat ;)

1670362944998.png

daniel

Señor Meme Officer
U mnie w UK mój operator Octopus Energy od niedawna ma mniej więcej raz w tygodniu akcję Saving Session (pisałem o tym już tutaj). Wtedy zazwyczaj prąd jest najdroższy albo potencjalnie gdzieś go może zabraknąć. Akcja polega na tym, że dzień wcześniej dowiadujemy się o godzinnym 'okienku', w którym mamy zaoszczędzić jak najwięcej energii. Przystąpienie do akcji jest dobrowolne (jedno kliknięcie w apce na telefonie) i za zaoszczędzone w danej sesji waty czy też kilowaty dostaje się 'ośmiorniczko-punkty' wymienialne na kasę odejmowaną od rachunku. Do tej pory mieliśmy 4 x Saving Session w których abonenci zaoszczędzili w sumie ponad 443 MWh, a to już nie w kij dmuchał. Mnie też trochę energii udało się zaoszczędzić i 'zarobić' niewielki rabat ;)

View attachment 7811
No i to rozumiem. Z drugiej strony Octopus ma też godziny gdzie prąd jest tani i nawet płacą za jego używanie. Nie wiem czy nadal tak się zdarza, ale w przeszłości tak było.
Znajdujemy się lata świetlne od tego gdzie jest UK w kontekście elektromobilności i smart grid.

daniel

Señor Meme Officer
gdzie takie nieprawdy piszą?
W zwykłych miejscach. Wszędzie tam gdzie reklamują paliwa j samochody.

Nie będzie zakazu jazdy elektrykami tylko powstrzymanie się od ładowania w jakimś czasie.

nabrU

Moderator
No i to rozumiem. Z drugiej strony Octopus ma też godziny gdzie prąd jest tani i nawet płacą za jego używanie. Nie wiem czy nadal tak się zdarza, ale w przeszłości tak było.
Cały czas jest dostępna taka taryfa i nazywa się Agile Octopus. Choć trzeba uczciwie przyznać, że ostatnio niewiele jest dni / godzin gdy dopłacają za ZUŻYTĄ energię (ogólnie zima to nie najlepszy czas na tą taryfę).

krzyss

Pionier e-mobilności

Michal

Moderator
Na stronie Polskich Sieci Energetycznych czyli firmy odpowiedzialnej za dostarczanie energii elektrycznej i bilansowanie sieci można znaleźć paski z zaznaczonymi godzinami szczytu.
...
Ciekawe kiedy doczekamy się zdalnego sterowania ładowarkami. Falowniki w fotowoltaice już muszą mieć taką możliwość
Nawet pomyśleli o automatyzacji i te godziny szczytu można pobierać w dość prostej formie z adresu typu:
https://www.pse.pl/getcsv/-/export/csv/PL_GS/data/{data_w_formacie_rrrrmmdd}

Można by się pokusić o dopisanie do HA jakiś automatyk żeby podgrzewać i ładować poza tymi godzinami...

erebris

Zadomawiam się
Cos czytalem ze w Szwajcarii juz wydali prawo ze w przypadku problemow z elekteycznoscia bedzie zakaz jazdy elektrykami…
Totalna nieprawda - ładowanie BEV jest w "trzecim kręgu" obostrzeń i samo ładowanie samochodów jest na zasadzie prośby o nie marnowanie energii na niepotrzebne przejazdy - nie ma żadnej mowy o zakazie.