No cóż. Tak to niestety jest na tym świecie, że nic nie ma za darmo a często mamy tendencję do powierzchownego oceniania spraw i faktów oraz porównywania gruszek do jabłek.
Dlatego ja lubie zapytać fachowca. Próbowałem takowego znależć w salonie KIA, ale bez efektu

Oni nawet nie wiedzą, co sprzedają.. niestety. Czuję się nieco zrobiony w jajo, bo mi obiecywano że będę mógł wallboxa kupić później (a to oni nie mieli go na stanie, albo nie byli wtedy w stanie zamówić), a teraz się okazało, że nic z tego nie będzie.
Faktycznie ilość opcjonalnych elementów jest duża i wygląda na to że przy aktywowaniu kompletu opcji cena może mocno odbiegać od tej tutaj podawanej.
Jako niefachowiec, z wykształcenia historyk, po analizie (słabo) dostępnych materiałów źródłowych (poprzedzonych dogłebną kwerendą), stawiam dwie tezy:
1. To, co KIA proponuje za ~1800 zeta nie jest warte tych pieniędzy, szczególnie w porównaniu do np. w/w wallboxa Tesli (albo np. do evse Khons).
2. Ta promocja to robienie ludzi w jajo, bo kupując wallboxa chcemy mieć przynajmniej dobrze zabezpieczone urządzenie (nawet jeśli bez bajerów) - a tu za 1800 zeta mamy urządzenie bez zabezpieczeń, skoro trza je sobie dobrać jako opcja (dodatkowo płatna); dodatkowo tego promocyjnego sprzęta zamawia się w momencie zakupu, a w salonie nikt nie potrafił doradzić odpowiedniej konfiguracji.. i powiedzieć, ile będzie kosztowała.. i czy będzie można dobrać opcje do sprzętu promocyjnego (czyli promocyjna baza + już niepromocyjne opcje).
Pozdrawiam